Εξηγήσεις για τις συμφωνίες με εταιρείες συμβούλων ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Εξηγήσεις για τις συμφωνίες με εταιρείες συμβούλων ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Το δημοσίευμα του EU Οbserver για τις αναθέσεις μελετών σε χώρες υπό καθεστώς μνημονίου προκαλεί πολιτικές αντιδράσεις.

«Το δημοσίευμα του EU Οbserver σχετικά με τις αδιαφανείς και εξόχως προβληματικές αναθέσεις μελετών σε εταιρείες για την παροχή συμβουλών σε χώρες υπό καθεστώς μνημονίου, εκθέτει ανεπανόρθωτα την τρόικα, αλλά και τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών, συνιστώντας ένα τεράστιο σκάνδαλο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με δημοσίευμα του «EU Οbserver» που αφορά τις εταιρείες παροχής χρηματοοικονομικών συμβουλών σε χώρες υπό καθεστώς μνημονίου.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, «το γεγονός, μάλιστα, ότι σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, οι αμοιβές των εταιρειών που συμβούλευσαν τη λύση για την Κύπρο εξαρτώνται από το μέγεθος της εκκαθάρισης των κυπριακών τραπεζών, αποκαλύπτει την “αντικειμενικότητα” των ερευνών και την “ανεξαρτησία” αυτών των εταιριών».

Διαβάστε ακόμη: Όργιο σπατάλης με τη «βούλα» της ΕΚΤ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί από την κυβέρνηση να πάρει θέση στο ζήτημα, σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί να σιωπά γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα. Πρέπει να φέρει στον έλεγχο της Βουλής όλες τις σχετικές συμφωνίες και να εξηγήσει που πάνε τα λεφτά των φορολογούμενων πολιτών και πως το συμφέρον τους διασφαλίζεται από τέτοιου είδους μελέτες, ανατιθέμενες σε εταιρίες που από ότι φαίνεται δεν τηρούν στοιχειώδεις κανόνες διαφάνειας και ανεξαρτησίας».

Επιπλέον, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας είχε καταθέσει ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών «αναφορικά με τα ιλιγγιώδη ποσά (1,2 δισ.) που δαπανήθηκαν ως έξοδα δημοσίου χρέους σε τράπεζες, δικηγορικά γραφεία και χρηματοοικονομικούς συμβούλους».