Φεύγει από τη Ρωσία η General Motors

Φεύγει από τη Ρωσία η General Motors
Photo:

Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία είναι το νέο «θύμα» της κρίσης της ρωσικής οικονομίας.

Η General Motors Co ανακοίνωσε ότι θα αποσυρθεί από την αγορά της Ρωσίας, όπου οι πωλήσεις της έχουν εκμηδενιστεί, καθώς και ότι πρόκειται να κλείσει το εργοστάσιο της Opel στην Αγία Πετρούπολη, κινήσεις που αναμένεται να της στοιχίσουν 600 εκατομμύρια δολάρια.

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων μειώνονται με ταχύτατο ρυθμό στη Ρωσία, η οποία αντιμετωπίζει ραγδαία συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας, εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, την πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου και τη μείωση της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Οι εταιρείες αυτοκινήτων αναγκάζονται να αναζητούν τρόπους να μειώσουν τα λειτουργικά τους κόστη αλλά ταυτόχρονα να προσελκύουν ένα ρωσικό καταναλωτικό κοινό που εμφανίζεται να διστάζει όλο και περισσότερο να προχωρήσει σε μεγάλες δαπάνες.

“Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί την αποφυγή μιας μεγάλης επένδυσης σε μια αγορά οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της οποίας εγείρουν μεγάλες προκλήσεις”, ανέφερε ο πρόεδρος της GM Νταν Άμαν σε μια ανακοίνωση η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στη Ρωσία μειώθηκαν κατά 38% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την Ένωση Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων.

Το εργοστάσιο της GM στην Αγία Πετρούπολη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας, θα σταματήσει την παραγωγή του στα μέσα του 2015, ενώ η εταιρεία θα σταματήσει παράλληλα να συναρμολογεί οχήματα Chevrolet στο ρωσικό εργοστάσιο GAZ φέτος.

Η Opel θα έχει αποσυρθεί πλήρως από τη ρωσική αγορά μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015 και εταιρεία θα στραφεί στην πολύ πιο περιορισμένη αγορά των πολυτελών και πολύ πιο ακριβών οχημάτων, προσφέροντας ορισμένα αυτοκίνητα Cadillac και Chevrolet κατασκευασμένα όμως στις ΗΠΑ.

“Δεν έχουμε επιτύχει το απαιτούμενο επίπεδο προσαρμογής στην τοπική αγορά για να κατασκευάζουμε μεγάλα οχήματα στη Ρωσία και το περιβάλλον της αγοράς δεν δικαιολογεί μια μεγάλη επένδυση για να προσαρμοστούμε” στις ανάγκες της ρωσικής αγοράς, εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της Opel, ο Καρλ-Τόμας Νόιμαν, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Οι προοπτικές της ρωσικής αγοράς “δεν είναι καλές, όχι μόνο βραχυπρόθεσμα, αλλά επίσης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα”, εξήγησε ο Νόιμαν σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Η General Motors ανέφερε ότι οι έκτακτες δαπάνες που θα γίνουν στο πλαίσιο της εφαρμογής των αποφάσεων αυτών θα εγγραφούν στα αποτελέσματα χρήσεως του πρώτου τριμήνου του 2015.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