Εξαντλείται η υπομονή των ΗΠΑ με το Ισραήλ; Τι απαντούν στις εκκλήσεις για άσκηση «περισσότερης πίεσης»

Εξαντλείται η υπομονή των ΗΠΑ με το Ισραήλ; Τι απαντούν στις εκκλήσεις για άσκηση «περισσότερης πίεσης»
This photograph taken on January 15, 2024 from Rafah shows smoke billowing over Khan Yunis in the southern Gaza Strip during Israeli bombardment, amid ongoing battles between Israel and the Palestinian militant group Hamas. (Photo by AFP) Photo: AFP
Διαμηνύουν στο Ισραήλ ότι είναι «η κατάλληλη ώρα» για μια πιο στοχευμένη επιχείρηση στη Γάζα.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος επανέλαβε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να στραφεί σε πιο στοχευμένα πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας, μια ένδειξη της αυξανόμενης αγανάκτησης της Ουάσινγκτον με την απάντηση του ισραηλινού στρατού στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Όταν ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ θα πρέπει να ασκήσουν περισσότερη πίεση στο Ισραήλ, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι απάντησε: «Τους μιλάμε εντατικά για μια μετάβαση σε χαμηλής έντασης επιχειρήσεις». «Πιστεύουμε ότι είναι η κατάλληλη ώρα για αυτή τη μετάβαση», δήλωσε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS την Κυριακή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ισραήλ «έχει λάβει κάποια προκαταρκτικά βήματα για να προσπαθήσει να φτάσει εκεί», μεταξύ των οποίων «να βασίζεται λίγο λιγότερο στα αεροπορικά πλήγματα», σημείωσε ο Κίρμπι. «Πιστεύουμε ότι έχει έρθει η ώρα να γίνει αυτή η μετάβαση», επανέλαβε.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τους συμβούλους του, το Ισραήλ δεν κάνει αρκετά στο θέμα της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό στη Λωρίδα της Γάζας. Έχουν επίσης εκφράσει την απογοήτευσή τους για την απόρριψη από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ενός αμερικανικού σχεδίου για την περίοδο μετά το τέλος του πολέμου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios, ο οποίος επικαλείται «τέσσερις Αμερικανούς αξιωματούχους με άμεση γνώση του θέματος», ο Μπάιντεν θα ήθελε να δει το Ισραήλ να αλλάζει πιο γρήγορα στρατηγική. Η «υπομονή του εξαντλείται», φέρεται να είπε ένας από τους αξιωματούχους, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: