Famousports.com: Ξεπέρασε το 100% το ποσοστό ανάπτυξης το 2020 – Πώς τα κατάφερε

Famousports.com: Ξεπέρασε το 100% το ποσοστό ανάπτυξης το 2020 – Πώς τα κατάφερε
Παρότι δραστηριοποιείται σ’ έναν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό κλάδο, το Famousports.com κατάφερε να ξεχωρίσει, ακόμα και εν μέσω της πανδημίας.

Το Famousports.com αποτελεί την ψηφιακή επέκταση της Famous Sports, της σειράς λιανικών καταστημάτων της εταιρείας ΑΜ Παπακυριακού, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη αλυσίδα καταστημάτων αθλητικών ειδών στην Κύπρο, με 20 φυσικά καταστήματα και το ηλεκτρονικό. Από όταν ξεκίνησε, το 2013, η πορεία του Famousports.com έχει υπάρξει εντυπωσιακή, φτάνοντας το 2020 να βλέπει τα ρεκόρ απόδοσής του να σπάνε το ένα μετά το άλλο.

Τα μεγάλα ρεκόρ του 2020

Το Famousports.com διαγράφει κάθε χρόνο ανοδική πορεία, κατακτώντας τους ολοένα και υψηλότερους στόχους που συνεχώς θέτει. Ωστόσο, το να φτάσει το +336% σε αύξηση τζίρου σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, ήταν κάτι που ξεπέρασε τις προσδοκίες ακόμα και της ίδιας της ιδιοκτήτριας της εταιρείας, Σόφης Παπακυριακού.

«Θεωρώ ότι ελάχιστοι -για να μη πω κανείς- στην αγορά είχαν μπορέσει να εκτιμήσουν σωστά τον όγκο παραγγελιών που θα ερχόταν εν μέσω lockdown και σίγουρα οι υποδομές για να εξυπηρετήσουν όλον αυτόν τον όγκο δεν ήταν επαρκείς», μας λέει για την πρώτη περίοδο του lockdown, τον Μάρτιο-Μάιο 2020.

«Ωστόσο, δείξαμε γρήγορα αντανακλαστικά, κάναμε βελτιώσεις στο back office μας και αξιοποιήσαμε το ανθρώπινο δυναμικό μας, ώστε το καταναλωτικό κοινό μας να μπορεί να (απο)λαμβάνει έγκαιρα και ποιοτικά την Famous Sports εμπειρία. Αποτέλεσμα ήταν ακόμη και εκείνοι που μας είχαν γνωρίσει αποκλειστικά μέσω του online καναλιού να επισκέπτονται και τα φυσικά μας καταστήματα με τη λήξη της καραντίνας», συμπληρώνει η κ. Παπακυριακού.

Η ραγδαία ανάπτυξη κατά την περίοδο του Black Friday…και όχι μόνο

Η φρενήρης αναπτυξιακή πορεία του Famous Sports webstore συνέχισε ακόμα και μετά το καλοκαίρι. Ενδεικτικά, στην περίοδο του Black Friday, σε σύγκριση με το περσινή αντίστοιχη περίοδο, καταγράφηκαν τα εξής:

  • Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 255%
  • Η απόδοση διαφημιστικής επένδυσης (ROAS) αυξήθηκε κατά 130%
  • Το ποσοστό μετατροπής σε πώληση (Conversion Rate) αυξήθηκε κατά 123%

Το 2020, λοιπόν, κλείνει με ποσοστό ανάπτυξης που ξεπερνά το 100%, στην αύξηση εσόδων, τη στιγμή που η επιχείρηση είχε τοποθετήσει ήδη ψηλά τον πήχη, θέτοντας ως στόχο την αύξηση κατά 40%. Παράλληλα, η ανέλιξη του Famousports.com είναι καταφανής σε όλους τους βασικούς μετρήσιμους δείκτες απόδοσης του ηλεκτρονικού καταστήματος. Αναλυτικότερα:

  • Οι επισκέψεις αυξήθηκαν κατά 40%
  • Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 91%
  • Η μετατροπή σε πώληση αυξήθηκε κατά 2,5%, από 1,5%
  • Η απόδοση διαφημιστικής επένδυσης (ROAS) αυξήθηκε κατά 109%, δηλαδή 1:16 από 1:7

Τα σημαντικότερα σημεία δε, είναι πως τα αποτελέσματα ήρθαν με παράλληλη μείωση της διαφημιστικής επένδυσης, ενώ το κόστος πρόσκτησης πελάτη επίσης μειώθηκε κατά 50% (€3,5 έναντι €7 που ήταν πέρυσι).

Τι οδήγησε σ’ αυτά τα αποτελέσματα

Παρότι δραστηριοποιείται σ’ έναν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό κλάδο, το Famousports.com καταφέρνει και ξεχωρίζει λόγω της ευρύτερης στρατηγικής που χαράζει σε αγαστή συνεργασία με την Generation Y – International eBusiness Hub, η οποία βασίζεται στο τρίπτυχο: εις βάθος ανάλυση των συμπεριφορικών χαρακτηριστικών των χρηστών, προσωποποιημένη στόχευση, επιχειρηματική ευελιξία.

Με διάθεση για επένδυση σε ενέργειες υποδομής, η Famous Sports ανέθεσε στην Generation Y τη διεξαγωγή πρωτογενούς έρευνας αγοράς και τη δημιουργία ενός πλήρως ανανεωμένου ηλεκτρονικού καταστήματος, το οποίο λανσαρίστηκε στις αρχές του ’20, βασιζόμενο στις περσόνες (user personas) που σχηματίστηκαν κατά την έρευνα.

Η συνεχής ανάλυση δεδομένων σε συνδυασμό με τις προαναφερθείσες ενέργειες υποδομής, έδωσαν τη δυνατότητα στο Famousports.com να προχωρήσει σε laser-cut στοχευμένες ενέργειες marketing, οι οποίες σχεδόν άγγιξαν την πλήρη εξατομίκευση.

Το αποτέλεσμα συνολικά της συνεργασίας της Famous Sports με την Generation Y ήταν να χτιστεί μια ισχυρή πελατειακή βάση και να αναπτυχθεί μια πλατφόρμα τόσο τεχνολογικά προηγμένη, ώστε η επιχείρηση να καταφέρει να θωρακιστεί, αντέχοντας τους όποιους κλυδωνισμούς ταράζουν το ευρύτερο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον. Ως εκ τούτου, η Famous Sports έφτασε στο εντυπωσιακό σημείο ανάπτυξης που παρατηρούμε σήμερα, παρά τον ανταγωνισμό και σε πείσμα των πολλών αστάθμητων παραγόντων που κατά διαστήματα μπορούν να γίνουν τροχοπέδη στις όποιες προσπάθειες επιχειρηματικής άνθισης.