Fed και Wall Street προδικάζουν κι άλλες επιθετικές αυξήσες επιτοκίων

Fed και Wall Street προδικάζουν κι άλλες επιθετικές αυξήσες επιτοκίων
epa08063454 US Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell holds a news conference after a Federal Open Market Committee meeting, in Washington, DC, USA, 11 December 2019. The Federal Reserve left the benchmark interest rate unchanged. The Fed already lowered the interest rate three times in 2019, making it cheaper to borrow money. EPA/MICHAEL REYNOLDS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο διοικητής της Fed ομολόγησε ότι το "ταβάνι" των επιτοκίων είναι υψηλότερο από αυτό που υπολόγιζε.

«Τα τελευταία οικονομικά δεδομένα αποδείχτηκαν ισχυρότερα από ό,τι αναμενόταν, κάτι το οποίο δείχνει πως το ανώτατο δυνατό επίπεδο των επιτοκίων πιθανότατα τοποθετείται υψηλότερα από αυτό που υπολογίζαμε», δήλωσε ο διοικητής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, μιλώντας ενώπιον της αμερικανικής τραπεζικής επιτροπής στη Γερουσία. «Εάν το σύνολο των δεδομένων έδειχνε ότι απαιτείται ταχύτερη σύσφιξη, θα είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε τον ρυθμό αυξήσεων των επιτοκίων», συμπλήρωσε.

Η Fed ανακοίνωσε αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στις αρχές Φεβρουαρίου, έπειτα από αύξηση μισή μονάδας τον Δεκέμβριο και 75 μονάδες προηγουμένως. Τον τελευταίο χρόνο, η αμερικανική κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει 8 φορές τα επιτόκια, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα ιδίως στους δανειολήπτες.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι και επενδυτές της Wall Street, αναμένουν άλλη μια αύξηση επιτοκίων ύψους 25 μονάδων βάσης κατά την επικείμενη συνεδρίαση του ΔΣ της Fed στις 21-22 Μαρτίου. Όμως τις τελευταίες μέρες οι κινήσεις των επενδυτών δείχνουν ότι τελικά αυτή η αύξηση είναι πολύ πιθανό να φτάσει τη μισή μονάδα. Το ίδιο φαίνεται πως υποδηλώνει με τα λόγια του και ο Πάουελ.

Μετά από όσα ακούστηκαν από την κατάθεσή του στην Τρίτη, ο Πάουελ δείχνει να παίρνει πίσω πολλά από τα θετικά σχόλια που είχε κάνει κατά τη συνεδρίαση της 1ης Φεβρουαρίου, όταν είχε πει ότι «ξεκίνησε η πορεία αποπληθωρισμού», κάτι το οποίο ανέφερε πολλές φορές τις επόμενες μέρες.

Έπειτα από εκείνη τη συνεδρίαση της Fed, τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας έδειξαν ότι η αύξηση τιμών στις ΗΠΑ το διάστημα Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 7 μηνών. Παράλληλα, τα αποτελέσματα από τους τομείς των προσλήψεων, του κλίματος καταναλωτή και της ευρύτερης οικονομίας έδειξαν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης παραμένει θετικός.

Αυτά τα οικονομικά αποτελέσματα, κατέλεξε ο Πάουελ την Τρίτη, «έχουν κατά κάποιο τρόπο ανατρέψει την επιστροφή σε μια κανονικότητα που βλέπαμε μόλις πριν από έναν μήνα».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: