Φιλοουκρανοί σαμποτέρ πίσω από την επίθεση στους αγωγούς Nord Stream;

Φιλοουκρανοί σαμποτέρ πίσω από την επίθεση στους αγωγούς Nord Stream;
epa10209592 A handout photo taken from a Danish F-16 jet on 27 September 2022 and made available by the Danish Defence Command shows a gas leak of the Nord Stream 2 pipeline off Bornholm, Denmark, Baltic Sea. The Danish energy agency confirmed 27 September 2022 three gas leaks on the Nord Stream 1 and 2 pipelines. EPA/Danish Defence Command / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα ίχνη της έκρηξης στο σύστημα αγωγών φυσικού αερίου στη Βαλτική φαίνεται να οδηγούν στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Τύπο

Νέες ενδείξεις για την επίθεση στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα φέρεται να δείχνουν φιλοουκρανούς σαμποτέρ, σύμφωνα με ερευνητικό δίκτυο αποτελούμενο από την γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD και την εβδομαδιαία εφημερίδα Zeit. 

Όπως αναφέρει η Zeit στην ηλεκτρονική της έκδοση, επικαλούμενη γερμανικούς ερευνητικούς κύκλους, «κατέστη πλέον δυνατό να στοιχειοθετηθεί σε μεγάλο βαθμό πώς και πότε προετοιμάστηκε η επίθεση. Τα ίχνη οδηγούν στην Ουκρανία. Τα στοιχεία όμως για το ποιος διέταξε την επίθεση εξακολουθούν να λείπουν.» 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Zeit, εντοπίστηκε το γιοτ που φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για τη μυστική επιχείρηση. «Το σκάφος φέρεται να νοικιάστηκε από εταιρεία με έδρα την Πολωνία, η οποία ανήκει σε δύο Ουκρανούς. Μια ομάδα έξι ατόμων ήταν πίσω από την επίθεση: πέντε άνδρες και μια γυναίκα.» 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με την Zeit, το πλήρωμα αποτελούσαν «ένας καπετάνιος, δύο δύτες, δύο βοηθοί καταδύσεων και ένας γιατρός, οι οποίοι φέρονται να μετέφεραν εκρηκτικά στους τόπους του εγκλήματος, τοποθετώντας τα εκεί».

Η εθνικότητα των δραστών παραμένει άγνωστη, διότι φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν πλαστά διαβατήρια. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι συμμετέχοντες απέπλευσαν από το γερμανικό λιμάνι του Ρόστοκ στις 6 Σεπτεμβρίου 2022. Ο εξοπλισμός για τη μυστική επιχείρηση είχε προηγουμένως μεταφερθεί στο λιμάνι με φορτηγό.

«Οι ερευνητές μπόρεσαν αργότερα να αποδείξουν ίχνη εκρηκτικών υλών σε ένα τραπέζι μέσα στο γιοτ», σημειώνει η εφημερίδα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ARD και της Zeit, «μια δυτική μυστική υπηρεσία φέρεται να μετέφερε πληροφορίες στις ευρωπαϊκές συνεργαζόμενες υπηρεσίες το φθινόπωρο, δηλαδή λίγο μετά την καταστροφή: ότι ένας Ουκρανός καταδρομέας ήταν υπεύθυνος για την καταστροφή. Μετά από αυτό υπήρξαν περαιτέρω ενδείξεις πληροφοριών ότι μια φιλοουκρανική ομάδα θα μπορούσε να είναι υπεύθυνη».

Εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι αρνήθηκε την ανάμειξη της χώρας του στην επίθεση. «Η Ουκρανία δεν έχει καμία σχέση με το ατύχημα στη Βαλτική Θάλασσα». Επίσης, δεν έχει πληροφορίες για πιθανή «φιλοουκρανική ομάδα δολιοφθοράς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 HB: Δύσκολα τέτοια επίθεση χωρίς κρατική υποστήριξη

«Από το περιβάλλον των μυστικών υπηρεσιών, ωστόσο, ειπώθηκε πρόσφατα ότι μια τέτοια επίθεση δύσκολα θα ήταν δυνατή χωρίς κρατική υποστήριξη», σημειώνει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. «Για τις εκρήξεις απαιτείται αρκετή ποσότητα εκρηκτικών, όπως φαίνεται από τις ζημιές στον βυθό».

«Ωστόσο, η έκθεση είναι υψίστης πολιτικής σημασίας», σχολιάζει η Handelsblatt. «Εάν επιβεβαιωθεί ότι οι φιλοουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν την επίθεση, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές εντάσεις στη δυτική συμμαχία». Μετά τις εκρήξεις, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο για «σκόπιμη διακοπή της ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής» που ήταν «απαράδεκτη».

Οι αγωγοί Nord Stream συγχρηματοδοτήθηκαν από ευρωπαϊκές εταιρείες και θεωρούνταν κεντρικό στοιχείο του ενεργειακού εφοδιασμού της Γερμανίας μέχρι την έναρξη του ρωσικού επιθετικού πολέμου κατά της Ουκρανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Deutsche Welle