Η εξέλιξη της ρομποτικής: από τη φαντασία στην πράξη

REUTERS

Το MIT Enterprise Forum Greece παρουσιάζει το επόμενο τεχνολογικό βήμα της ανθρωπότητας.

Για πολλά χρόνια η ρομποτική έχει μαγνητίσει την ανθρώπινη φαντασία. Η έλευση νέων και ακριβέστερων αισθητήρων, η διαθεσιμότητα περισσότερης υπολογιστικής ισχύς σε πολύ χαμηλό κόστος, μικρότερο μέγεθος και ανάγκη για ενέργεια, η ραγδαία διάδοση του open source software και hardware, η παρουσίαση νέων υλικών και τρόπων παραγωγής όπως το 3D printing, έχουν καταστήσει τη ρομποτική πιο προσιτή. Αυτές οι τεχνολογικές βελτιώσεις σε συνδυασμό με τις κοινωνικές τάσεις όπως το κίνημα των «δημιουργών», το crowdfunding, η γήρανση του πληθυσμού, η ανάγκη για πιο αποτελεσματική παραγωγή και άλλες, έχουν κάνει τη ρομποτική πιο ελκυστική για καινοτόμους νέους και επιχειρηματίες. Τα αποτελέσματα είναι καταπληκτικά και ποικίλα, περιλαμβάνοντας από αυτόνομα αυτοκίνητα και μηχανικούς εργάτες έως αναντικατάστατους ιατρικούς βοηθούς και εμπνευσμένα παιχνίδια.

Πριν λίγες εβδομάδες ένα κομψό ρομποτικό χέρι σήμανε το τέλος μιας συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Nasdaq. Ήταν η πρώτη φορά που ένα ρομπότ εκτέλεσε αυτή την εργασία χτυπώντας το σχετικό κουδούνι. Την ίδια μέρα, παρουσιάστηκε το Robo-Stox, ο πρώτος χρηματιστηριακός δείκτης που παρακολουθεί εταιρίες ρομποτικής και αυτοματισμών. Και μόλις αυτή την εβδομάδα μάθαμε για τα σχέδια της Amazon που περιλαμβάνουν αυτόματες αερομεταφορές μικρών δεμάτων με τη βοήθεια ιπτάμενων ρομπότ. Μια πρόταση που αν κι έλαβε μεγάλη δημοσιότητα λόγο του ονόματος της εταιρείας δεν είναι και τόσο καινούργια καθώς αποτελεί το επιχειρηματικό αντικείμενο της εταιρίας Matternet. Με συνιδρυτή της τον Ανδρέα Ραπτόπουλο, από το καλοκαίρι του 2011 η Metternet αναπτύσσει ένα σύστημα που συνδυάζει αυτόνομα ιπτάμενα ρομπότ και επίγειους σταθμούς ανεφοδιασμού για τη μεταφορά φαρμάκων σε απομονωμένες περιοχές στον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη: Βραδιά επιχειρηματικότητας και καινοτομίας από το MIT Enterprise Forum Greece

Όπως και να το κοιτάξει κανείς, το μέλλον της ρομποτικής φαίνεται πολλά υποσχόμενο και σίγουρα πολύ ελκυστικό για νέους ερευνητές, επιχειρηματίες αλλά και επενδυτές.

Το MIT Enterprise Forum Greece με αφορμή τις ερευνητικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες που αναδύονται από την εξέλιξη της ρομποτικής, διοργανώνει την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου, στις 18:30 στο Ίδρυμα Ευγενίδου, την εκδήλωση «The Robotic Evolution: from Fiction to Reality». Καλεσμένοι θα είναι διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι ομιλητές, οι οποίοι δουλεύουν και δημιουργούν νέες τεχνολογίες και προϊόντα στο χώρο της ρομποτικής. Σκοπός της εκδήλωσης είναι η διερεύνηση αυτού του ενδιαφέροντος κόσμου καθώς και των συναρπαστικών επιχειρηματικών και ερευνητικών ευκαιριών που μπορούν να προκύψουν για την Ελλάδα.

