Fitness Meals: Υγιεινή διατροφή και παραγωγικότητα πάνε μαζί

Fitness Meals: Υγιεινή διατροφή και παραγωγικότητα πάνε μαζί
Οι Γιάννης Γραφανάκης και Νίκος Μαργέλος, ιδρυτές της Fitness Meals, αποδεικνύουν πως η υγιεινή διατροφή δεν είναι μια βαρετή εποχική τάση, αλλά ένας απολαυστικός τρόπος ζωής και ευεξίας.

Tο να εγκαταλείψει κάποιος μια πολλά υποσχόμενη καριέρα στο εξωτερικό –ειδικά την τελευταία δεκαετία– είναι σίγουρα μια δύσκολη απόφαση. Το να γυρίσει δε στην Ελλάδα και να ξεκινήσει μια εταιρεία που να στοχεύει να αλλάξει τον τρόπο ζωής μας είναι ακόμα δυσκολότερη. Όταν, όμως, τα συστατικά που χρειάζονται για ένα τέτοιο εγχείρημα «δένουν» αρμονικά, τότε η επιτυχία είναι δεδομένη.

Τα τελευταία δύο χρόνια ο Γιάννης Γραφανάκης και ο Νίκος Μαργέλος πήραν το ρίσκο να αφήσουν στην άκρη τις καριέρες τους στα χρηματοοικονομικά και τη μαγειρική, και να «παντρέψουν» τις γνώσεις τους. Το αποτέλεσμα αυτής της ένωσης ονομάστηκε Fitness Meals, και το εγχείρημα, εκτός από άκρως γευστικό, αποδεικνύεται και πολύ πετυχημένο.  Η Fitness Meals προσφέρει γεύματα υγιεινής διατροφής με 50 περίπου επιλογές πιάτων, και απευθύνεται σε όλους, χωρίς να περιορίζεται σε ένα target group: σε αθλητές, σε όσους δεν ξέρουν να μαγειρεύουν, σε εκείνους που θέλουν να αδυνατίσουν χωρίς να υιοθετήσουν ακραίες δίαιτες, ακόμα και σε όποιον θέλει απλώς να τρέφεται με ποιοτικό, υγιεινό και νόστιμο φαγητό.

Λαχταριστά, ελαφριά και θρεπτικά γεύματα
Λαχταριστά, ελαφριά και θρεπτικά γεύματα

Οι δύο startuppers είναι παιδικοί φίλοι και, όπως λένε και οι ίδιοι, η μεταξύ τους συνεργασία είναι απλά μια φυσική συνέχεια της σχέσης τους. Πριν από τη Fitness Meals, ο Γιάννης ζούσε στο Λονδίνο και ασχολούνταν με τα χρηματοοικονομικά. O Νίκος, από την άλλη, δούλεψε στην Ελβετία, σε εστιατόριο βραβευμένο με τρία αστέρια Michelin, όμως η αγάπη του για την υγιεινή διατροφή και ζωή τον οδήγησαν πίσω στην Ελλάδα. Για επτά χρόνια ασχολούνταν με την προπονητική και το personal training, ενώ παράλληλα μαγείρευε για τους ανθρώπους τους οποίους προπονούσε.

Μαζί ένωσαν τις δυνάμεις τους, δημιουργώντας τη Fitness Meals, την πρώτη συνδρομητική υπηρεσία παροχής έτοιμου, υγιεινού, φαγητού στην Ελλάδα. «Είδαμε ότι αλληλοσυμπληρωνόμαστε. Ο Νίκος είχε τις απαραίτητες γνώσεις μαγειρικής και εγώ το απαραίτητο background στο επιχειρησιακό κομμάτι» αναφέρει στο Fortune Greece ο Γιάννης. Από την αρχή έπεσαν «με τα μούτρα» στη δουλειά και τον Νοέμβριο του 2020, εν μέσω του δεύτερου lockdown, έφυγε η πρώτη παραγγελία. Από τότε η πορεία της εταιρείας είναι θεαματικά ανοδική, με τον Γιάννη και τον Νίκο να προσπαθούν να μας αποδείξουν πως η υγιεινή διατροφή δεν είναι μια βαρετή τάση, αλλά ένας απολαυστικός τρόπος ζωής και ευεξίας.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ FITNESS MEALS

