Έξοδος στις αγορές: Στο 1,9% το επιτόκιο για το επταετές, πάνω από 12,5 δισ. οι προσφορές 

Έξοδος στις αγορές: Στο 1,9% το επιτόκιο για το επταετές, πάνω από 12,5 δισ. οι προσφορές 
Αναμένεται να αντληθούν περί τα 2,5 δισ. ευρώ, καλύπτοντας τον ετήσιο στόχο.

Σημαντική ζήτηση καταγράφεται στη δημοπρασία του 7ετούς ομολόγου, με τις προσφορές των επενδυτών να υπερβαίνουν τα 12,5 δισ. ευρώ. Πηγές εκτιμούν ότι το ποσό που θα αντληθεί θα είναι της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ και θα αξιοποιηθεί για την εξαγορά ακριβότερων δανείων.

Η υπερπροσφορά έχει οδηγήσει και σε μείωση της αποτίμησης, με το επιτόκιο να προσδιορίζεται στο 1,9% πλέον έναντι «ανοίγματος» του βιβλίου στη ζώνη του 2,1% και υποχώρησης του επιτοκίου στο 2% νωρίτερα.

Για τη θετική εξέλιξη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Βασική προϋπόθεση για να επιστρέψει η ελληνική οικονομία στην κανονικότητα είναι η συστηματική, ποιοτική και με χαμηλό κόστος χρηματοδότηση της χώρας από τις διεθνείς αγορές. Η σημερινή έκδοση του επταετούς ομολόγου αξιολογείται ως ιδιαίτερα επιτυχής, αφού κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Συνεχίζουμε βήμα-βήμα, με σχέδιο, ωριμότητα και αποφασιστικότητα.”

Το πρωί άνοιξε το βιβλίο προσφορών, διαδικασία την οποία η Αθήνα ανέθεσε στις Barclays, BofA Merrill Lynch, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η διαδικασία θα ξεκινήσει «στο κοντινό μέλλον» και εξαρτάται από τις συνθήκες στις αγορές.

Αυτή είναι η τρίτη έξοδος στις αγορές εντός του 2019, καθώς ο ΟΔΔΗΧ είχε προχωρήσει στην έκδοση 5ετούς και 10ετούς ομολόγου τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο, καλύπτοντας περίπου το 70% του φετινού προγράμματος δανεισμού του καθώς άντλησε περίπου 5 δισ. ευρώ.