Εξαπλασιάστηκε το ποσοστό των κόκκινων δανείων!

Εξαπλασιάστηκε το ποσοστό των κόκκινων δανείων!

Τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης το 2013- Μειώθηκαν περαιτέρω τα δάνεια προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Μετά από μια πενταετία συνεχούς ανόδου των επισφαλών δανείων, τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδoς εμφανίστηκαν στο εννεάμηνο του 2013. Συνολικά η ύφεση αλλά και η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης οδήγησαν σε επιδείνωση της χρηματοοικονομικής κατάστασης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, επισημαίνεται στην έκθεση. Κατά συνέπεια, ο πιστωτικός κίνδυνος αυξήθηκε, ενώ ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των δανείων εξαπλασιάστηκε μέσα σε μία πενταετία (Σεπτέμβριος 2013: 31,2%, ∆εκέμβριος 2008: 5,1%).

Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, ο ρυθμός σχηματισμού δανείων σε καθυστέρηση ήταν συγκρατημένος μέχρι το 2010, αλλά αυξήθηκε σημαντικά το 2011 και το 2012, ως αποτέλεσμα της βάθυνσης της ύφεσης και της γενικευμένης αβεβαιότητας που φαίνεται να επηρέασε τη συναλλακτική συμπεριφορά. Το εννεάμηνο του 2013 παρουσίασε σημάδια σταθεροποίησης.

Όπως και τα προηγούμενα έτη, στο τέλος Σεπτεμβρίου 2013, το υψηλότερο ποσοστό δανείων σε καθυστέρηση παρατηρήθηκε στα καταναλωτικά δάνεια (45,8%), δεδομένου ότι συνήθως δεν καλύπονται από εξασφαλίσεις. Τα στεγαστικά δάνεια εμφάνισαν χαμηλότερο ποσοστό καθυστερήσεων (Σεπτέμβριος 2013: 25,8%), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα επιχειρηματικά δάνεια ήταν 31,2%.

Οι τράπεζες, διστακτικά στην αρχή και πιο ενεργά στη συνέχεια, προέβησαν σε ρυθμίσεις δανείων με στόχο να διευκολύνουν τους δανειολήπτες και να περιορίσουν το σχηματισμό δανείων σε καθυστέρηση. Παράλληλα, οι τράπεζες επιδίωξαν να επαυξήσουν τις εξασφαλίσεις για την κάλυψη δανείων που είχαν ήδη χορηγηθεί (με στόχο να μειώσουν τη ζημία σε περίπτωση αθέτησης) και κατέστησαν πιο αυστηρά τα κριτήρια χορήγησης νέων δανείων.

Προβόπουλος: Οι δύο προϋποθέσεις για την ανάκαμψη

Λιγότερα δάνεια σε επιχειρήσεις – νοικοκυριά
Aκόμη λιγότερα δάνεια χορήγησαν οι τράπεζες σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά με την έλευση του νέου χρόνου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, οι χορηγήσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά μειώθηκαν κατά 4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, με αποτέλεσμα το συνολικό χρέος του ιδιωτικού τομέα προς τις τράπεζες να υποχωρήσει στα 217,6 δισ. ευρώ από 225,5 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιανουάριο του 2013.

Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης τον Ιανουάριο του 2014 παρέμεινε αρνητική και διαμορφώθηκε στα 576 εκατ. ευρώ.
Πιο αναλυτικά οι χορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις μειώθηκαν σε ετήσια βάση κατά 5,2% και το συνολικό υπόλοιπο των επιχειρηματικών δανείων υποχώρησε στα 102,6 δισ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη μείωση κατά 23,7% παρουσίασαν οι χορηγήσεις στον τομέα των ορυχείων και μεταλλείων.

Αντίθετα αύξηση κατά 10,2% στα 5 δισ. ευρώ εμφάνισαν οι χορηγήσεις στον τομέα του real estate. Τα δάνεια στα νοικοκυριά μειώθηκαν κατά 3,4% με αποτέλεσμα το συνολικό χρέος τους σε καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια να υποχωρήσει στα 100,4 δισ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά τα στεγαστικά μειώθηκαν στα 70,8 δισ. ευρώ (μείωση κατά 3,3%) ενώ η μείωση στα καταναλωτικά έφθασε το 3,7%.

Διαβάστε ακόμη: Ο τελικός «λογαριασμός» για τις τράπεζες