Παρόλο που η υγιεινή διατροφή ως ιδέα έχει εισχωρήσει στη ζωή των ανθρώπων σχεδόν σε όλον τον ανεπτυγμένο κόσμο, η διατήρησή της στην καθημερινότητα αποδεικνύεται δύσκολη και πολύπλοκη υπόθεση. Αυτόν τον διατροφικό γρίφο έρχεται να λύσει η Fitness Meals, που παραδίδει υγιεινά, φρέσκα, χαμηλά σε θερμιδική αξία και νόστιμα γεύματα, εύκολα και γρήγορα. Αν κάποιος επιθυμεί να μειώσει το βάρος του, να αυξήσει τη μυϊκή του μάζα ή απλά να υιοθετήσει μια ισορροπημένη διατροφή, μπορεί απλώς να επιλέξει ένα από τα συνδρομητικά πλάνα της εταιρείας, χωρίς να αγχωθεί ποτέ ξανά για τα γεύματά του.

Μπιφτέκια γαλοπούλας με καστανό ρύζι και ανάμεικτα λαχανικά
Μπιφτέκια γαλοπούλας με καστανό ρύζι και ανάμεικτα λαχανικά

Η Fitness Meals έχει καταφέρει να διατηρήσει το ποσοστό των πιστών πελατών της πάνω από 75%, ενώ ο μέσος όρος του κλάδου είναι μικρότερος από 40%. Η παροχή υπηρεσιών συνδυάζει προσωπικό διατροφολόγο, προσωπικό σεφ και παράδοση κατ’ απαίτηση, όλα ταυτόχρονα και σε προσιτές τιμές. Ένας τρόπος ζωής που αποτελούσε, ως επί το πλείστον, προνόμιο για τους ευπορότερους έχει μετακινηθεί στη μαζική αγορά. Tα προϊοντα πωλούνται online και οι πελάτες μπορούν να προσαρμόσουν το μενού ανάλογα με τις ανάγκες τους. Επιπλέον, η αριθμομηχανή που διαθέτει η ιστοσελίδα επιτρέπει στον κάθενα να κατανοήσει την πρόσληψη θερμίδων που χρειάζεται.

Οι επιλογές για τον χρήστη είναι πάρα πολλές: από μακαρόνια με κιμά και bao bun με χοιρινό ψαρονέφρι, μέχρι chocolate protein lava cake. Το μενού ανανεώνεται και αλλάζει συχνά, καλύπτοντας όλα τα γούστα και τις διατροφικές ανάγκες. Επιπλέον, ο Γιάννης και ο Νίκος έχουν καταφέρει να κάνουν εξαιρετικά εύχρηστη τη συνδομητική διαδικασία. Όπως σημειώνει ο Γιάννης, «εκτός από την υψηλή ποιότητα των προϊόντων, η οποία για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτη, το customer experience είναι πάρα πολύ σημαντικό». Η συνδρομή στη Fitness Meals −εβδομαδιαία και μηνιαία− ανανεώνεται αυτόματα. Παράλληλα, μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες του εκάστοτε χρήστη, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να αλλάξει το πλάνο των γευμάτων του όπως και όποτε επιθυμεί.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως η Fitness Meals έχει αναπτύξει τη δική της τεχνολογία με custom made software εφαρμογές που καλύπτουν όλες τις ανάγκες της επιχείρησης: από το food waste μέχρι τα συνδρομητικά πλάνα και το customer experience.

ΠΩΣ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ

Συνήθως, η υγιεινή διατροφή ταυτίζεται με την εξωτερική εμφάνιση και τη διατήρηση ενός ιδανικού βάρους. Παρ’ όλα αυτά, όπως αναφέρει ο Νίκος, «οι περισσότεροι άνθρωποι παραβλέπουν ένα σημαντικό κομμάτι της εξίσωσης. Καλύτερη διατροφή σημαίνει και καλύτερη αποδοτικότητα σε όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης ζωής: από τον ύπνο μέχρι τον χώρο εργασίας». «Στο εξωτερικό βλέπουμε ότι αναπτύσσεται ένα κομμάτι εταιρικής ευθύνης, όπου οι εταιρείες θέλουν να προσέχουν τον κόσμο τους. Δεν νοείται να προσέχει κανείς τους εργαζομένους του αν δεν ενδιαφέρεται για την υγεία τους. Εμείς προσπαθούμε να φέρουμε αυτό το μήνυμα και στην Ελλάδα» προσθέτει ο Γιάννης.

