«Εξανεμίζονται» οι αξίες των τραπεζικών μετοχών

«Εξανεμίζονται» οι αξίες των τραπεζικών μετοχών

Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές έριξε κατά πολύ τη συνολική τους αξία.

Η κατρακύλα των μετοχών των τραπεζών για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα έρχεται ως επιβεβαίωση των φόβων για καθυστέρηση στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, λόγω της καθυστέρησης στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα.

Όμως, η κατάρρευση της χρηματιστηριακής αξίας των τραπεζών κρύβει αποτυπώνει και κάτι άλλο: ακόμη και εάν το αίτημα της ΕΚΤ για διαχωρισμό της ανακεφαλαιοποίησης από την υπόλοιπη αξιολόγηση γίνει δεκτό (κάτι που δεν είναι καθόλου βέβαιο, αφού οι Γερμανοί εξακολουθούν να εγείρουν έντονες επιφυλάξεις), πόσοι θα ήταν οι ιδιώτες επενδυτές, που θα έβαζαν τα χρήματά τους στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα χωρίς να πάρουν εγγυήσεις ότι δεν θα χάσουν τα λεφτά τους;

Παράγοντες που γνωρίζουν καλά την τραπεζική αγορά, υποστηρίζουν πως εάν δεν κλείσει η αξιολόγηση, ώστε να δοθεί σήμα ότι η ελληνική οικονομία μπαίνει και πάλι σε τροχιά ομαλότητας, αλλά και πριν ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με το χρέος, δεν είναι δυνατή η προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών.

Παράλληλα, σημειώνουν ότι εάν οι ανάγκες της ανακεφαλαιοποίησης φουσκώσουν υπερβολικά, όπως έχει αρχίσει να διαφαίνεται, οι αξίες των μετοχών θα «μηδενίσουν» και επιθετικά κεφάλαια (hedge funds) θα αγοράσουν τις μετοχές «για ένα κομμάτι ψωμί».

Ήδη, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο λογαριασμός των stress tests, στο ακραίο σενάριο, μπορεί να φθάσει στα 17 δισ. ευρώ, με τις εκτιμήσεις για τους ιδιώτες να μην ανεβάζουν τον πήχη πάνω από τα 5-6 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, οι τραπεζικές μετοχές, μετά και την επιβολή των capital controls, έχουν χάσει το 71% της αξίας τους, ενισχύοντας την εικόνα της πλήρους απαξίωσης.

Όλα θα κριθούν από την πορεία της αξιολόγησης: εάν υπερισχύσει η άποψη της ΕΚΤ να κλείσει νωρίτερα η ανακεφαλαιοποίηση, θα αποφευχθούν τα χειρότερα (βλ. Κούρεμα μεγάλων καταθέσεων), χωρίς κανείς να μπορεί να εγγυηθεί όμως ότι σε λίγους μήνες και εάν η οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινωθεί, δεν θα βρεθούμε μπροστά στην ανάγκη μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης.

Από την άλλη, τα θέματα που πρέπει να κλείσουν στην τρέχουσα αξιολόγηση είναι πολλά και δύσκολα για να διευθετηθούν μέσα σε λίγες εβδομάδες. Το ενδεχόμενο να καθυστερήσει η αξιολόγηση και παράλληλα να δοθεί παράταση και στην εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για το bail in, είναι ένα μήνυμα που οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να στείλουν στις αγορές.

Κατά, συνέπεια, η κυβέρνηση έχει μπροστά της το εξής δίλημμα: είτε να πάρει άμεσα όλα τα επώδυνα μέτρα, που θα έχουν πολιτικό κόστος, είτε να υποστεί το κόστος του «κουρέματος». Η απόφαση θα εξαρτηθεί και από τις διαβεβαιώσεις που τυχόν πάρει για το θέμα του χρέους.