Παρακολουθήσεις με… δυτικά «αξεσουάρ»

Παρακολουθήσεις με… δυτικά «αξεσουάρ»

Δυτικές εταιρείες «εξόπλιζαν» επι σειρά ετών απολυταρχικά καθεστώτα για να παρακολουθούν τους πολίτες τους.

Το διαθέσιμο φάσμα της τεχνολογίας είναι τεράστιο και η πελατεία διακεκριμένη. Στα 249 έγγραφα, που περιέχει ο φάκελος «Spy Files 3», τον οποίο δημοσιοποίησε ο ιστότοπος Wikileaks, 92 «εργολάβοι» gadgets συλλογής πληροφοριών, αποκαλύπτεται ότι η «σκοτεινή» αυτή βιομηχανία συνεχίζει να αναπτύσσεται- τόσο σε τεχνολογικές δυνατότητες όσο και στην διεύρυνση του πελατολογίου της- συσσωρεύοντας δισεκατομμύρια σε κέρδη από τα δεινά εκατομμυρίων ανθρώπων. ‘

Οπως αναφέρει η Privacy International (PI) «η τεχνολογία που διατίθεται από αυτές τις εταιρείες  είναι η πλέον προηγμένη που υπάρχει στην αγορά και καλύπτει από λογισμικό παραβίασης, υποκλοπής δεδομένων, Trojans, εντοπισμού τοποθεσίας, αναγνώρισης προσώπου και φωνής ή παρακολούθησης πλήθους σε ανοικτούς χώρους». Συμπεριλαμβάνονται ακόμα «λύσεις» παρακολούθησης και εντοπισμού  για κινητά τηλέφωνα, διαδίκτυο και σταθερές γραμμές επικοινωνίας και προσφέρονται, πιθανόν ως μπόνους, λογισμικά που βοηθούν στη συγκρότηση του προφίλ συμπεριφοράς και κινήσεων ανθρώπων ειδικού ενδιαφέροντος για τις κρατικές υπηρεσίες.

Διαβάστε ακόμη: Προσφυγή των Google, Yahoo! και Facebook για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις

Η PI εκτιμά ότι το παγκόσμιο εμπόριο αυτών των προϊόντων φθάνει πλέον τα 5 δισ. τον χρόνο ξεπερνώντας και τις πωλήσεις των μικρών όπλων και οι επιχειρήσεις διαφημίζουν σε κρατικές υπηρεσίες πληροφοριών τα προϊόντα τους με εντυπωσιακά γραφήματα, εξειδικευμένα διαφημιστικά έντυπα με «ευαίσθητο περιεχόμενο», αλλά και εγγυήσεις για την αποτελεσματικότητα τους.

Τα έγγραφα του Wikileaks περιέχουν ακόμα συμβόλαια και οδηγίες εγκατάστασης των λογισμικών με λεπτομερείς πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας τους.

Μεταξύ των εταιρειών που εμπορεύονται την τεχνολογία, τουλάχιστον μέχρι το 2011 που καλύπτουν τα έγγραφα του Wikileaks, είναι αμερικανικές, γαλλικές, ιταλικές, πέντε γερμανικές, βρετανικές και πελάτες μεταξύ άλλων, είναι καθεστώτα όπως της Σαουδικής Αραβίας, του Τουρκμενιστάν, του Αζερμπαϊτζάν, του Κατάρ, του Μπαχρέιν, της Αιθιοπίας, της Αιγύπτου και του Ομάν.

Διαβάστε ακόμη: Oυδέν κρυπτόν στο internet υπό την NSA

Πελάτης ήταν και το πρώην καθεστώς της Τυνησίας, οι υπηρεσίες του έκπτωτου προέδρου Μπεν Αλί, ο οποίος σύμφωνα με το Wikileaks είχε, με το αζημίωτο, από το 1998 μέχρι την ανατροπή του στις αρχές του 2011, την βοήθεια της Γερμανικής εταιρείας Atis, που προσέφερε παρακολούθηση τηλεφωνικών δικτύων και του ιντερνέτ, ειδικά   τις «δέσμες γραμμών που αφορούν τις περιφερειακές και τις διεθνείς διασυνδέσεις». Μπορεί να εντοπιστεί που βρίσκεται κάθε άτομο και να γίνει «άμεση ανάλυση για πιθανή σημεία εγκληματικότητας» αναφέρει η ιστοσελίδα της εταιρείας, ενώ μπορεί να σχηματιστεί το προφίλ με βάση τις κινήσεις, τις τοποθεσίες και τη συμπεριφορά  με τη βοήθεια «φιλικού χάρτη».

Η βρετανική Cobham προχωράει ένα βήμα παραπέρα και προσφέρει την παρακολούθηση συνομιλιών και τηλεφωνημάτων σε θορυβώδη μέρη με το «Audio Scope», που είναι ένα κουτί με εκατοντάδες μικρόφωνα και μια κάμερα και μπορεί να «ζουμάρει» αποτελεσματικά σε συγκεκριμένο «ηχητικό στόχο».

Διαβάστε ακόμη: Ποιες κυβερνήσεις κατασκοπεύουν τις ψηφιακές επικοινωνίες;

Η αμερικανική Forensics Telecommunication System, που προμηθεύει μεταξύ άλλων την Σαουδική Αραβία και το Πακιστάν, υπερηφανεύεται ότι διαθέτει λογισμικό που μπορεί να «αποσπάσει» πληροφορίες από τα πάντα: από κινητά, ταμπλέτες και έξυπνες συσκευές, διαβάζοντας SMS, βλέποντας φωτογραφίες και βίντεο, τον αριθμό της κάρτας SIM, τις καταγραφές στην προσωπική ατζέντα, το περιεχόμενο των e-mail και τον τηλεφωνικό κατάλογο του χρήστη, ακόμα και εάν αυτός έχει διαγράψει τα πάντα από το κινητό ή την ταμπλέτα του.

Οι τεχνικές που προσφέρονται κυρίως από τις ευρωπαϊκές και τις αμερικανικές εταιρείες – σημειώνει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt – είναι κομμένες και ραμμένες στις ανάγκες της κάθε «περιοχής» κι εάν το ζητήσει ο πελάτης οι λειτουργίες των λογισμικών μπορούν να προσαρμοστούν στο νομικό πλαίσιο που ισχύει στην κάθε χώρα.

Είναι σαφές ότι οι τακτικές παρακολούθησης δεν περιορίζονται στις δραστηριότητες της αμερικανικής NSA, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, αφού αυτές οι συσκευές της «Στάσι του 21ου αιώνα», είναι διαθέσιμες σε κάθε κυβέρνηση πρόθυμη να πληρώσει.