Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΘΕΟΝΗ: Η ιστορία πίσω από το «θαυματουργό» νερό

Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΘΕΟΝΗ: Η ιστορία πίσω από το «θαυματουργό» νερό
Το Fortune ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΘΕΟΝΗ και συνομίλησε με τον πρόεδρο της εταιρείας, Δημήτρη Τσέλιο.

Το ΘΕΟΝΗ μπήκε δυναμικά στην αγορά του εμφιαλωμένου νερού το 2013, με την κατασκευή του εργοστασίου στα Βατσουνιά του νομού Καρδίτσας. Πρόκειται για ένα πραγματικά πηγαίο νερό, από τις πηγές της Γκούρας, σε υψόμετρο πάνω από χίλια μέτρα. Το Fortune είχε τη χαρά να επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Καρδίτσα και να συνομιλήσει με τον πρόεδρο της εταιρείας, Δημήτρη Τσέλιο. Στο πλαίσιο της επίσκεψής μας παρουσιάστηκε και η επίσημη συνεργασία με τον σεφ Λευτέρη Λαζάρου ως ambassador του ΘΕΟΝΗ με στόχο να αναδείξει τη μοναδική ποιότητα του νερού σε εξειδικευμένο αλλά και ευρύ κοινό.

Η εταιρεία

Η ΑΗΒ Γκρουπ ΑΕ ιδρύθηκε το 1996 και εισήλθε δυναμικά στην αγορά του εμφιαλωμένου νερού το 2013 με το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΘΕΟΝΗ. Μετά από μια επένδυση ύψους 5 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία του εμφιαλωτηρίου τελευταίας τεχνολογίας κοντά στην πηγή, η εταιρεία άρχισε να επεκτείνεται στην αγορά, εισερχόμενη σταδιακά στη λιανική. Σήμερα το νερό ΘΕΟΝΗ βρίσκεται σε 20.000 σημεία και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν τα προϊόντα σε μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ, όπως η ΑΒ Βασιλόπουλος αλλά και στο δίκτυο καταστημάτων MyMarket και στα Metro Cash & Carry.

Την ηγεσία της εταιρείας έχει ο Δημήτρης Τσέλιος, που εγκατέλειψε τις οικογενειακές επιχειρήσεις στις ΗΠΑ και εγκαταστάθηκε στην Καρδίτσα, όπου μετά από μακροχρόνιες έρευνες στην περιοχή ανακάλυψε τις πηγές της Γκούρας που, όπως λέει, πρόκειται για «φλέβα χρυσού».

Μάλιστα, αυτό δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα, αν σκεφτεί κανείς πως το νερό θεωρείται από πολλούς ως «ο χρυσός του μέλλοντος». Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη Κοινού Κέντρου Ερευνών (JRC) της Κομισιόν οι ερευνητές προβλέπουν σημαντικές μειώσεις στην αναπλήρωση του υδροφόρου ορίζοντα ιδίως για την Ελλάδα- ετήσια απώλεια της τάξης των 810 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού- κάτι που σημαίνει μειωμένη διαθεσιμότητα νερού για άρδευση γεωργικών καλλιεργειών, άρα και μειωμένη διαθεσιμότητα τροφίμων.

Η αυξανόμενη ξηρασία στον ευρωπαϊκό νότο θα οδηγήσει σε ολοένα μεγαλύτερη έλλειψη νερού και σε μειωμένα υδάτινα αποθέματα για τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια σε μεσογειακές χώρες όπως η Ελλάδα. Αυτό θα έχει ως συνέπεια, εκτός από τη γεωργία και τα τρόφιμα, να επηρεασθούν αρνητικά επίσης οι τομείς της παραγωγής ενέργειας και των μεταφορών.

Μπορεί, επομένως, πολλοί να τον θεώρησαν «τρελό» που ήθελε να επιστρέψει στην Ελλάδα σε μια περίοδο που κυριαρχούσε η κρίση, όπως χαρακτηριστικά μας λέει ο ίδιος, αλλά όπως υποστηρίζει «στην Ελλάδα το νερό αναβλύζει όπως σε άλλες χώρες αναβλύζει το πετρέλαιο».

Πέρα, όμως, από την κερδοφορία, βασικός γνώμονας της δημιουργίας του φυσικού μεταλλικού νερού ΘΕΟΝΗ ήταν η παροχή ενός ποιοτικού προϊόντος, με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Βασικός στόχος και σταθερή επιδίωξη της εταιρείας είναι η βιώσιμη ανάπτυξη, η επίτευξη αειφορίας  και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Νέες επενδύσεις έχουν αυξήσει την παραγωγική δυνατότητα της εταιρείας, ώστε να ανταποκρίνεται άμεσα στη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση και έχουν δημιουργήσει νέες προοπτικές για την επέκταση του προϊοντικού της χαρτοφυλακίου.

