EY: Η υπόθεση της Wirecard είναι μια «περίτεχνη και καλά μελετημένη απάτη»

EY: Η υπόθεση της Wirecard είναι μια «περίτεχνη και καλά μελετημένη απάτη»
epa07526838 Markus Braun, CEO of the financial services company Wirecard arrives for the companys annual press conference in Aschheim near Munich, Bavaria, Germany, 25 April 2019. EPA/LUKAS BARTH-TUTTAS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η EY χτύπησε το καμπανάκι του κιδνύνου την περασμένη εβδομάδα, όταν αρνήθηκε να υπογράψει τις οικονομικές καταστάσεις της Wirecard για το 2019.

Για μία «περίτεχνη και καλά μελετημένη απάτη» κάνει λόγο η Ernst & Young, εδώ και χρόνια ελεγκτής της Wirecard, αναφερόμενη στην «εξαφάνιση» 2 δισ. δολαρίων.

Τώρα που η Wirecard κατέθεσε αίτηση για υπαγωγή σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές (πτώχευση), οι ελεγκτικολογιστικές εταιρείες, που υπέγραφαν τα βιβλία της για μία δεκαετία, αρνούνται κάθε ευθύνη για το ρόλο τους στην υπόθεση, που αναμένεται να πυροδοτήσει κύμα αγωγών.

Η EY χτύπησε το καμπανάκι του κιδνύνου την περασμένη εβδομάδα, όταν αρνήθηκε να υπογράψει τις οικονομικές καταστάσεις της Wirecard για το 2019. Αυτό έθεσε σε εκκίνηση μία σειρά γεγονότων, που ανάγκασαν την εταιρεία επεξεργασίας πληρωμών να ομολογήσει ότι δεν μπορούσε να εντοπίσει πού βρίσκονται τα 2 δισ. δολάρια, που δήλωνε ότι είναι σε τράπεζες των Φιλιππίνων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μάρκους Μπράουν, παραιτήθηκε και λίγες ημέρες αργότερα συνελήφθη για απάτη.