FedHATTA: Η Ρόδος παραμένει ζωντανή στον τουριστικό χάρτη

FedHATTA: Η Ρόδος παραμένει ζωντανή στον τουριστικό χάρτη
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (δεν εικονίζεται) επισκέπτεται τη Νέα Μαρίνα Ρόδου, όπου παρακολούθησε την παρουσίαση του έργου «Ανάπτυξη του Τουριστικού Λιμένα Ρόδου», για την αναβάθμιση της μαρίνας σε πρότυπη υποδομή, Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021. Ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί επίσκεψη στη Ρόδο και την Χάλκη. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η στήριξη των ξένων tour operators, η ζήτηση στα μικρά νησιά και το αυξημένο κόστος διακοπών.

Σχεδόν 100 εκπρόσωποι Συνδέσμων Ταξιδιωτικών Γραφείων και Τour Οperators από όλη την Ευρώπη συμμετείχαν στη σύσκεψη κατά την οποία έγινε απολογισμός της κατάστασης στη Ρόδο και την Κέρκυρα. Η ζήτηση για διακοπές σε αυτά τα νησιά είναι ακόμα ισχυρή και η τρέχουσα κατάσταση απαιτεί καλή γνώση των προμηθευτών και σύνδεση με τους τοπικούς οργανισμούς και τις αρχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Από τη συνεδρίαση που πραγματοποιήσαμε παρουσία του ευρωπαϊκού οργάνου προκύπτει η υποστήριξη και το ενδιαφέρον των ευρωπαϊκών αγορών για το νησί της Ρόδου. Παράλληλα στείλαμε μηνύματα στους συνδέσμους που έχουμε και στις πέντε ηπείρους για επαναφορά της τουριστικής κίνησης. Ο κόσμος κατάλαβε ότι δεν κάηκε το νησί στο σύνολό του, αλλά ένα κομμάτι – τουριστικό μεν – το οποίο ωστόσο δεν αφορούσε τις ξενοδοχειακές μονάδες οι οποίες ανοίγουν όσο πιο γρήγορα μπορούν. Επιστροφή στην κανονικότητα υπάρχει σε επιχειρηματικό επίπεδο, όμως, ως προς την όψη του νησιού, θα δούμε να επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση από την επόμενη χρονιά που θα έχει φυτευτεί ο λόφος με μικρά δεντράκια», αναφέρει στο Fortune ο Λύσανδρος Τσιλίδης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Γραφείων (FEDHATTA).

Ο ίδιος τονίζει πως η Ρόδος παραμένει «ζωντανή» στην τουριστική αγορά και πως η ζήτηση εξακολουθεί να υπάρχει. «Σαφώς και είδαμε μετατόπιση κρατήσεων σε άλλες μονάδες στο νησί, ενώ υπήρξαν και κάποιοι ταξιδιώτες που αποφάσισαν να μην πραγματοποιήσουν τις προγραμματισμένες διακοπές τους και αποζημιώθηκαν κανονικά όπως προβλέπεται στις συμφωνίες».

Για να αποτιμηθεί, όπως λέει, η οικονομική καταστροφή θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα δίμηνο. Τότε θα είμαστε σε θέση να δούμε την απώλεια που είχαμε από τις αρχικές αφίξεις με αυτές που επανήλθαν και φυσικά την πλήρη εικόνα θα δώσει – κυρίως – ο κλάδος των αερομεταφορών.

«Μην ξεχνάτε ότι βρισκόμαστε στο peak της σεζόν (Ιούλιος -Αύγουστος – Σεπτέμβριος) και όπως καταλαβαίνετε είναι δύσκολη η διαθεσιμότητα άλλων κλινών στο νησί της Ρόδου. Σε κάθε περίπτωση, ο κόσμος είναι ενημερωμένος πλήρως από τις διοργανώτριες εταιρείες, οι οποίες λειτουργούν βάσει Προεδρικού Διατάγματος προστασίας του ταξιδιώτη. Αυτό είναι το έργο και ο ρόλος τους. Υπάρχει ανησυχία αλλά καταλαγιάζει σιγά – σιγά».

Ακριβή για τους Έλληνες η Ελλάδα

Απαντώντας σε όσους παραπονιούνται πως η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός έχει καταστεί πολύ ακριβός, ο κ. Τσιλίδης παραδέχεται πως οι τιμές έχουν ακολουθήσει την ανιούσα, αλλά, διευκρινίζει πως οι αγορές κρίνουν ποτέ μία τιμή γίνεται ακριβή και πότε πρέπει να πέσει και φυσικά γίνονται διορθώσεις τιμών στην πορεία.

«Λόγω της υψηλής τιμής των καυσίμων, του πληθωρισμού και του κόστους διατροφής, τα τουριστικά πακέτα έχουν ανέβει κατά 30% σε σχέση με πέρυσι. Δεν μας προξενεί λοιπόν εντύπωση το γεγονός ότι βλέπουμε πολύ κόσμο να κάνει χρήση της βραχυχρόνιας μίσθωσης στα ελληνικά νησιά. Την ίδια στιγμή, εκτός από τους γνωστούς προορισμούς, που η ζήτηση παραμένει αμείωτη, έχουν γίνει γνωστά τα μικρά νησιά της Παροναξίας και των Δωδεκανήσων και το παράδοξο είναι ότι βλέπουμε airbnb δωμάτια να ενοικιάζονται πολύ πιο ακριβά από ότι αν θα υπήρχε στα νησιά αυτά οργανωμένη ξενοδοχειακή μονάδα».

Ο Πρόεδρος του FedHATTA καταλήγει λέγοντας πως έχει ακριβύνει το προϊόν Ελλάδα για τους Έλληνες, οι οποίοι στρέφονται σε μεγάλο ποσοστό σε διακοπές στο εξωτερικό.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Έλληνες έχουν περάσει μεγάλη οικονομική κρίση όλο το χρόνο για να επιβιώσουν. Σε καμία περίπτωση η τιμολογιακή πολιτική που ακολουθούμε δεν είναι διαφορετική από αυτή για τους ξένους τουρίστες» επισημαίνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: