Φεύγει από το αεροδρόμιο της Μόσχας ο Έντουαρντ Σνόουντεν

Φεύγει από το αεροδρόμιο της Μόσχας ο Έντουαρντ Σνόουντεν

Θα μπορεί να κινείται ελεύθερος στη Ρωσία όσο εξετάζεται η αίτηση χορήγησης ασύλου του.

Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να αποχωρήσει ο Έντουαρντ Σνόουντεν από το αεροδρόμιο της Μόσχας, έπειτα από άδεια που του δόθηκε από τις ρωσικές αρχές.

«Ο Αμερικανός ετοιμάζεται να φύγει. Το έγγραφο που του επιτρέπει να εγκαταλείψει τη ζώνη μετεπιβίβασης του αεροδρομίου παραδόθηκε στον δικηγόρο του τον Ανατόλι Κουτσέρενα», ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ, συμπληρώνοντας πως ο δικηγόρος του βρίσκεται ήδη καθ’ οδόν για το αεροδρόμιο.

Ο πρώην υπάλληλος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών -και πιο διάσημος καταζητούμενος στον κόσμο- βρισκόταν από τις 23 Ιουνίου εγκλωβισμένος στη ζώνη μετεπιβίβασης του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο της Μόσχας καθώς η αμερικανική κυβέρνηση είχε ακυρώσει το διαβατήριό του μετά τις αποκαλύψεις του για το πρόγραμμα παρακολουθήσεων της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, «PRISM».

Διαβάστε: PRISM: NSA is watching you

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, οι ρωσικές αρχές προχώρησαν σήμερα το πρωί στην έκδοση ενός πιστοποιητικού που αναφέρει ότι εξετάζεται η αίτησή του για χορήγηση ασύλου από τη ρωσική κυβέρνηση. Έτσι ο Σνόουντεν είναι πια ελεύθερος να κινηθεί εντός της Ρωσίας, ενόσω θα εξετάζεται η αίτηση χορήγησης προσωρινού ασύλου που έχει καταθέσει.

Παραμένει άγνωστο το εάν η Ρωσία θα του χορηγήσει άσυλο. Σε περίπτωση όμως, που αυτό συμβεί, ο Σνόουντεν θα μπορεί να ζει στη Ρωσία και να πραγματοποιεί ταξίδια στο εξωτερικό για ένα χρόνο.