FAZ: Η Τρόικα θα παραμείνει στην Ελλάδα μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2016

FAZ: Η Τρόικα θα παραμείνει στην Ελλάδα μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2016

To «τέλος της τρόικας» μπορεί να είναι απλώς μία «επιθυμία» των Ελλήνων, αναφέρει το δημοσίευμα.

To «τέλος της τρόικας» μπορεί να είναι απλώς μία «επιθυμία» των Ελλήνων, αλλά και οι πιστωτές αναβάλλουν συνεχώς μία αποτελεσματική λύση για το χρέος της Ελλάδας, υποστηρίζει η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine.

Ο αρθρογράφος σχολιάζει ότι στο τέλος του χρόνου ολοκληρώνεται το σημερινό πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και παραμένει ανοιχτό εάν η Ελλάδα θα παρουσιάσει πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες και επομένως θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα βοήθειας μετά το 2015. «Οι φήμες που ακούγονται στην Αθήνα για το τέλος της τρόικας (…) μπορεί να αποτυπώνουν απλώς μία ελληνική επιθυμία, δεδομένου ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συνεχίσει να δίνει το ‘παρών’ μέχρι να ολοκληρωθεί το δικό του πρόγραμμα στο πρώτο τρίμηνο του 2016» σημειώνει ο αναλυτής. Ταυτόχρονα, όμως, τονίζει ότι «μακροπρόθεσμα πολλοί από τους ενδιαφερόμενους έχουν συμφέρον να  τερματιστεί το εγχείρημα της τρόικας».

Για τις μελλοντικές ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας αναφέρεται: «Για πολιτικούς λόγους η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει πάση θυσία ένα επόμενο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, το οποίο θα σήμαινε και νέα μέτρα. Προφανώς ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης συνεχίζει να πιστεύει ότι τα περίπου 11 δισεκατομμύρια ευρώ που είχαν ενταχθεί στο παλαιό πρόγραμμα για τη διάσωση των τραπεζών μπορούν να αλλάξουν χρήση και να αξιοποιηθούν για την εξυγίανση του προϋπολογισμού. Στις Βρυξέλλες αυτό δεν θεωρείται ρεαλιστικό. Όχι μόνο γιατί η αναδιανομή των κονδυλίων θα έθετε κάποια νομικά προβλήματα. (Αλλά επίσης γιατί) θεωρείται πολύ πιθανό ότι τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν τελικά για τον σκοπό για τον οποίο είχαν προβλεφθεί, καθώς τα επικείμενα stress test στις ελληνικές τράπεζες ενδέχεται να αποκαλύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες».

Διαβάστε περισσότερα στο news247.gr