BlackRock: Τα χειρότερα έρχονται για τις μετοχές στην ΕΕ – Η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια στο 6%

BlackRock: Τα χειρότερα έρχονται για τις μετοχές στην ΕΕ – Η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια στο 6%
epa08937078 (FILE) - A view of the offices of the investment management firm BlackRock in New York, New York, USA, 16 January 2020 (reissued 14 January 2021). BlackRock, the the world's largest fund, will publish their 4th quarter 2020 results on 14 January 2021. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 55774124 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σύμφωνα με στοιχεία του δείκτη MSCI, οι μετοχές της ζώνης του ευρώ, σε τοπικό νόμισμα, έχουν ξεπεράσει από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2022 τις αντίστοιχες των ΗΠΑ κατά περίπου 14%

Oι ευρωπαϊκές μετοχές «σημείωσαν» ισχυρές αποδόσεις μέχρι τώρα το 2023, καθώς η κινεζική οικονομία πήρε ξανά μπρος ενώ η ενεργειακή κρίση απεδείχθη σοβαρή μεν αλλά λιγότερο επώδυνη από ό,τι αναμενόταν.

Ωστόσο, σύμφωνα με την BlackRock, «δεν βλέπουμε αυτές τις υπεραποδόσεις να διαρκούν, αφού οι επενδυτές αρχίζουν να εστιάζουν στον πληθωρισμό, καθώς μάλιστα οι εταιρείες αυξάνουν τους μισθούς, προκειμένου να μπορέσουν να προσλάβουν και να διατηρήσουν το υπάρχον προσωπικό».

Τα «καλά νέα» για την οικονομία είναι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρέπει να αυξήσει περισσότερο τα επιτόκια για να μειώσει τον πληθωρισμό. Σε αυτό το πλαίσιο, ο αμερικανικός επενδυτικός κολοσσός εύλογα αναμένει ύφεση… και για αυτό τον λόγο συστήνει αγορές ομολόγων βραχυπρόθεσμων λήξεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με στοιχεία του δείκτη MSCI, οι μετοχές της ζώνης του ευρώ, σε τοπικό νόμισμα, έχουν ξεπεράσει από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2022 τις αντίστοιχες των ΗΠΑ κατά περίπου 14%. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι η οικονομία άντεξε σοβούσης της ενεργειακής κρίσης, παρότι ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται.

Επιπλέον, οι τομείς που επικεντρώνονται στις εξαγωγές φαίνεται επίσης ότι θα επωφεληθούν από την επανεκκίνηση της κινεζικής οικονομίας. Ωστόσο, τα καλά νέα για την ανάπτυξη σημαίνουν ότι η ΕΚΤ έχει περισσότερη δουλειά να κάνει για να μειώσει τον πληθωρισμό αργότερα. «Πιστεύουμε ότι αυτά είναι κακά νέα για τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου της Ευρώπης.

Τα επιτόκια θα οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση φέτος, αφού η ανάπτυξη παρέμεινε στάσιμη στο τέλος του 2022. Τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας που δείχνουν αύξηση του βασικού πληθωρισμού και βελτίωση της δραστηριότητας των υπηρεσιών ενδέχεται να ωθήσουν την ΕΚΤ να συσφίξει την πολιτική της ακόμα περισσότερο.

Η τιμολόγηση της αγοράς αναμένει τώρα τα επιτόκια να κορυφωθούν περίπου στο 3,9% έναντι περίπου 3,2% τον Φεβρουάριο, με λιγότερες μειώσεις επιτοκίων να παρατηρούνται το 2024», αναφέρει η BlackRock. Εύλογα, η ΕΚΤ αντιμετωπίζει ένα σκληρό δίλημμα: την αύξηση της ανεργίας ή την επιλογή να συμβιώσει με υψηλό πληθωρισμό.

Πάντως, σύμφωνα με την BlackRock, «αναμένουμε από την ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια μέχρι τα μέσα του έτους και να μην τα μειώσει μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2024». «Πιστεύουμε ότι αυτό το περιβάλλον των υψηλότερων επιτοκίων και του επίμονου πληθωρισμού ενισχύει την ελκυστικότητα των ευρωπαϊκών ομολόγων υψηλής ποιότητας. Οι αποδόσεις έχουν εκτιναχθεί από εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, έπειτα από μια δεκαετία αρνητικών επιτοκίων.

Κατά την άποψή μας, οι ισχυροί εταιρικοί ισολογισμοί περιορίζουν τον κίνδυνο πιστωτικών αθετήσεων. Είμαστε overweight και οι δύο σε έναν τακτικό ορίζοντα έξι έως 12 μηνών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

H Fed θα πάει το επιτόκιο στο 6%

Παράλληλα, θέλοντας να τονίσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας των ΗΠΑ, η BlackRock τη συνέκρινε με την πολυουρεθάνη, ένα ανθεκτικό υλικό που περιγράφεται από το Αμερικανικό Συμβούλιο Χημείας ως «εύκαμπτος αφρός». «Πρόσφατα παρομοιάσαμε την οικονομία των ΗΠΑ με την πολυουρεθάνη, η οποία είναι ένα αξιόλογο υλικό που επιδεικνύει ευελιξία και προσαρμοστικότητα, αλλά και ανθεκτικότητα και αντοχή» έγραψε ο αναλυτής της BlackRock.

«Η ικανότητα του υλικού να τεντώνεται, να λυγίζει, να καταπονείται και να λυγίζει χωρίς να σπάει, ενώ στην πραγματικότητα επιστρέφει στην αρχική του κατάσταση είναι αυτό που το κάνει τόσο χημικά μοναδικό», είπε. Στην τελευταία έκθεσή τους, οι ΗΠΑ ανέφεραν αύξηση 517.000 μη γεωργικών μισθολογίων τον Ιανουάριο, υπερβαίνοντας σημαντικά τις εκτιμήσεις της αγοράς, ενώ το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 3,4%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 1969.

Η επόμενη έκθεση αναμένεται την Παρασκευή και είναι πιθανό να συνεχίσει να δείχνει μια ανθεκτική αγορά εργασίας παρά τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Fed για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. «Γι’ αυτό, μάλλον, η Fed θα χρειαστεί να αυξήσει το κόστος του χρήματος, δηλαδη τα επιτόκια, στο 6%».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: