FDA: Τρίτη δόση κατά του Covid-19 μόνο για άτομα 65 ετών και άνω

FDA: Τρίτη δόση κατά του Covid-19 μόνο για άτομα 65 ετών και άνω
epa08931346 The coronavirus vaccine from the German company CureVac is investigated in the Amsterdam UMC hospital, in Amsterdam, The Netherlands, 11 January 2021. The hospital is looking for two thousand volunteers for research into this vaccine, in which the vaccine or a placebo is administered. EPA/JEROEN JUMELET Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Και άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Η ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά του Covid-19 που προτάθηκε από την Pfizer Inc. και την BioNTechSE θα πρέπει να δοθεί σε μια μικρότερη ομάδα ανθρώπων που είναι οι πιο ευάλωτες σε σοβαρές ασθένειες, ανέφερε ομάδα ειδικών συμβούλων της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

Ο FDA και η Pfizer είχαν αρχικά προτείνει την έγκριση μιας ενισχυτικής δόσης για όλους τους 16 ετών και άνω. Αλλά οι σύμβουλοι απέρριψαν αυτήν την ιδέα από ανησυχία ότι τα δεδομένα για την υποστήριξη μιας τέτοιας ευρείας εφαρμογής ήταν λίγα και θα μπορούσαν να υπάρχουν κίνδυνοι, ειδικά για τους νεότερους.

Αντ’ αυτού, η επιτροπή ψήφισε με 18-0 υπέρ μιας άδειας χρήσης έκτακτης ανάγκης – μια πιο περιορισμένη άδεια αντί για πλήρη έγκριση – για άτομα 65 ετών και άνω ή άτομα με υψηλό κίνδυνο σοβαρής ασθένειας από Covid-19.

Η κίνηση αυτή συνιστά μια υποχώρηση σε σχέση με το σαρωτικό σχέδιο της κυβέρνησης Μπάιντεν για την διάθεση ενισχυτικών δόσεων του εμβολίου στον ευρύ πληθυσμό την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, θα επιτρέψει στους υγειονομικούς υπαλλήλους των ΗΠΑ να κάνουν τρίτες δόσεις σε άτομα με υψηλότερο κίνδυνο να αρρωστήσουν σοβαρά ή να πεθάνουν από τον Covid-19.

Ο FDA θα χρειαστεί παρ’ όλα αυτά  να χορηγήσει τελική άδεια. Και μια εξωτερική συμβουλευτική ομάδα στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων θα κάνει επίσης λεπτομερείς συστάσεις για τη χρήση του ενισχυτικού εμβολίου σε μια συνάντηση την επόμενη εβδομάδα.