Σήμερα, το πιο βραβευμένο ελληνικό νερό στον κόσμο, το ΘΕΟΝΗ Φυσικό Μεταλλικό Νερό, ολοκληρώνει το 2020 την 4η γραμμή παραγωγής για γυάλινη φιάλη και ανθρακούχο νερό, επένδυση ύψους 4 εκ. ευρώ, ενώ το συνολικό ύψος των επενδύσεων έως σήμερα αγγίζει σχεδόν τα 20 εκατ. ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώνει το portfolio των προϊόντων του με στόχο τη δυναμική είσοδο στην αγορά της εστίασης, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΑΗΒ ΓΚΡΟΥΠ, Δημήτρης Τσέλιος.

Η εταιρεία διαθέτει από την αρχή έναν εξωστρεφή χαρακτήρα, και αυτό υπογραμμίζεται από το γεγονός ότι το φυσικό μεταλλικό νερό ΘΕΟΝΗ εξάγεται σε περισσότερες από 15 χώρες, στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία, με τη λίστα των χωρών διεθνώς που απολαμβάνουν το ξεχωριστό ελληνικό νερό να εμπλουτίζεται συνεχώς. Σήμερα έχει παρουσία στις ΗΠΑ, Καναδά, Αγγλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία, Σουηδία, Κύπρο, Λιβύη, Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Ιορδανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ομάν, Αίγυπτο, Ιράν και Ισραήλ, με την ετικέτα του προϊόντος να κυκλοφορεί σε 5 διαφορετικές γλώσσες (αγγλικά, αραβικά, γερμανικά, γαλλικά και εβραϊκά). Η Κίνα και η Αυστραλία αποτελούν τις πιο πρόσφατες αγορές που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για το ΘΕΟΝΗ.

Στόχος για το φυσικό μεταλλικό νερό ΘΕΟΝΗ είναι τα επόμενα χρόνια το 30% – 40% της παραγωγής να κατευθύνεται προς το εξωτερικό. Αξίζει να σημειωθεί ενδεικτικά πως οι εξαγωγές στη Γερμανία το 2016 έχουν σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Το φυσικό μεταλλικό νερό ΘΕΟΝΗ ακολουθεί ένα σταθερό αναπτυξιακό του πλάνο και για την προσεχή πενταετία, η εταιρία προσανατολίζεται σε νέες επενδύσεις που αφορούν αφενός στην περεταίρω διείσδυσή της στις διεθνείς αγορές και αφετέρου στην ισχυροποίηση της παρουσίας στην εγχώρια αγορά, προωθώντας νέες προτάσεις για συσκευασίες και νέα προϊόντα. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρία σκοπεύει να προσθέσει σύντομα γυάλινες συσκευασίες 1L, με σκοπό να ενισχύσει την παρουσία του στο χώρο της εστίασης, ενώ υπάρχουν σχέδια που περιλαμβάνουν την είσοδό του νερού ΘΕΟΝΗ στην αγορά του ανθρακούχου νερού.

Ποιοτικά Χαρακτηριστικά

Το ΘΕΟΝΗ, που πήρε το όνομά του από τις νεράιδες των πηγών της περιοχής, αναβλύζει φυσικά στα 1.100 μέτρα από την Πηγή Γκούρα, σε μία ιδιαίτερη περιοχή στην οροσειρά των Αγράφων, η οποία χαρακτηρίζεται από ειδικούς γεωλογικούς σχηματισμούς, και εμφιαλώνεται κατευθείαν από την πηγή, χωρίς καμία πρόσμιξη, επιβάρυνση ή διεργασία.

Ο Ευάγγελος Τρωγάδης, MSc Chemical Engineer, Quality Expert και επιστημονικός σύμβουλος της εταιρείας, στο πλαίσιο της ξενάγησής μας στις εγκαταστάσεις του ΘΕΟΝΗ αναφέρθηκε εκτενώς στα ποιοτικά χαρακτηριστικά που καθιστούν το ΘΕΟΝΗ μοναδικό στη σύνθεσή του Το παρθένο δάσος και γενικότερα η ευρύτερη φύση που περικλείει την περιοχή, προσδίδει και διασφαλίζει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νερού ως προς την υψηλή ποιότητα και την ιδιαίτερη γεύση. Το νερό εμφιαλώνεται με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας μετά από ενδελεχείς ελέγχους στα διάφορα στάδια της εμφιάλωσης και στο τελικό προϊόν.