Μέσα από το blog και τα social media της εταιρείας, οι ιδρυτές της Fitness Meals δημιουργούν awareness για τα μακροπρόθεσμα οφέλη της υγιεινής διατροφής. «Ένα υγιές εργατικό δυναμικό είναι πιο χαρούμενο και παραγωγικό, με μειωμένες ημέρες ασθενείας και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Ο συνδυασμός των συστατικών παίζει τεράστιο ρόλο στην ευεξία που νιώθουμε μετά το φαγητό. Η προσεγμένη επιλογή πιάτων έχει μεγάλα εταιρικά οφέλη, καθώς ενισχύει τον τρόπο με τον οποίο το προσωπικό λειτουργεί και εργάζεται. Επιπλέον, η παροχή σωστής διατροφής βοηθά τους εργαζόμενους να αισθάνονται ότι τους φροντίζουν και μπορεί να οικοδομήσει μια αίσθηση πίστης προς την επιχείρηση» υπογραμμίζει ο Νίκος.

Bao Bun με pulled pork
Bao Bun με pulled pork

Οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν την υπηρεσία της Fitness Meals με διαφορετικούς τρόπους. Κατ’ αρχάς, κάνοντας εγγραφή με εταιρικό email, ο χρήστης έχει αυτόματα 25% έκπτωση στην παροχή υπηρεσιών της Fitness Meals. Έπειτα, μέσα από τον θεσμό του Healthy Day, βάσει του οποίου στελέχη και εργαζόμενοι αφιερώνουν μια μέρα στην υγιεινή διατροφή δοκιμάζοντας πιάτα της Fitness Meals, και τέλος μέσω μιας επιπλέον έκπτωσης, που εφαρμόζεται όταν ο εργοδότης πριμοδοτεί τα γεύματα των εργαζομένων του. «Με αυτό τον τρόπο, πιάτα που σε ένα εστιατόριο θα είχαν υψηλό κόστος, γίνονται προσβάσιμα σε φθηνότερες τιμές και με εξαιρετική ποιότητα υλικών. Επιπλέον, οι εταιρείες έχουν φορολογικά κίνητρα ώστε να υιοθετήσουν ένα τέτοιο πλάνο για τους υπαλλήλους τους, καθώς πρόκειται για παροχή σε είδος όπου δεν έχει επιπλέον φορολογική επιβάρυνση, όπως το leasing αυτοκινήτων. Εντέλει, το κόστος για την εταιρεία είναι πολύ μικρό σε σχέση με τα πλεονεκτήματα» μας ενημερώνει ο Γιάννης.

ΤΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΤΗΣ FITNESS MEALS

Το food waste είναι ένα εκ των βασικών παγκόσμιων περιβαλλοντικών ζητημάτων. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) στις αρχές του 2022, η σπατάλη φαγητού φτάνει σχεδόν τις 500.000 τόνους. Η Fitness Meals έρχεται να συμβάλει στη λύση αυτού του προβλήματος. Όπως αναφέρει ο Γιάννης, «ένας από τους λόγους που στη Fitness Meals λειτουργούμε με προπαραγγελίες είναι για να έχουμε μηδενικό food waste. Όταν η ομάδα μας μπαίνει στην κουζίνα, ξέρει ακριβώς τις παραγγελίες και τις πρώτες ύλες που χρειάζεται. Επομένως, προμηθευόμαστε όλα τα υλικά και δεν χρειάζεται να καταψύξουμε κάτι που περίσσεψε, αφού γνωρίζουμε τι και πόσο πρέπει να μαγειρέψουμε. Αφενός δεν υπάρχει food waste από την πλευρά μας και αφετέρου είναι όλα φρέσκα».

