Fokas: «Χαριστική βολή» η απώλεια του κατάστηματος στην Τσιμισκή

Fokas: «Χαριστική βολή» η απώλεια του κατάστηματος στην Τσιμισκή
Photo:

Μια ιστορική επιχείρηση  βάζει λουκέτο έπειτα από 77 χρόνια δραστηριοποίησής της στην ελληνική αγορά.

Άλλη μια ιστορική επιχείρηση δε τα κατάφερε και βάζει λουκέτο έπειτα από 77 χρόνια δραστηριοποίησής της στην ελληνική αγορά. Η οικονομική κρίση χτύπησε τα πολυκαταστήματα Fokas, που είδαν τις πωλήσεις τους να καταγράφουν κατακόρυφη πτώση καθώς δεν ξεπερνούσαν τα 30 εκατ. ευρώ. Περί τους 1.500 εργαζόμενους, οι οποίοι είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες, μένουν στο δρόμο με ότι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία.

Η εταιρεία δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις, καθώς έχει χάσει το 70% του τζίρου της τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με τις υποχρεώσεις της να αγγίζουν πλέον τα 80 εκατ. ευρώ. Η υποβολή αίτησης πτώχευσης και η υπαγωγή στο άρθρο 99 ήταν μονόδρομος για τη Βασιλική Φωκά και τα αδέλφια της Μαρία, Πόλυ και Ανέστη οι οποίοι αποτελούν τη δεύτερη γενιά διοίκησης της εταιρείας. Από τα εννέα πολυκαταστήματα που διέθετε συνολικά ο όμιλος το τελευταίο διάστημα διοικούσε τα τέσσερα (δύο στη Θεσσαλονίκη, ένα στην Αθήνα και ένα στον Βόλο), αλλά εδώ και περίπου ένα μήνα σταδιακά και τα τέσσερα κατέβασαν ρολά. Τελευταία απώλεια για την οικογένεια Φωκά ήταν το κτίριο στη Θεσσαλονίκη επί της οδού Τσιμισκή το οποίο βρισκόταν σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της περιοχής.

Στις 16 Νοεμβρίου, οπότε και θα μπουν οι υπογραφές για το πρώτο μίσθωμα, η διοίκησή του αναλαμβάνεται από το «Attica». Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο κτίριο ανήκει στη Μονή της Αγίας Θεοδώρας η οποία αμέσως μετά τη λύση της συνεργασίας της με την οικογένεια Φωκά, η οποία δεν κατάφερε να βρει κεφάλαια κίνησης προκειμένου να αποπληρώσει τις οφειλές της ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, προχώρησε σε πλειοδοτικό διαγωνισμό κατά τη διάρκεια του οποίου εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από τρεις επενδυτές.

Διαβάστε ακόμη: To κτίριο της «Fokas» στην Attica με τις ευλογίες της εκκλησίας

«Ήταν ένας κύκλος που έκλεισε»
Στέλεχος της διοίκησης της εταιρείας Fokas μίλησε στο FortuneGreece.com και ανέφερε πως το κτίριο επί της οδού Τσιμισκή το οποίο έχει περάσει πλέον στα χέρι του Attica θεωρούταν εδώ και ένα μήνα χαμένη υπόθεση από την εταιρεία. Ωστόσο, ήταν το πιο σημαντικό κτίριο καθώς αντιπροσώπευε τον τελευταίο χρόνο το 70% του τζίρου της εταιρείας. «Δεν υπάρχει κάτι άλλο στα σχέδια της Fokas. Ήταν ένας κύκλος ο οποίος έκλεισε.» μας λέει το ίδιο στέλεχος αποκαλύπτοντας παράλληλα πως αυτή τη στιγμή οι οφειλόμενοι μισθοί των τελευταίων 6 μηνών καθώς και οι αποζημιώσεις ανέρχονται στα 2- 2,5 εκατ. Ευρώ για τον όμιλο Fokas.

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2012 είχε προηγηθεί κατάθεση αίτησης υπαγωγής στο άρθρο 99. Οι συνομιλίες με τις πιστώτριες τράπεζες και τους μισθωτές απέβησαν άκαρπες και το αποτέλεσμα είναι γνωστό.

Σημαντικότεροι σταθμοί στην ιστορία της Fokas:
– Το 1936 ιδρύεται η εταιρεία Fokas από τους Απόστολο, Λέανδρο και Οδυσσέα Φωκά, αρχικά με την επωνυμία Βεργόπουλος. Μέχρι τότε τα αδέρφια Φωκά ήταν μικροπωλητές στην ιστορική στοά Σαούλ της Θεσσαλονίκης.

– Το 1958 η εταιρεία μετονομάζεται σε Fokas

– Το 1978 εγκαινιάζει το πολυκατάστημα 7.500 τ.μ. στην οδό Τσιμισκή.

– Τη δεκαετία του 1990 προχωρά σε συμφωνία με την Esprit.

– Αρχές του 2000 ο όμιλος σχεδιάζει την είσοδό του στο Χρηματιστήριο, αλλά λόγω της κρίσης στην ελληνική κεφαλαιαγορά δεν υλοποιείται ο αρχικός σχεδιασμός.

Αξίζει να σημειωθεί πως η οικογένεια Fokas στην προσπάθειά της να σβήσει κάθε ίχνος από την υπόθεση υποβολής αίτησης πτώχευσης, η οποία της κόστισε κύρος και χρήμα, έχει θέσει εκτός λειτουργίας και την επίσημη ιστοσελίδα των πολυκαταστημάτων Fokas.