Χατζηδάκης: 69 εκατ. ευρώ διαθέσιμα σε 4 funds για επενδύσεις

Χατζηδάκης: 69 εκατ. ευρώ διαθέσιμα σε 4 funds για επενδύσεις

Η εκδήλωση του Greek ICT Innovation κάλυψε όλες τις πτυχές της καινοτόμου επιχειρηματικότητας. 

Το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων διοργάνωσαν με επιτυχία εκδήλωση με θέμα: Greek ICT Innovation: A prime investment opportunity.
Η εκδήλωση αναφέρεται στα επενδυτικά κεφάλαια (venture capitals) που συγχρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» του ΕΣΠΑ στα πλαίσια της Πρωτοβουλίας Jeremie. Συγκεκριμένα τέσσερα νέα venture capital funds δημιουργήθηκαν με την επενδυτική συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων μέσω του προγράμματος Jeremie και την συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου με στόχο την πραγματοποίηση επενδύσεων σε ελληνικές καινοτόμες εταιρείες τεχνολογίας στον χώρο του ICT.

Τα τέσσερα αυτά επενδυτικά σχήματα (Odyssey Venture Partners, Pireaus Jeremie Tech Catalyst Fund , Openfund II και First Athens Corporate Finance διαθέτουν το συνολικό ποσό των 70 εκατ. ευρώ περίπου για επενδύσεις στην ελληνική τεχνολογική αγορά. Με δεδομένη την παρατηρούμενη κινητικότητα το 2013, αναμένεται μια έντονη επενδυτική δραστηριότητα από το σύνολο των παραπάνω funds κι άλλους επενδυτές με ορίζοντα το 2015.

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης αλλά και εκπρόσωποι από των χώρων των επιχειρήσεων και των venture funds. Ο Γιώργος Χατζηγεωργίου του European Investment Fund στην αρχή της εκδήλωσης ανέλυσε τους σκοπούς του EIF και το πόσο βοηθά και ενθαρρύνει τις προσπάθειες για καινοτομία και τεχνολογία . «Το μήνυμα που στέλνουμε σε καιρό παγκόσμιας κρίσης, είναι ότι παρά τις δυσκολίες, ενδιαφέροντα και θετικά πράγματα συμβαίνουν, ευκαιρίες παρουσιάζονται και νέα προϊόντα αναπτύσσονται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηγεωργίου και συμπλήρωσε: «Οι προσπάθειες μας είναι επικεντρωμένες στην ανάπτυξη, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ελλάδα».

Από την πλευρά του ο Hubert Cottogni (Deputy director & Head of regional business development EIF) επαίνεσε τις προσπάθειες της χώρα μας και εκτίμησε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε σωστό δρόμο με μεγάλο κόστος ωστόσο. «Είστε αξιέπαινοι που κάνετε τόσο μεγάλη προσπάθεια, ελπίζω πως τα venture capital funds θα έρθουν και θα βοηθήσουν περισσότερο».

1/9

Χατζηδάκης : 69 εκατ. ευρώ διαθέσιμα για 4 funds
O υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης παίρνοντας το λόγο ανέφερε πως το ποσό των 69 εκατ. ευρώ είναι πλέον διαθέσιμο στα τέσσερα funds που που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Jeremie και υποστηρίζουν τη χρηματοδότηση εταιρειών του κλάδου πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.

Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι χωρίς ανταγωνιστικότητα καμία χώρα δε μπορεί να πάει μπροστά, ενώ τόνισε την ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου στην Ελλάδα, και υπογράμμισε ότι ο ρόλος του ICT κλάδου είναι ξεχωριστός. Μάλιστα ο υπουργός ανέφερε ότι στην Ελλάδα έχουμε το πλεονέκτημα της ύπαρξης ενός ιδιαίτερα εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, γεγονός που αναγνωρίζεται και στο εξωτερικό.

Ο κ. Χατζηδάκης συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται αλλαγή της παραγωγικής της βάσης με έμφαση στην καινοτομία: «Οι νέες τεχνολογίες παίζουν τον πρώτο ρόλο σε αυτό το πεδίο, έχει δημιουργηθεί η πρώτη μαγιά σε αυτόν τον τομέα. Κατέχουμε την δέκατη θέση μεταξύ 144 χωρών στη διαθεσιμότητα επιστημόνων και μηχανικών. Το ανθρώπινο δυναμικό είναι εξαιρετικό».

Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Ανάπτυξης έχει αναλάβει τέσσερις βασικές δράσεις που αφορούν:
– Στην ενδυνάμωση του δικτύου καινοτομίας και νέας επιχειρηματικότητας

– Στην έμφαση στο incubation και στο clustering

– Στην προώθηση της χρηματοδότησης των εταιρειών του ICT κλάδου μέσα από το νέο ΕΣΠΑ που βρίσκεται προ των πυλών.

– Στην προσπάθεια από πλευράς του υπουργείου για απλοποίηση των συνθηκών που αφορούν στη δημιουργία και την ανάπτυξη των εταιρειών καινοτομίας.

Κλείνοντας την ομιλία του ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε τη ρήση του Πλάτωνα, ότι «η ανάγκη είναι η μητέρα της καινοτομίας», και πρόσθεσε ότι δε θα πρέπει να περιοριστούμε στις διαπιστώσεις και να κλαίμε πάνω από το χυμένο γάλα της οικονομικής κρίσης, αλλά να προχωρήσουμε σε απτές πράξεις που θα μας οδηγήσουν στην έξοδο από την κρίση, και υπογράμμισε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με όλους εκείνους τους φορείς που εμπλέκονται στην προώθηση της επιχειρηματικότητας στον κλάδο των ΤΠΕ.

Διαβάστε επίσης: O χάρτης των επενδύσεων σε τεχνολογικές startups

Δύο πάνελ συζήτησης
Στην συνέχεια της εκδήλωσης, στήθηκαν δύο βασικά πάνελ συζήτησης γύρω από την χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων, την επιχειρηματικότητα ευρύτερα και την συμβολή προγραμμάτων όπως το Jeremie. Στο πρώτο πάνελ συμμετείχαν : O Γιώργος Τζιράλης του Openfund , o Λουκάς Πιλίτσης από το PJ Catalyst Fund (Τράπεζα Πειραιώς), ο Βούλγαρος Λιούμπεν Μπέλοφ του LAUNCHub, o Φάνης Κουτουβέλης, ιδρυτής της INTALE και ο Αντώνης Φιοράκης, ιδρυτής της Incrediblue (peer to peer boat renting company).

panel12
Από αριστερά προς τα δεξιά: Αντώνης Φιοράκης, Γιώργος Τζιράλης, ο κ. Darcy, Λουκάς Πιλίτσης, Λιούμπεν Μπέλοφ ,Φάνης Κουτουβέλης

Ο κ. Τζιράλης ανέφερε ότι το Openfund ιδρύθηκε πριν από τέσσερα χρόνια για να καλύψει εκείνους τους ανθρώπους της κοινότητας που δεν είχαν πόρους χρηματοδότησης. «Συγκεντρώσαμε 500.000 ευρώ τα οποία διαθέσαμε σε startups. Το Taxibeat για παράδειγμα ήταν το πιο επιτυχημένο, καθώς επέστρεψε τέσσερις φορές την επένδυση». Συνολικά το Openfund έχει επενδύσει περισσότερα από 2,5 εκατ. ευρώ σε ελληνικές προσπάθειες που «βλέπουν» και προς το εξωτερικό .

Από την μεριά του ο κ .Πιλίτσης ανέφερε ότι στην ουσία δημιουργείται ένας νέος τρόπος χρηματοδότησης , η οποία στηρίζεται στα ιδιωτικά κεφάλαια , ενώ νέοι επιχειρηματίες που επικεντρώνουν στις νέες τεχνολογίες και στην καινοτομία παίρνουν την τύχη στα χέρια τους. «Όλοι μαθαίνουμε μαζί τους, και εμείς οι επενδυτές. Τα venture capitals στην Ελλάδα δεν είναι πάνω από 3 χρόνια. Ακόμα εξελισσόμαστε».

