Έξι πράγματα που μάθαμε φέτος στο Νταβός

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ έριξε το βάρος σε ορισμένα ζητήματα τα οποία απασχολούν ήδη όλο τον κόσμο.

 

του Clifton Leaf

Καθώς η αυλαία έπεσε στο φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ιδού μερικά πράγματα που μάθαμε την τελευταία εβδομάδα από αυτή τη συνάντηση ηγετών, στελεχών και στοχαστών.

  1. Η ωρολογιακή βόμβα των ψυχικών διαταραχών

Την Τετάρτη είχα την τύχη να συμμετέχω σε μια διαφωτιστική συζήτηση σχετικά με τη ψυχική υγεία, με την υποστήριξη της Kaiser Permanente. Σύμφωνα με τη μελέτη Global Burden of Disease για το 2016, οι ψυχικές και νευρολογικές διαταραχές και η χρήση ουσιών είναι η κορυφαία αιτία αναπηρίας παγκοσμίως. Παρά τη σοβαρότητα του ζητήματος, «οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν μια ψυχική διαταραχή δεν λαμβάνουν επαρκή φροντίδα» σύμφωνα με την Pamela Collins, ειδικό σε ζητήματα ψυχικής υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.

  1. Στο δρόμο μπορεί να καίνε αυτοκίνητα

Στο ετήσιο γεύμα της Salesforce στο Νταβός, πέντε επιχειρηματικά στελέχη μοιράστηκαν με το κοινό τις προβλέψεις τους για το μέλλον. Η πιο σκοτεινή και απαισιόδοξη πρόβλεψη ανήκει στον Joe Kaeser, διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens, ο οποίος είπε ότι θα έχουμε είτε «την καλύτερη κοινωνία που χτίστηκε ποτέ» με μια «ολοκληρωμένη Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση», είτε την «πιο θυμωμένη κοινωνία». Ο ίδιος έκανε λόγο για έναν κόσμο γεμάτο απογοητευμένους πολίτες που θα νοιώθουν περιθωριοποιημένοι. «Δεν θα υπάρχει μέση οδός. Θα έχουμε αυτόνομα αυτοκίνητα, αλλά θα έχουμε και αυτοκίνητα που θα τα καίνε στον δρόμο» κατέληξε.

  1. Όλοι λατρεύουν την αλυσίδα των μπλοκ

Στην Ελβετία ομιλούνται τέσσερις γλώσσες, και σχεδόν τα δύο-τρίτα των πολιτών της μιλάνε τουλάχιστον δύο γλώσσες κάθε εβδομάδα. Σε αυτό το χωνευτήρι γλωσσών, υπήρχε μία αγγλική λέξη που άκουγα ξανά και ξανά: blockchain (αλυσίδα των μπλοκ). Ο συγκεκριμένος όρος εμφανιζόταν συνεχώς στα πάνελ, σε κάθε συζήτηση. Το ζουμί; Όλοι είναι ενθουσιασμένοι με την τεχνολογία της αλυσίδας των μπλοκ. Οι περισσότεροι, βέβαια, δεν θα σας πούνε γιατί είναι ενθουσιασμένοι, αλλά είναι.

  1. Τα έξυπνα δεδομένα θα συμβάλλουν στην εξάλειψη της ελονοσίας

Από το 2000 μέχρι το 2016, ο αριθμός των κρουσμάτων ελονοσίας μειώθηκε κατά 60% παγκοσμίως, χάρη σε μια μεγάλη προσπάθεια στην οποία συμμετέχουν φορείς δημόσιας υγείας, μη κυβερνητικές οργανώσεις, και ιδρύματα όπως το Bill & Melinda Gates Foundation. Ο Bill Gates μίλησε στο Νταβός για το τι θα μας επέτρεπε να εξαλείψουμε αυτή την πάθηση μέχρι το 2040 – που είναι ένα πραγματικό ενδεχόμενο, όπως λέει ο ίδιος, αρκεί να διοχετεύσουμε εκεί την ενέργεια και την εστίασή μας. Προφανώς, η καταπολέμηση της ελονοσίας απαιτεί τα συνήθη όπλα – αντικουνουπικά δίχτυα, φάρμακα κατά της ελονοσίας, ένα εμβόλιο κατά της ελονοσίας (αν είμαστε τυχεροί…) και ίσως κι ένα γενετικό εργαλείο κατά των κουνουπιών που θα «πειράξει» κατάλληλα το DNA του εντόμου. Παράλληλα, στη λίστα των «επιθυμιών» μας έχουν προστεθεί, σύμφωνα με τον Gates, και πιο εξελιγμένα εργαλεία επεξεργασίας δεδομένων για να κατανοήσουμε πώς, πού, και γιατί εξαπλώνεται η λοίμωξη. «Χρειαζόμαστε έξυπνα δεδομένα για να πορευτούμε σε αυτό το μονοπάτι» είπε η Sue Desmond-Hellmann, διευθύνουσα σύμβουλος του ιδρύματος Gates.

  1. Οι εταιρείες θέλουν να κάνουν τη διαφορά

Ένα κίνημα αναπτύσσεται ήδη στους κόλπους των επιχειρήσεων, που συνοψίζεται στην εξής παραδοχή: η εταιρική ανάπτυξη πρέπει να συνοδεύεται από πράξεις ωφέλιμες για την κοινωνία. Τη Δευτέρα, είχα την τιμή να δώσω στον διευθύνοντα σύμβουλο της Philips, Frans van Houten, το Βραβείο Ηγεσίας για την Κυκλική Οικονομία του Fortune. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιβράβευσης δημιουργήθηκε και υποστηρίζεται από την Accenture, και στα πλαίσιά του πληθαίνουν τα παραδείγματα μικρών και μεγάλων εταιρειών που βάζουν την περιβαλλοντική αειφορία στον πυρήνα του στρατηγικού τους σχεδιασμού.

  1. Η τεχνολογία ίσως μάς κάνει κάποτε καλύτερους ανθρώπους

«Η τεχνολογία θα βρει τη μία φωνή που σ’ αγαπάει». Αυτή ήταν η κάπως περίεργη πρόβλεψη του μουσικού / καλλιτέχνη / ποιητή Will.i.am, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος στο γεύμα της Salesforce στο Νταβός. Θα συνεχίζουμε να κατακλυζόμαστε από νέες ψηφιακές συσκευές που προσκολλώνται στις ζωές μας, είπε. Αλλά με κάποιο τρόπο, μέσα σε αυτή την απάνθρωπη παρέλαση μηχανών, θα αναδυθεί εκείνη η μηχανή που θα σού μιλάει και θα σε ακούει όπως καμία άλλη. Θα είναι εκείνη η μηχανή που θα σε αγαπάει – και θα σε βοηθήσει να ανακαλύψεις εκ νέου την ανθρώπινη ουσία σου.

Πηγή: fortune.com

Σχετικά άρθρα