Telegraph: Κεμπαμπτζίδικο… τα γλυπτά του Παρθενώνα

Telegraph: Κεμπαμπτζίδικο… τα γλυπτά του Παρθενώνα

Σε φτωχή μεσογειακή κουλτούρα αναφέρει η εφημερίδα πως οφείλεται η διεκδίκηση των γλυπτών που δε θα είχαν αίσιο τέλος αν ήταν σήμερα στη χώρα.

Στον αγώνα της χώρας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, οι Βρετανοί συνεχίζουν να προκαλούν δίχως όρια.

Στην βρετανική εφημερίδα Telegraph, ένα άκρως πικρόχολο άρθρο, απευθυνόμενο στην Αμάλ Αλαμουντίν, ο αρθρογράφος Τζέρεμι Πάξμαν, γράφει: «Μας ανήκουν κυρία Κλούνεϊ».

«Ο μισός πληθυσμός του κόσμου θεωρεί ότι την κυρία Κλούνεϊ μία από τις πιο τυχερές εν ζωή γυναίκες. Προς το παρόν δεν κινδυνεύει να χτυπηθεί από την αφάνεια στο Ανώτατο Δικαστήριο. Αλλά τα αφεντικά της είναι αρκετά έξυπνα για να βάλουν εκπρόσωπό τους την πιο νέα δικηγόρο, επειδή καταλαβαίνουν ότι μπορεί να συγκεντρώσει περισσότερες ίντσες στις στήλες των εφημερίδων από ό,τι οι ίδιοι», συμπληρώνει.

Ο αρθρογράφος τονίζει ότι την εποχή που ο Έλγιν απέσπασε τα Γλυπτά, η Ελλάδα βρισκόταν υπό τουρκική κατοχή, ενώ σημειώνει ότι δεν πρόκειται να τα επανατοποθετηθούν στο μνημείο, τονίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα άνοιγε τον ασκό των διεκδικήσεων προς όλα τα μουσεία.

«Μας λένε ότι ο Παρθενώνας αποτελεί μια γιορτή της δημοκρατίας. Στην πραγματικότητα χτίστηκε ως ναός της Αθηνάς και όλοι μας ξεχνάμε ότι η εν λόγω κατασκευή ήταν εφικτή μόνο εξαιτίας του πλούτου της αρχαίας αθηναϊκής αυτοκρατορίας», συμπληρώνει.

Το άρθρο δε διστάζει να κάνει λόγο για την εξέλιξη που θα είχαν τα γλυπτά αν παρέμεναν στην Αθήνα. Τότε ο Λόρδος Έλγιν βοήθησε τον Παρθενώνα που χρησίμευε ως φρούριο. «Η εξαιρετική ιστορία της Μέρι Μπέαρντ για το ναό μας λέει ότι για το μεγαλύτερο διάστημα του 18ου αιώνα οι Αθηναίοι είχαν τη συνήθεια να καταστρέφουν ό,τι μαρμάρινο άγαλμα για την παραγωγή ασβέστη και να χρησιμοποιούν τα μέρη τους σαν βάση για άλλα κτίσματα. Εάν, λοιπόν, αυτός ο άθλιος Λόρδος Έλγιν δεν είχε λεηλατήσει αυτά τα έργα τέχνης που θα είχαν καταλήξει ως θεμέλιο για κάποιο κεμπαμπτζίδικο».

Μεταξύ άλλων ο αρθρογράφος συνεχίζει λέγοντας ότι: «Το σύγχρονο επιχείρημα είναι πραγματικά πολιτικό – ο φτωχός  μεσογειακός πολιτισμός απαιτεί αποκατάσταση από την ιμπεριαλιστική δύναμη. Η Ελλάδα απέχει από την κόσμο της αρχαίας Αθήνας, της πατρίδας του Σωκράτη, του Πλάτωνα και τους ιδρυτών της σύγχρονης σκέψης», ενώ για το Μουσείο της Ακρόπολης, που σήμερα συγκαταλέγεται στην λίστα με τα καλύτερα παγκοσμίως, ο Πάξμαν κάνει λόγο για μια επίδειξη χρημάτων που η Ελλάδα δε διαθέτει.