Δείτε αναλυτικά τη συζήτηση εδώ

Δείτε το χάρτη των επενδύσεων σε startups εδώ

Στο δεύτερο κύκλο συζήτησης το παρόν έδωσαν ο Θανάσης Καλέκος (Odyssey Venture Partners) , ο Παναγιώτης Σολωμός (Elikonos JEREMIE Fund) , η Μαρία Γράψα ( Managing Director της Olive Media), ο Γιώργος Σπανουδάκης (CEO και ιδρυτής της Pinnatta) και ο Μάρκος Βερέμης ( CEO και συνιδρυτής της Upstream).

panel22
Από αριστερά προς δεξιά: Μαρία Γράψα, Παναγιώτης Σολωμός, Julie Meyer, Θανάσης Καλέκος , Γιώργος Σπανουδάκης και Μάρκος Βερέμης

O κ. Σολωμός ανέφερε πως «ζούμε μια παγκόσμια τεχνολογική ανάπτυξη που συναντάμε κάθε 10-15 χρόνια. Η ελληνική κρίση δημιουργεί ευκαιρίες. Εμείς έχουμε ένα fund 17 εκατ. ευρώ και ήμασταν πολύ τυχεροί γιατί είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία και ενίσχυση από πολλούς μικρούς επενδυτές».

Για το κριτήριο βάσει του οποίου επενδύουν τα venture capitals, o κ. Σολωμός ανέφερε σχετικά: «Η επένδυση ενός venture capital είναι μια σχέση μακράς διαρκείας. Πρέπει να καταλάβουμε τι είναι σημαντικό και τι όχι. Οι υποψήφιοι στους οποίους θέλουμε να επιχειρήσουμε πρέπει πρώτα από όλα να έχουν ήθος. Δεν είναι σωστή η επιλογή της επένδυσης σε κάποιον ο οποίος ξεκίνησε μια εταιρεία απλά επειδή δεν μπόρεσε να βρει άλλη δουλειά».

Ο Καλέκος από την πλευρά του ανέφερε πως «έχουμε ένα επενδυτικό σύνολο 27 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο από όλα τα υπόλοιπα προγράμματα. Στην Ελλάδα οι επενδύσεις μας επικεντρώνονται σε εξωστρεφείς εταιρείες. Έχουμε επενδύσει στην pinnatta. Πριν το τέλος του χρόνου θα ανακοινώσουμε την επενδυτική/επιχειρηματική συνεργασία με δύο ακόμη εταιρείες, σε μια επένδυση ύψους 5 εκατ. ευρώ».

Δείτε σχετικά: Επένδυση funds ύψους $1,5 εκατ. για το ελληνικό Pinnatta

Από την πλευρά των εταιρειών, η Μαρία Γράψα αναφέρθηκε στις σημαντικές αλλαγές που συμβαίνουν στα media, με αποτέλεσμα ακόμα και παραδοσιακά παγκόσμιοι παίχτες της αγοράς να μην ξέρουν με σιγουριά ποια θα είναι η επόμενη μέρα.
«Οι µεγαλύτερες εκδοτικές εταιρείες στον κόσµο ψάχνουν ποιο θα είναι αυτό το αύριο και επενδύουν στο µέλλον. H µεγαλύτερη εκδοτική εταιρεία στον κόσµο, ηTime Inc., µας εµπιστεύτηκε τα πιο διάσηµα εκδοτικά brands τη (Instyle, Fortune, People)».

Επίσης η κ. Γράψα αναφέρθηκε και στην μεγάλη ανάπτυξη που γνωρίζουν τα applications στο mobile: «Η Οlive Media επιδιώκει περά από τις έντυπες εκδόσεις , όλες τις δυνατές συνέργειες σε mobile, tablets, web και social media».

Ο κ. Βερέμης από την πλευρά του αναφέρθηκε στις μεγάλες ευκαιρίες που παρουσιάζονται για επιχειρήσεις τεχνολογίας στις αναδυόμενες αγορές (κυρίως της Αφρικής), λόγω της χαμηλής διείσδυσης της τεχνολογίας: «Το 90% των πωλήσεων μας προέρχεται από το εξωτερικό».

Δείτε τη συζήτηση εδώ

*Φωτογραφίες: Στέφανος Παπαδόπουλος

1/19

Διαβάστε ακόμη: 

M.Βερέμης: «Χτυπάμε τους ανταγωνιστές με ανταρτοπόλεμο»