Έξω φρενών με τη γραφειοκρατία στη Γερμανία ο Έλον Μασκ – Καθυστερεί το Gigafactory της Tesla στο Βερολίνο

Έξω φρενών με τη γραφειοκρατία στη Γερμανία ο Έλον Μασκ – Καθυστερεί το Gigafactory της Tesla στο Βερολίνο
epa07485351 Tesla CEO Elon Musk (C) arrives for a hearing in a lawsuit brought against him by the United States Security and Exchange Commission (SEC) at US Federal Court in New York, New York, USA, 04 April 2019. The SEC is looking to hold Musk in contempt of court for actions related to Musk's social media usage that were allegedly outside a settlement agreement made last year. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εκτός εαυτού φαίνεται πως έβγαλε η γερμανική γραφειοκρατία τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla Έλον Μασκ. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, o Μασκ ζήτησε παράκαμψη κάποιων «παράλογων» και εξαιρετικά χρονοβόρων γραφειοκρατικών διατυπώσεων, προκειμένου να μπορέσει να εγκαταστήσει νέα γραμμή παραγωγής για τα αυτοκίνητά του στο Βερολίνο.

Υπενθυμίζεται πως η έναρξη λειτουργίας του νέου Gigafactory της Tesla, που ήταν προγραμματισμένο να είναι έτοιμο τον Ιούλιο, μετατίθεται, βάσει ανακοίνωσης που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, για τα τέλη του 2021, μετά την κατάρτιση νέων σχεδίων για την ίδρυση εργοστασίου κυψελών μπαταριών επιτόπου, καθώς και μακροχρόνιων διαδικασιών έγκρισης.

«Είναι δύσκολο να προβλεφθεί με ακρίβεια πότε θα ξεκινήσει η λειτουργία του νέου εργοστασίου.

Το σίγουρο είναι ότι θα μπορέσουμε να φτιάξουμε αυτοκίνητα μόνο όταν έχουμε όλα τα κομμάτια εδώ» δήλωσε ο Μασκ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην περιοχή Γκρουνχάιντε του Βρανδεμβούργου. «Φαίνεται πως θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε την παραγωγή στα τέλη του έτους».

Έδρα των Volkswagen (VOWG_p.DE), Daimler (DAIGn.DE) και BMW (BMWG.DE), η Γερμανία, σύμφωνα με το Reuters, είναι διαβόητη για το περίπλοκο ρυθμιστικό πλαίσιο και τη γραφειοκρατία της. «Νομίζω ότι θα έπρεπε να υπάρχει λιγότερη γραφειοκρατία, αυτό θα ήταν καλύτερο για όλους» δήλωσε ο Μασκ, προσθέτοντας ότι οι νόμοι και οι κανόνες είναι άκαμπτοι.

Ο υπουργός Οικονομίας του Βρανδεμβούργου Γιοργκ Στάινμπαχ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ο Mασκ θα πραγματοποιούσε επίσκεψη, προσθέτοντας ότι δεν είχαν οριστεί συναντήσεις ούτε με αυτόν ούτε με τον πρωθυπουργό Ντίτμαρ Βόιντκε, καθώς η επίσκεψη ήταν κυρίως «τεχνικού χαρακτήρα».

«Θα πρέπει να υπάρξει κάποιο είδος ενεργής διαδικασίας για την κατάργηση των περιττών ρυθμιστικών εμποδίων. Διαφορετικά, με την πάροδο του χρόνου, οι ρυθμίσεις θα συσσωρευτούν, με αποτέλεσμα έναν κυκεώνα που θα σας καταδικάσει σε αδράνεια. Τελικά, δεν θα μπορείτε να κάνετε τίποτα» κατέληξε ο Μασκ.