Φινλανδός ΥΠΕΞ: Όχι άλλα χρήματα για την Ελλάδα

Φινλανδός ΥΠΕΞ: Όχι άλλα χρήματα για την Ελλάδα

Ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών θέλει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης. Υποστηρίζει, πάντως, ότι ο ίδιος δεν είναι εξτρεμιστής, απλώς βρισκεται «κοντά στον λαό».

«Ο λαϊκισμός στην πολιτική» ήταν ο τίτλος της διπλωματικής εργασίας του στο πανεπιστήμιο του Ελσίνκι. Τελικά έγινε ο ίδιος πολιτικός: το 1995 ο Τίμο Σόινι ίδρυσε το κόμμα «Αληθινοί Φινλανδοί», την ηγεσία του οποίου ανέλαβε δύο χρόνια αργότερα. Επικρίνοντας την ΕΕ έγινε ευρωβουλευτής, ενώ στις εθνικές εκλογές του Απριλίου κατέγραψε το καλύτερο, μέχρι στιγμής, εκλογικό αποτέλεσμα, αναδεικνύνοντας τους «Αληθινούς Φινλανδούς» δεύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα. Στα 53 του χρόνια ο Τίμο Σόινι έχει αναλάβει πλέον το υπουργείο Εξωτερικών.

Μιλώντας στην Deutsche Welle ο Σόινι δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στον ισχυρισμό ότι το κόμμα του δεν είναι «εξτρεμιστικό», αλλά απλώς «δημοφιλές». Πολλοί τον χαρακτηρίζουν απλώς «δεξιό λαϊκιστή». «Δεν αποτελούμε κίνδυνο για κανέναν» υποστηρίζει. «Είμαστε εδώ για τον λαό της Φινλανδίας. Στο Ευρωκοινοβούλιο ανήκουμε στην ίδια πολιτική ομάδα με τους βρετανούς συντηρητικούς, το πολωνικό ‘Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνηςʼ και την ‘Εναλλακτική για τη Γερμανίαʼ. Δεν είμαστε εξτρεμιστές, αλλά συντηρητικοί. Είμαστε κόμμα που πρεσβεύει συντηρητικές αξίες».

Η αλήθεια είναι ότι ο Σόινι έχει απομακρύνει πολλά «επώνυμα» εξτρεμιστικά στοιχεία από το κόμμα του. Ο πολιτικός αναλυτής Έρκα Ράιλο από το πανεπιστήμιο του Τούρκου λέει ότι τα εξτρεμιστικά στοιχεία δεν αποτελούν τη «βιτρίνα» των «Αληθινών Φινλανδών». Από την άλλη πλευρά ωστόσο «είναι γεγονός ότι το πρόγραμμα του κόμματος προβλέπει τόσους πολλούς περιορισμούς στη μετανάστευση, ώστε κατά βάση πρόκειται για ένα ‘αντι-μεταναστευτικόʼ κόμμα».

Πηγή: Deutsche Welle