Firechat: Το app των διαδηλωτών

Firechat: Το app των διαδηλωτών

Η εφαρμογή για smartphones συνδέει χωρίς δίκτυο τηλεπικοινωνίας τους συγκεντρωμένους και κρατά «ανοιχτή» την επικοινωνία με τον« έξω» κόσμο.

Με τις αρχές να έχουν ήδη από την πρώτη ημέρα αποκλείσει την πρόσβαση στο Instagram, αλλά και τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών να είναι διαρκώς υπερφορτωμένα λόγω της μεγάλης χρήσης κινητών τηλεφώνων, οι διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ προσέφυγαν σε μία εφαρμογή στα smartphones τους για να συντονίσουν τις συγκεντρώσεις και άλλες δράσεις τους.

Το Firechat, το οποίο κατέβασαν περισσότεροι από 100.000 άτομα στο Χονγκ Κονγκ τις τελευταίες δύο ημέρες, επιτρέπει στους διαδηλωτές να συνεχίσουν να στέλνουν μηνύματα μεταξύ τους (chat) ακόμη και όταν χάνουν τη σύνδεση με το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας.

Πώς το κάνει αυτό; Το app που λειτουργεί σε iOS και Android, συνδέει τους χρήστε μέσω ενός «mesh network», ενός «πλεγματώδους δικτύου», μέσω Wi-Fi και Bluetooth, στο οποίο οι χρήστες μπορούν εάν το επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Το δίκτυο αυτό δημιουργείται συνδέοντας το hardware των κινητών τηλεφώνων που βρίσκονται σε απόσταση μέχρι 60 μέτρων μεταξύ τους, χωρίς να απαιτείται mobile σύνδεση.

«Με το Firechat όλα είναι αποκεντρωμένα. Αυτό σημαίνει πως μπορείς να παίρνεις σύνδεση από τους ανθρώπους και τις συσκευές γύρω σου», εξηγεί ο Μίσα Μπενολιέλ, CEO της Open Garden, δημιουργού της εφαρμογής, την οποία έφτασαν να χρησιμοποιούν ταυτόχρονα μέχρι και 33.000 άτομα στο Χονγκ Κονγκ την Τρίτη.

Τα δίκτυα «mesh» είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά, καθώς δεν υπάρχει τρόπος να τα «κλείσει» κάποιος, εκτός και αν παρέμβει σε όλα τα σημεία πρόσβασης. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως θα έπρεπε να κλείσει κάποιος το Bluetooth σε όλα τα smartphones, ένα προς ένα… Μπορεί να μην διευκολύνει την επικοινωνία απομακρυσμένων χρηστών, αλλά σε περιπτώσεις διαδηλώσεων, αποτελεί σημαντικό και εύχρηστο «εργαλείο».

Τα πλεονεκτήματα του FireChat έγιναν γρήγορα αντιληπτά από τους διοργανωτές του «OccupyCentral»στο Χονγκ Κονγκ, που προέτρεπαν τους διαδηλωτές να κατεβάσουν το app.

«Πριν πάτε στα κυβερνητικά αρχηγεία, κατεβάστε το Firechat από το App Store. Χρησιμοποιήστε την εφαμοργή για να ενημερώνετε για την κατάσταση που επικρατεί και όσα συμβαίνουν τον υπόλοιπο κόσμο», έγραφε στο Facebook ο 17χρονος Τζόσουα Γουόνγκ, ένας εκ των ηγετών των φοιτητικών διαδηλώσεων διαμαρτυρίας.

Σύμφωνα με τον Μπενολιέλ, ο οποίος βρέθηκε στο Χονγκ Κονγκ όταν κορυφώθηκαν οι διαδηλώσεις την περασμένη εβδομάδα, οι διαδηλωτές ήταν καλά προετοιμασμένοι και οργανωμένοι και περίμεναν πως από τα μεγάλα πλήθη θα υπήρχαν προβλήματα στην επικοινωνία. «Ήξεραν πως κάποια στιγμή τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών θα υπολειτουργούσαν ή θα κατέρρεαν γιατί θα συγκεντρώνονταν πολλοί άνθρωποι στο ίδιο σημείο. Και για αυτό χρησιμοποίησαν το Firechat για να παραμείνουν συνδεδεμένοι και να επικοινωνούν μεταξύ τους», εξηγεί.

Παρ’ ότι δεν σχεδίασε το Firechat με σκοπό να γίνει «εργαλείο» στα χέρια διαδηλωτών, ο Μπενολιέλ αναγνωρίζει πως η εφαρμογή αρχίζει να εξαπλώνεται όπου σημειώνονται διαδηλώσεις. Στις αρχές του έτους μάλιστα χρησιμοποιήθηκε από διαδηλωτές του «κινήματος του ηλιοτρόπιου» στην Ταϊβάν που διαμαρτύρονταν για τις σχέσεις της κυβέρνησής τους με το Πεκίνο.