Έξι πράγματα που γνωρίζουμε μέχρι τώρα για το Apple Car

Έξι πράγματα που γνωρίζουμε μέχρι τώρα για το Apple Car
Apple's Stephen Chick displays the CarPlay program at the Worldwide Developers Conference in San Francisco, California June 2, 2014. REUTERS/Robert Galbraith (UNITED STATES - Tags: BUSINESS SCIENCE TECHNOLOGY) - RTR3RWHM

Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η Apple κάτι σκαρώνει που έχει σχέση με αυτοκίνητα, ακόμα κι αν η ίδια η εταιρεία δεν έχει πει τίποτα δημοσίως.

Εφόσον η Apple δεν έχει πει τίποτα σχετικά με το πρότζεκτ, είναι δύσκολο να ξέρουμε πάνω σε τι ακριβώς δουλεύει η εταιρεία. Σύμφωνα με τις φήμες, πρόκειται για ένα ηλεκτρικό όχημα, ή για ένα λειτουργικό σύστημα για αυτοκίνητα, ή για ένα αυτοκινούμενο όχημα δίχως οδηγό, ή… και πάει λέγοντας.

Ας δούμε όμως τι γνωρίζουμε στα σίγουρα, σύμφωνα με το CNN Money:

1. Η Apple προσλαμβάνει πολλούς μηχανικούς αυτοκινήτων και μπαταριών αυτοκινήτων.

Τα τελευταία χρόνια, η Apple έχει προσλάβει μηχανικούς που, ανάμεσα στα άλλα, κατασκεύασαν πρωτότυπα μοντέλα στην Bentley και έκαναν τα αυτοκίνητα λιγότερο θορυβώδη στην Chrysler και την Hundai. Αυτή η μανία διορισμών έχει οδηγήσει και σε δικαστικά προβλήματα – η εταιρεία παραγωγής μπαταριών αυτοκινήτων A123 υπέβαλλε αγωγή εναντίον της Apple επειδή προσέγγισε παράνομα μέλη του προσωπικού της.

2. Η εταιρεία προσλαμβάνει επίσης και στελέχη της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ο Ντανγκ Μπετς, υψηλόβαθμο στέλεχος της αυτοκινητοβιομηχανίας, μεταπήδησε από την Fiat Chrysler στην Apple νωρίτερα φέτος το καλοκαίρι. Ο Μπετς ήταν επικεφαλής ποιότητας στην Fiat, ενώ έχει εργαστεί και στις Michelin, Toyota και Nissan. Το 2014, η Apple προσέλαβε τον Γιόχαν Γιούνγκβιρθ, ο οποίος ήταν επικεφαλής έρευνας & ανάπτυξης της Mercedes-Benz για τη Βόρεια Αμερική. Ειδικότητά του η αυτόνομη οδήγηση και τα διαδικτυακώς διασυνδεδεμένα οχήματα.

3. Ένα φορτηγάκι της Apple γεμάτο αισθητήρες κάνει βόλτες σε ένα προάστιο του Σαν Φρανσίσκο.

Κλειστά φορτηγάκια γεμάτα κάμερες και αισθητήρες έχουν εντοπιστεί να τριγυρνάνε στο Μπρούκλιν και σε ένα προάστιο του Σαν Φρανσίσκο. Η ύπαρξη αισθητήρων δείχνει ότι το όχημα δεν κάνει απλώς χαρτογράφηση τύπου Google Maps, όπως επισημαίνουν και μηχανικοί που ειδικεύονται στα αυτοκινούμενα οχήματα δίχως οδηγό.

4. Οι ανταγωνιστές καλωσορίζουν την πρόκληση.

«Ελπίζω πραγματικά ότι η Apple θα εισέλθει στον κλάδο του αυτοκινήτου» δήλωσε ο Έλον Μασκ νωρίτερα φέτος. «Θα ήταν τέλειο». Επενδυτές έχουν επισημάνει εδώ και καιρό ότι η γεμάτη ρευστό Apple θα ήταν σε θέση να εξαγοράσει την Tesla.

5. Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων επίσης καλωσορίζουν την ιδέα.

Ο Σέρτζιο Μαρκιόνε, διευθύνων σύμβουλος της Fiat Chrysler Automobile, έχει πει ότι θα ήταν ανοιχτός σε μια συνεργασία με την Apple. «Νομίζω ότι πρέπει να ενθαρρύνουμε αυτόν τον διάλογο» δήλωσε νωρίτερα φέτος. «Όλοι μας θα έπρεπε να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση». Ταυτόχρονα, όμως, εκφράζει κι έναν προβληματισμό: «Αν έρθουν και είναι πραγματικά επιτυχημένοι, με το τεράστιο ρευστό και την τεχνογνωσία τους, θα μπορούσαν να πλήξουν βαθιά τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας».

6. Οι επενδυτές πιστεύουν ότι αυτή θα ήταν μια έξυπνη κίνηση για την Apple και την αυτοκινητοβιομηχανία.

Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της Apple προέρχεται από ένα μόνο προϊόν: το iPhone. Ακόμα και τώρα που εισέρχεται στον κλάδο των φορετών συσκευών, με το Apple Watch, και των επιχειρηματικών εφαρμογών, με τα μεγαλύτερα iPads και τη σύμπραξη με την IBM, η Apple δεν έχει καταφέρει να βγάλει ένα εξίσου επιτυχημένο προϊόν με το iPhone. Και μια νέα ιδέα με την οποία οι καταναλωτές μπορούν εύκολα να συνδεθούν, όπως το αυτοκίνητο, θα μπορούσε να βοηθήσει την εταιρεία μακροπρόθεσμα.

Άλλοι επενδυτές επισημαίνουν ότι η είσοδος της Apple στην αγορά θα μπορούσε να προωθήσει «μια ευρύτερη αποδοχή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων από τους καταναλωτές».