Περνώντας αναλυτικά στα φυσικά και χημικά χαρακτηριστικά του νερού, το ΘΕΟΝΗ διακρίνεται για το pH του με τιμή 8. Το pH μπορεί να λάβει τιμές από 0 έως 14 και είναι ο δείκτης οξύτητας του νερού. Η τιμή 8 καθιστά το ΘΕΟΝΗ ένα αλκαλικό νερό γεγονός που έχει γενικά πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό. Η σχετικά χαμηλή του σκληρότητα (109mg/L) και η χαμηλή περιεκτικότητα σε Νάτριο (1,2 mg/L), η οποία είναι από τις χαμηλότερες καταγεγραμμένες στην αγορά, συνεισφέρουν στη διατήρηση της καλής υγείας του ανθρώπινου οργανισμού. Η παρουσία Ασβεστίου (47.7mg/L) είναι σε ικανές συγκεντρώσεις ώστε να συνεισφέρει στην ενδυνάμωση του σκελετού και των δοντιών, αλλά επίσης το Ασβέστιο μπορεί να βελτιώσει και την καρδιακή λειτουργία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χαμηλή περιεκτικότητα σε Νιτρικά (1,5 mg/L) και Νιτρώδη (<0,05 mg/L) είναι πολύ σημαντικό πλεονέκτημα για τους ευαίσθητους οργανισμούς και ειδικά τα παιδιά.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρεία είναι πιστοποιημένη με όλα τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας και ποιότητας προϊόντος.

20 Διεθνή Βραβεία Ποιότητας

Το 2016, στον διαγωνισμό Berkeley  Springs, το ΘΕΟΝΗ κερδίζει το βραβείο «Best Bottled Water 2016» ως το καλύτερο εμφιαλωμένο νερό στον κόσμο και το βραβείο «Package Design Award» για τη συσκευασία του.

Μέχρι σήμερα, το ΘΕΟΝΗ έχει κατακτήσει 7 Βραβεία από τον Διεθνή Οργανισμό Γεύσης ITI (International Taste Institute). Συγκεκριμένα κερδίζει το «Three Golden Star Award» επί έξι συναπτά έτη 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 στον ευρέως αναγνωρισμένο διαγωνισμό του Οργανισμού που βραβεύει τρόφιμα και ποτά υψηλής ποιότητας παγκοσμίως. Λόγω της μοναδικής και ιδιαίτερης γεύσης του, το 2016 έλαβε ταυτόχρονα με το χρυσό βραβείο και το «Special Crystal Taste Award».

Επιπλέον, το ΘΕΟΝΗ αποσπά το Χρυσό Βραβείο Ποιότητας από τον Οργανισμό Monde Selection κάθε χρόνο από το 2015 έως σήμερα. Το 2017 του απονέμεται επίσης η ανώτερη διάκριση «International High-Quality Trophy» για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, απαριθμώντας συνολικά 6 βραβεία ποιότητας από τον εν λόγω οργανισμό.

Για τέσσερα συνεχόμενα έτη 2016, 2017, 2018, 2019, το ΘΕΟΝΗ αποσπά το χρυσό βραβείο «DLG Gold Award». Ο Διαγωνισμός Ποιότητας DLG διεξάγεται ετησίως στην Φρανκφούρτη και βραβεύει προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας μετά από αυστηρούς ελέγχους και δοκιμές σε προηγμένα εργαστήρια υψηλής τεχνολογίας.

Τέλος, το ΘΕΟΝΗ κατέκτησε το 2019 το Χρυσό Βραβείο στον 3ο Διεθνή Διαγωνισμό AVPA «Gourmet Waters» στην κατηγορία «Balanced Still Waters».

Λευτέρης Λαζάρου, ambassador του ΘΕΟΝΗ

«Θέλω να σας ανακοινώσω ότι από σήμερα είμαι ο ambassador του νερού ΘΕΟΝΗ». Με αυτήν τη φράση και ένα θερμό χειροκρότημα να την ακολουθεί, ο διακεκριμένος σεφ Λευτέρης Λαζάρου ανακοίνωσε την έναρξη μιας πολλά υποσχόμενης συνεργασίας με το ΘΕΟΝΗ Φυσικό Μεταλλικό Νερό, στο πλαίσιο του cooking session που είχε διοργανωθεί.

«Είναι γνωστή η αγάπη μου για τα ελληνικά προϊόντα, είναι γνωστό το πόσο έχω υποστηρίξει την Ελλάδα. Θέλω να συγχαρώ τους ανθρώπους της εταιρίας που αξιοποίησαν και ανέδειξαν την περιοχή των Αγράφων, η οποία μας δίνει αυτό το κορυφαίο προϊόν και υπόσχομαι πολλές δημιουργικές ενέργειες στο μέλλον για την ανάδειξη του πιο βραβευμένου ελληνικού νερού στον κόσμο. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί μου δόθηκε η ευκαιρία να εκπροσωπήσω ένα προϊόν με τόσες βραβεύσεις, ένα προϊόν που πραγματικά αξίζει την κατάθεση της καρδιάς μου. Και θα ήθελα να γνωρίζετε ότι έχει γίνει ένα «λάθος»… Δεν είναι 20 τα βραβεία του ΘΕΟΝΗ, είναι 21… Γιατί το λέει ο σεφ της καρδιάς σας!».

Διαβάστε περισσότερα στο blog του ΘΕΟΝΗ Πηγή Ζωής στο σχετικό άρθρο: http://www.theoni-water.gr/source-of-life/health/benefits/