Fed: «Σήμα» περαιτέρω αυστηροποίησης – Έρχονται ύφεση και απώλειες θέσεων εργασίας

Fed: «Σήμα» περαιτέρω αυστηροποίησης – Έρχονται ύφεση και απώλειες θέσεων εργασίας
epa07133399 A general view on the Federal Reserve Board building before a meeting of the Federal Reserve Board of Governors in Washington, DC, USA, 31 October 2018. The Federal Reserve is considering changes to banking rules imposed after the economic downturn. EPA/ERIK S. LESSER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι κεντρικοί τραπεζίτες των ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένοι στην αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής λόγω του «ευρείας βάσης και απαράδεκτα υψηλού πληθωρισμού».

Εντείνεται η ανησυχία μεταξύ των αξιωματούχων της Federal Reserve, όπως έδειξαν και τα πρακτικά της συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου 2022, σε ό,τι αφορά τη διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων και της προσπάθειας που γίνεται για την αποτελεσματική τιθάσευσή τους μέσω της νομισματικής σύσφιξης και, συνεπακόλουθα, «ψύχρανσης» της οικονομικής δραστηριότητας. 

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα «minutes» της Fed, στα οποία αποτυπώνεται η συλλογιστική πορεία των Αμερικανών policy makers για την τρίτη διαδοχική επιτοκιακή αύξηση κατά 0,75%, στο εύρος του 3,00% – 3,25%, ο πήχης σχετικά με την υποχώρηση των τιμών έχει τεθεί πολύ ψηλά…

Οι κεντρικοί τραπεζίτες, λοιπόν, παραμένουν προσηλωμένοι στην αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής λόγω του «ευρείας βάσης και απαράδεκτα υψηλού πληθωρισμού». 

«Πολλοί συμμετέχοντες τόνισαν ότι το κόστος λήψης πολύ λίγων μέτρων για τη μείωση του πληθωρισμού πιθανότατα υπερβαίνει το κόστος λήψης υπερβολικών μέτρων», αναφέρουν τα πρακτικά. 

Σημειώνεται πως σήμερα αναμένονται τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, τα οποία θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τι θα συμβεί σε αγορές και οικονομία λίγες ημέρες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ.

Ο έντονος και επίμονος πληθωρισμός έχει επηρεάσει την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ και την κυβέρνηση Μπάιντεν και έχει πυροδοτήσει ανησυχίες ότι θα υπάρξει απότομη ύφεση και σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας για την αντιμετώπιση των πιέσεων στις τιμές. 

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αξιωματούχοι της Fed συζητούν εάν είναι απαραίτητη μια τέταρτη αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες τον επόμενο μήνα, η οποία θα ανέβαζε το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε ένα εύρος στόχου από 3,75% έως 4%. 

Σε δηλώσεις που διατυπώθηκαν την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, η Μισέλ Μπάουμαν, διοικήτρια της Fed, «έδειξε» την υποστήριξή της για πρόσθετες μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων ελλείψει στοιχείων ότι οι πιέσεις στις τιμές υποχωρούν.

«Εάν δεν δούμε σημάδια ότι ο πληθωρισμός κινείται καθοδικά, η άποψή μου συνεχίζει να είναι ότι οι σημαντικές αυξήσεις στο εύρος στόχου για το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων θα πρέπει να παραμείνουν στο τραπέζι», είπε σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από τους Money Marketeers του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. «Ωστόσο, εάν ο πληθωρισμός αρχίσει να μειώνεται, πιστεύω ότι ένας πιο αργός ρυθμός αύξησης των επιτοκίων θα ήταν κατάλληλος». 

Σύμφωνα με τα πρακτικά της Fed, ορισμένοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι όσο περισσότερο ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος οι προσδοκίες για μελλοντικές πιέσεις τιμών να ξεφύγουν από τον έλεγχο. Αρκετοί τόνισαν την ανάγκη να διατηρηθεί μια περιοριστική στάση «για όσο διάστημα χρειαστεί». 

«Θέλουν πραγματικά να τονίσουν το μήνυμα “υψηλότερο για περισσότερο”», δήλωσε η Blerina Uruci, επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ στην T Rowe Price. 

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να εστιάσουμε στον πληθωρισμό και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό» πρόσθεσε. 

Σύμφωνα με προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν τον Σεπτέμβριο, οι περισσότεροι από τους προέδρους τραπεζών της Fed και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου προβλέπουν ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν στο 4,4% μέχρι το τέλος του έτους και τελικά θα κορυφωθούν στο 4,6% το 2023. 

Μια σημαντική μειοψηφία αξιωματούχων υποστήριξε, ωστόσο, μια ελαφρώς λιγότερο επιθετική προσέγγιση, υποδηλώνοντας επιβράδυνση των αυξήσεων σε 0,5% ήδη από τον επόμενο μήνα. 

Επισημαίνεται πως η Fed δέχεται πιέσεις διεθνώς για να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων, δεδομένου του σημαντικού αντίκτυπου της εκστρατείας σύσφιξης στην παγκόσμια οικονομία και της ικανότητας χωρών με ασθενέστερα δημόσια οικονομικά να αποπληρώσουν τα χρέη τους. 

Το ΔΝΤ αυτή την εβδομάδα προειδοποίησε ότι τα «χειρότερα» για την παγκόσμια οικονομία είναι μπροστά, τόσο από την άποψη της ανάπτυξης όσο και από την άποψη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Ωστόσο, παρότρυνε τις κεντρικές τράπεζες να «παραμείνουν στην πορεία», δεδομένης της άποψής της ότι ο κίνδυνος να κάνουμε πολύ λίγα για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού υπερτερεί του κόστους του να μην είναι αρκετά τολμηρές.