FDA: Tα εμβόλια Pfizer και Moderna μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στην καρδιά

FDA: Tα εμβόλια Pfizer και Moderna μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στην καρδιά
Νοσηλεύτρια ετοιμάζει εμβόλιο κατά του ιού N1H1, Αθήνα Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009. Ξεκίνησε στα εμβολιακά κέντρα σε όλη τη χώρα ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού κατά της νέας γρίπης H1N1. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tα εμβόλια κατά του κορωνοϊού των φαρμακευτικών εταιρειών Pfizer και Moderna μπορεί να προκαλέσουν καρδιακή φλεγμονή, σύμφωνα με όσα ανέφερε σε ενημερωτικό σημείωμά της η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ την Τετάρτη 23 Ιουνίου.

Σε συνάντηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), ο δρ Doran Fink, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος εμβολίων, δήλωσε ότι ο οργανισμός θα «προχωρήσει στη δημοσίευση ενημερωτικών δελτίων για να διασφαλιστεί η διαφάνεια γύρω από τους εντοπισμένους κινδύνους, ανεξάρτητα από τη σπανιότητά τους».

«Συμφωνούμε ότι, με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, μια προειδοποιητική δήλωση στα δελτία πληροφοριών τόσο για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης όσο και για τους αποδέκτες εμβολίων δικαιολογείται απόλυτα» δήλωσε ο Fink. Σύμφωνα με την FDA, η έναρξη των παρενεργειών των εμβολίων τοποθετείται χρονικά συνήθως αρκετές ημέρες έως μια εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό» Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος και δύσπνοια. Σημειώνεται πως η πλειονότητα των περιστατικών καρδιακής φλεγμονής αφορούσε άνδρες ασθενείς.

Ένα μέλος της FDA υποστήριξε πως μπορεί να υπάρχει «πιθανή συσχέτιση μυοκαρδίτιδας με τον εμβολιασμό σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες». Ο Δρ Mathew Oster, καρδιολόγος σε νοσοκομείο της Ατλάντα, δήλωσε επίσης, «φαίνεται ότι τα εμβόλια mRNA μπορεί να προκαλέσουν μυοκαρδίτιδα».

Τέσσερις συστάσεις

Η συμβουλευτική επιτροπή σχεδιάζει να διατυπώσει τέσσερις συστάσεις:

1. Για άτομα που είχαν περικαρδίτιδα πριν από το πρώτο εμβόλιο mRNA, μπορεί να «λάβουν οποιοδήποτε εμβόλιο COVID-19 εγκεκριμένο από την FDA».

2. Για άτομα που αναπτύσσουν περικαρδίτιδα μετά την πρώτη λήψη του mRNA, μπορούν να πάρουν τη δεύτερη δόση «μετά την επίλυση των συμπτωμάτων».

3. Για άτομα με μυοκαρδίτιδα πριν από το πρώτο εμβόλιο COVID-19, μπορούν να προχωρήσουν και να εμβολιαστούν εάν η «καρδιά τους έχει αναρρώσει».

4. Για άτομα που εμφάνισαν μυοκαρδίτιδα μετά την πρώτη ένεση mRNA, θα πρέπει να «αναβάλουν [τη δεύτερη] δόση του εμβολίου mRNA COVID-19 έως ότου γίνουν γνωστές περισσότερες πληροφορίες». Ωστόσο, μπορεί να προχωρήσουν στη δεύτερη δόση εάν η καρδιά τους έχει αναρρώσει και έχουν συμβουλευτεί το γιατρό τους.