Ανάμεσα στους ομιλητές θα είναι ο Dr. Cory Kidd, Διευθύνων Σύμβουλος και Ιδρυτής της εταιρίας Intuitive Automata. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας και δημιουργεί διαδραστικούς εκπαιδευτές, όπως η Autom™ μια προσωπική εκπαιδεύτρια για απώλεια βάρους, με σκοπό να βοηθούν τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τις προσκλήσεις για μακροπρόθεσμες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους.

Διαβάστε ακόμη: Η Google ζήλεψε τα drones της Amazon

Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί ως ομιλητής και ο Δρ. Νικόλαος Μαυρίδης, Ιδρυτής του IRML (the Interactive Robots and Media Lab), το οποίο κατάφερε να πάρει παγκόσμια αναγνώριση για το «Ibn Sina», το πρώτο Android Robot στον κόσμο που μιλάει και επικοινωνεί στα Αραβικά. Επίσης άλλες καινοτομίες που έχει αναπτύξει είναι το «FaceBots», ένα social ρομπότ που έχει πρόσβαση και μπορεί να αναρτήσει πληροφορίες στο Facebook και το «Ripley», ένα ρομπότ που μαθαίνει μέσω της γλωσσικής επικοινωνίας.

Ο Δρ. Ευάγγελος Παπαδόπουλος θα βρεθεί για άλλη μια φορά σε εκδήλωση του MIT Enterprise Forum Greece, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ερευνητή στον τομέα της ρομποτικής που δραστηριοποιείται στους τομείς της υποβρύχιας και διαστημικής ρομποτική, των microrobotics, legged robots κλπ.

Τέλος, ο Ανδρέας Ραπτόπουλος, Ιδρυτής της Matternet θα μιλήσει για ένα από τα επίκαιρα θέματα των ημερών, τις αερομεταφορές μέσω αυτόνομων ρομποτικών ελικοπτέρων. Η εταιρία Matternet σχεδιάζει εδώ και αρκετό καιρό ένα ειδικό σύστημα αερομεταφορών για παράδοση φαρμάκων σε απομακρυσμένες και δύσκολα προσβάσιμες περιοχές μέσω οδικού δικτύου.

Διαβάστε ακόμη: Amazon: Παράδοση παραγγελιών μέσω drones!

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης. Σημειώνεται ότι η συμμετοχή είναι δωρεάν και είναι απαραίτητη η εγγραφή για την κατοχύρωση της θέσης στο eventora.com

Πρόγραμμα

18:30-19:00        Registration
19:00-19:10        Opening remarks – Vassilis Papakonstantinou, Chairman, MIT Enterprise Forum Greece
19:10-19:30        The future of robotics is here – Dr. Evangelos Papadopoulos, NTUA Professor and Council Member
19:30-19:50        Opportunities at the fertile crossroads between humans, robots, vision, and social nets – Dr. Nikolaos Mavridis, Founder and Director of the Interactive Robots and Media Lab, Asst. Professor of Research at the NYU Poly
19:50-20:10        The importance of social robots in healthcare – Dr. Cory Kidd (internet connection), CEO and Founder of Intuitive Automata
20:10-20:30        No roads? There’s a drone for that – Andreas Raptopoulos (internet connection), Co-founder and CEO, Matternet
20:30-21:15        Panel – Q&A’s – Panel moderated by Vassilis Papakonstantinou
21:15-21:30        Closing remarks
21:30-22:30        Light cocktail / Networking

(οι ομιλίες θα γίνουν στα αγγλικά)

Χρήσιμα links

http://mitefgreece.org
http://mitefgreece.org/index.php/en/events/future-events/item/192-the-robotic-evolution-from-fiction-to-reality#.Up9dydvxXg8
https://www.eventora.com/en/events/robotic-evolution-fiction-reality