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ MILESTONES

Ο Γιάννης και ο Νίκος δηλώνουν παθιασμένοι με τη δουλειά τους και συμφωνούν ότι το ταξίδι της Fitness Meals μόλις ξεκίνησε. Αυτήν τη στιγμή η εταιρεία διαθέτει τη δική της κουζίνα, η οποία έχει φτάσει να παραδίδει 2.500 πιάτα τη μέρα στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών. Το 2021 μόνο οι πωλήσεις άγγιξαν το 1.000.000, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2022 η εταιρεία παρουσίασε ανάπτυξη 120% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Μέσα στο καλοκαίρι οι υπηρεσίες της Fitness Meals θα είναι διαθέσιμες σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Εύβοια και Κρήτη, από τέλη Σεπτεμβρίου θα επεκταθούν σε Λάρισα, Καλαμάτα, Τρίκαλα, Γιάννενα και Βόλο, ενώ μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουν φτάσει και σε Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες και Κομοτηνή. Το επόμενο βήμα της εταιρείας είναι η επέκταση στο εξωτερικό, με πρώτο προορισμό την Κύπρο.

Ο Γιάννης και ο Νίκος, όμως, ονειρεύονται μια ακόμα πιο βαθιά τομή: να επαναπροσδιορίσουν τη σίτιση σε περιβάλλοντα που οι επιλογές μας είναι περιορισμένες και, συνήθως, χαμηλές ποιοτικά. «Στόχος μας είναι η υγιεινή διατροφή να πρωταγωνιστήσει στο εταιρικό περιβάλλον και να γίνει προαπαιτούμενο για να επιλέξει ένας υποψήφιος την εταιρεία στην οποία θα εργασθεί. Έχουμε μιλήσει με πολλές εταιρείες και πολύ λίγες είναι ευχαριστημένες με το θέμα της σίτισης. Προς το παρόν, οι εργαζόμενοι έχουν καταλάβει περισσότερο αυτή την ανάγκη, γιατί έχουν βαρεθεί το φαγητό χαμηλής ποιότητας επειδή είναι πιο φθηνό και εύκολα προσβάσιμο. Το θέμα είναι να καταλάβουν αυτή την ανάγκη και οι c-level executives» καταλήγει ο Γιάννης. Aπό την αλλη, ο Νίκος οραματίζεται ένα μέλλον που η υγιεινή διατροφή θα ξεκινήσει από τον χώρο της παιδείας. «Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα για εμάς, θα είναι να μπούμε και στα σχολεία, ώστε να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά να τρώνε σωστά, γιατί από εκεί ξεκινούν όλα» αναφέρει ο ίδιος.

Παράλληλα, οι δύο founders εστιάζουν στην ανάπτυξη της εταιρείας τους, η οποία ξεκίνησε με έξι άτομα προσωπικό και σε ενάμιση χρόνο πενταπλασιάστηκε, φτάνοντας στους τριάντα δύο εργαζόμενους. Εμπλεκόμενοι καθημερινά σε όλα τα στάδια παραγωγής, εφαρμόζουν ένα φιλικό και προσωπικό μοντέλο διοίκησης, αναπτύσσοντας προσωπικές σχέσεις με όλα τα μέλη της ομάδας, επιβλέποντας την εκπαίδευσή τους και, κυρίως, καλλιεργώντας φιλικό κλίμα. Στην εταιρική κουλτούρα της Fitness Meals, όλοι οι εργαζόμενοι αποτελούν μέλη μιας οικογένειας, όπου τόσο η ατομική όσο και η συλλογική προσπάθεια εκτιμάται και επιβραβεύεται ηθικά και υλικά. Η «δεμένη» οικογένεια της Fitness Meals έχει φιλόδοξα σχέδια για το μέλλον, και η ανάπτυξή της θα είναι σημαντική όχι μόνο για το σύνολο του οικοσυστήματος επιχειρηματικότητας της χώρας, αλλά και για την ποιότητα του τρόπου ζωής των Ελλήνων.

*Φωτογραφίες Ράνια Ζουγανέλη, το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune που κυκλοφορεί την Παρασκευή 24/06.