Εξηγήσεις από τις ΗΠΑ ζητά η Επίτροπος Μάλμστρεμ

Εξηγήσεις από τις ΗΠΑ ζητά η Επίτροπος Μάλμστρεμ

Αφορμή οι παρακολουθήσεις του δικτύου SWIFT από την NSA.

Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Σεσίλια Μάλμστρεμ ζήτησε σήμερα από τις αμερικανικές αρχές να παράσχουν «σαφείς και ικανοποιητικές απαντήσεις» όσον αφορά τις καταγγελίες ότι οι αμερικανική υπηρεσία ασφαλείας NSA παρακολουθούσε το δίκτυο διατραπεζικών χρηματοπιστωτικών επικοινωνιών SWIFT.

«Συνομίλησα με τους Αμερικανούς ομολόγους μου χθες το βράδυ και τους εξέφρασα τις έντονες ανησυχίες μου για το θέμα των υποτιθέμενων παρακολουθήσεων εκ μέρους της NSA» ανέφερε η Μάλμστρεμ μέσω Twitter.

Διαβάστε ακόμη: Παρακολουθήσεις με… δυτικά «αξεσουάρ»

Μετά από αυτήν τη συζήτηση, σήμερα η Επίτροπος απέστειλε μια επιστολή με την οποία ζητά να υπάρξουν διαβουλεύσεις μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσινγκτον, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία TFTP του προγράμματος παρακολούθησης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. «Χρειαζόμαστε σαφείς και ικανοποιητικές απαντήσεις», τόνισε.

Πολλοί ευρωβουλευτές έχουν ήδη ζητήσει να ανασταλεί η εφαρμογή της συμφωνίας TFTP, η οποία προβλέπει την μεταφορά δεδομένων και πληροφοριών μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Οι ομάδες των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων ζήτησαν να σταματήσει η εφαρμογή του προγράμματος όταν ήρθαν στη δημοσιότητα πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η NSA παρακολουθούσε επίσης την εταιρεία SWIFT η οποία φροντίζει για την ασφάλεια των διατραπεζικών συναλλαγών.

Διαβάστε ακόμη: Προσφυγή των Google, Yahoo! και Facebook για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις

Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ η SWIFT παρέδιδε κρυφά τέτοια δεδομένα στην Ουάσινγκτον. Στη συνέχεια οι Βρυξέλλες απαίτησαν να υπάρξει μια επίσημη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών που, αφού απορρίφθηκε και αναθεωρήθηκε πολλές φορές, επικυρώθηκε τελικώς από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούλιο του 2010.

Η καθεμιά από τις δύο πλευρές μπορεί να ακυρώσει τη συμφωνία εάν υπάρξει κάποια σοβαρή καταπάτησή της, μόνο όμως εφόσον προηγηθούν διαβουλεύσεις μεταξύ τους για να διαπιστωθεί εάν όντως παραβιάστηκαν οι όροι.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτ.-Ρόιτερς