Έξι αποκρατικοποιήσεις με στόχο να φέρουν 2,7 δισ. ευρώ το 2018

Έξι αποκρατικοποιήσεις με στόχο να φέρουν 2,7 δισ. ευρώ το 2018

Σε 540 εκατ. ευρώ έσοδα αντιστοιχούν μόνο η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του «Ελ. Βενιζέλος» και η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού.

Με έναν δύσκολο στόχο βρίσκεται αντιμέτωπο το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων το 2018, καθώς θα πρέπει να συγκεντρώσει έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις της τάξης των 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αυτό προβλέπει ο προϋπολογισμός του υπουργείου Οικονομικών που καταρτίστηκε για τη χρονιά που βρίσκεται στο κατώφλι, με το ποτήρι να είναι μισογεμάτο, δεδομένου ότι τουλάχιστον έξι μεγάλες αποκρατικοποιήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Ποια είναι τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία, δηλαδή εταιρείες και ακίνητη περιουσία από την αξιοποίηση των οποίων η κυβέρνηση αναμένει τα περισσότερα έσοδα για το επόμενο έτος;

«Ελ. Βενιζέλος»: Ολοκληρώθηκε η επέκταση της σύμβασης για 20 χρόνια

Ολοκληρώθηκε φέτος η επέκταση της σύμβασης για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) «Ελ. Βενιζέλος», με την είσπραξη της πρώτης δόσης, ύψους 240 εκατ. ευρώ, να τοποθετείται για τις αρχές του 2018 αντί της φετινής χρονιάς, όπως, αρχικά, προβλεπόταν. Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση παραχώρησης του αεροδρομίου, που το διάστημα Ιανουάριος-Οκτώβριος 2017 εμφάνισε νέο ρεκόρ επιβατικής κίνησης (18,8 εκατ.), ανανεώθηκε έως το 2046 στο καναδικό fund PSP Investments -ελέγχει το 40% του ΔΑΑ-  έναντι τιμήματος ύψους 600 εκατ. ευρώ.

Το συγκεκριμένο deal σηματοδοτεί ότι το Δημόσιο, για το χρονικό διάστημα των 20 ετών, θα εισπράξει ετήσια αμοιβή 894 εκατ. ευρώ, έσοδα 1,47 δισ. ευρώ από φορολογία εισοδήματος του ΔΑΑ, ενώ οι εισροές από μελλοντική καταβολή επιπλέον μερισμάτων, λόγω της επέκτασης της σύμβασης, τοποθετούνται σε περίπου 835 εκατ. ευρώ. Η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης ανοίγει τον δρόμο για την πώληση του 30% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στο ΔΑΑ, διαδικασία από την οποία το ΤΑΙΠΕΔ εκτιμά ότι θα εισπράξει το 2018 το ποσό των 500 εκατ. ευρώ.

Στο πεδίο των υποδομών, το Δημόσιο εκτιμά ότι θα εισπράξει το 2018 το ποσό των 50 εκατ. ευρώ από την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, του οδικού άξονα 658 χιλιομέτρων και των κάθετων αυτού οδικών αξόνων, με τους υποψήφιους να καλούνται να εκδηλώσουν μη δεσμευτικό ενδιαφέρον μέχρι τις 26 Ιανουαρίου.

Ελληνικό: Θα απελευθερώσει επενδύσεις 8 δισ.

Το ζητούμενο για το μεγαλύτερο εγχώριο έργο αστικής ανάπλασης των τελευταίων δεκαετιών είναι να ολοκληρωθούν οι λεγόμενες αναβλητικές αιρέσεις, ώστε να προχωρήσει το οικονομικό κλείσιμο της αποκρατικοποίησης που θα απελευθερώσει συνολικές επενδύσεις ύψους 8 δισ. ευρώ. Τα βασικότερα από τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να ολοκληρωθούν αφορούν:

– την έγκριση με προεδρικό διάταγμα του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης της έκτασης, αφότου, προηγουμένως, τεθεί σε επεξεργασία από το Συμβούλιο της Επικρατείας

– την ολοκλήρωση του διεθνούς διαγωνισμού για τη χορήγηση άδειας καζίνο εντός του ακινήτου και

– τη μετεγκατάσταση σε άλλους χώρους των φορέων που βρίσκονται στην έκταση

Σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό, η ολοκλήρωση των παραπάνω διαβημάτων τοποθετείται το 2018, οπότε και αναμένεται η καταβολή στο Δημόσιο της πρώτης δόσης, ύψους 300 εκατ. ευρώ, από συνολικά 915 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο τίμημα που έχει προσφέρει η Lamda Development.

Διαβάστε περισσότερα στο news247.gr