«First Lego League»: Ένας διαγωνισμός ρομποτικής για παιδιά

«First Lego League»: Ένας διαγωνισμός ρομποτικής για παιδιά

Τα «τουβλάκια» Lego και η υψηλή τεχνολογία συναντώνται τον προσεχή Μάρτιο στη Θεσσαλονίκη.

Την ευκαιρία να κατασκευάσουν το δικό τους ρομπότ με τα ειδικά «τουβλάκια» Lego, αλλά και να «σχολιάσουν» την οργή της φύσης, όπως αυτή εκδηλώνεται μέσα από τα καιρικά φαινόμενα, θα έχουν τον Μάρτιο, στη Θεσσαλονίκη, όσα παιδιά ηλικίας εννέα έως 16 ετών λάβουν μέρος στον πρώτο διαγωνισμό (First Lego League- FLL), που διοργανώνεται στην Ελλάδα από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό eduACT.

Ο διαγωνισμός έχει την υποστήριξη του Ιδρύματος Νεότητας της Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, του Οργανισμού «Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014» και του Κέντρου Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης. Οι εγγραφές ξεκίνησαν ήδη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες και να εγγραφούν στο www.firstlegoleague. gr.

Διαβάστε ακόμη: O 12χρονος Νίκος που ξετρέλανε την Google!

Το FLL είναι μια παγκόσμια διοργάνωση ρομποτικής για παιδιά. Έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τα παιδιά να ανακαλύψουν και ν’ αγαπήσουν την επιστήμη και την τεχνολογία διασκεδάζοντας. Είναι μια συνεργασία της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης FIRST και της LEGO και διοργανώνεται κάθε χρόνο, από το 1998, σε περισσότερες από 60 χώρες παγκοσμίως.

Το Σεπτέμβριο κάθε χρόνου ανακοινώνεται ένα καινούριο θέμα που απασχολεί την παγκόσμια κοινωνία, γύρω από το οποίο στρέφεται κάθε δοκιμασία του διαγωνισμού. Στο κομμάτι της ρομποτικής, τα παιδιά ασχολούνται με το σχεδιασμό και προγραμματισμό των Lego Robots (Mindstorms) για να ολοκληρώσουν τις αποστολές.

Επιπλέον, επεξεργάζονται καινοτόμες λύσεις στα διάφορα προβλήματα που τους δίνονται και στο τέλος της χρονιάς μοιράζονται τις γνώσεις τους, συγκρίνουν τις ιδέες τους και παρουσιάζουν τα ρομπότ τους σε μια εκδήλωση.

Διαβάστε ακόμη: Χατζηδάκης: 69 εκατ. ευρώ διαθέσιμα σε 4 funds για επενδύσεις

Φέτος, ο διαγωνισμός έχει ως θέμα το περιβάλλον και τα καιρικά φαινόμενα («Nature’s Fury») και χωρίζεται σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες: την κατασκευή ρομπότ, την παρουσίαση και έρευνα με βάση το ετήσιο θέμα, τη δοκιμασία στο παιχνίδι με τα ρομπότ και τα ιδανικά του διαγωνισμού. Η τελική κατάταξη των ομάδων καθορίζεται από τον μέσο όρο βαθμολογίας σε κάθε δοκιμασία, ενώ μία ομάδα δεν μπορεί να πάρει περισσότερα από δύο βραβεία στο σύνολο.

Οι ομάδες που θα διακριθούν στο φετινό διαγωνισμό θα κερδίσουν το δικαίωμα συμμετοχής τους στο διεθνή διαγωνισμό στο Ισραήλ, στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην Ισπανία και στο παγκόσμιο φεστιβάλ ρομποτικής στην Αμερική.

Ο τελικός θα διεξαχθεί στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας NOESIS στις 8 και 9 Μαρτίου 2014. Το κόστος συμμετοχής είναι 300 ευρώ ανά ομάδα τριών-δέκα παιδιών. Το συγκεκριμένο ποσό περιλαμβάνει την αποστολή -χωρίς επιπλέον χρέωση- του Ετήσιου Σετ Δοκιμασίας, όπως και την οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστούν οι ομάδες και οι προπονητές τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