Facebook: Αναμένει πρόστιμο- μαμούθ από την αμερικανική επιτροπή ανταγωνισμού

Facebook: Αναμένει πρόστιμο- μαμούθ από την αμερικανική επιτροπή ανταγωνισμού
epa07274790 Social networking site Facebook is displayed on an electronic device at a cafe in Hanoi, Vietnam, 11 January 2019. Vietnam has accused Facebook of breaking a cybersecurity law by allowing users to post anti-government comments, according to state media. EPA/LUONG THAI LINH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το κοινωνικό δίκτυο ανακοίνωσε πως περιμένει ένα τεράστιο πρόστιμο, το μεγαλύτερο στην ιστορία της αμερικανικής επιτροπής ανταγωνισμού.

Το Facebook ανακοίνωσε πως αναμένει να του επιβληθεί ένα πολύ μεγάλο πρόστιμο, ύψους 3 έως 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από την αμερικανική επιτροπή ανταγωνισμού (FTC).

Στις σημερινές τριμηνιαίες οικονομικές ανακοινώσεις, το Facebook έκανε πως ετοιμάζεται για έναν συμβιβασμό με την FTC που θα σημαίνει πρόστιμο σε ένα εύρος από 3 έως 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το πρόστιμο θα αφορά την έρευνα της επιτροπής σχετικά με καταγγελίες για παραβιάσεις της νομοθεσίας του 2011 που αφορά την συναίνεση των χρηστών σε θέματα ιδιωτικότητας.

Αν το Facebook κληθεί όντως να πληρώσει ένα τέτοιο πρόστιμο, θα πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβάλλει ποτέ η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς.

Το Facebook έκανε αυτές τις ανακοινώσεις παράλληλα με το να τονίσει πως στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς τα έσοδα της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 15,08 δισ. δολάρια, αρκετά υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Η εταιρεία ανακοίνωσε πως αν δεν «έβαζε στην άκρη» 3 δισ. δολάρια που υπολογίζει για το πρόστιμο, τα κέρδη της εταιρείας στο πρώτο τρίμηνο θα ήταν 1,89 δολάρια ανά μετοχή, σημαντικά υψηλότερο νούμερο από τις προβλέψεις των αναλυτών που περίμεναν 1,62.

Η μετοχή της εταιρείας σημείωσε άνοδο 5% μετά τις ανακοινώσεις του τριμήνου.

Οι επενδυτές επικεντρώνονται στη συνεχιζόμενη άνοδο του Instagram, ενώ η εταιρεία ανακοίνωσε πως τα δεδομένα δείχνουν πως και το Facebook ξεκίνησε να έχει έστω και με αργούς ρυθμούς, ξανά ανοδική τάση στην Ευρώπη, μετά την πτώση που καταγράφηκε το 2018.