FOREO: Ποια είναι η σουηδική εταιρεία που έκανε καθημερινότητα το «Beauty Tech»

FOREO: Ποια είναι η σουηδική εταιρεία που έκανε καθημερινότητα το «Beauty Tech»
Με το brand statement «When you feel good, you look good», η εταιρεία έχει φέρει τα πάνω- κάτω στον χώρο της ομορφιάς, συνδυάζοντας καινοτόμες πρακτικές και hi-tech εργαλεία.

Ο χώρος της ομορφιάς παίζει έναν σημαντικό ρόλο στις ζωές των ανθρώπων. Άντρες και γυναίκες από όλο τον κόσμο θέλουν να νοιώθουν και να φαίνονται καλά, και τα προϊόντα περιποίησης προσώπου είναι ένας τρόπος για να το πετύχουν. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια με την άνοδο των κοινωνικών δικτύων, ο κλάδος της ομορφιάς έχει γνωρίσει ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη. Οι χρήστες μπορούν να ακολουθούν πολύ πιο εύκολα τις νέες τάσεις και να μένουν ενημερωμένοι για το τι νέο κυκλοφορεί. Χαρακτηριστικό είναι πως παγκοσμίως, ο χώρος της ομορφιάς αναμένεται να φτάσει μέχρι το 2024 τα 863 δισ. δολάρια σε αξία (Zion Market Research), ενώ τα προϊόντα περιποίησης προσώπου είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κλάδος του χώρου, αποτελώντας πάνω από το 23% των εσόδων του.

Έτσι, σε μια περίοδο που ο κλάδος του skincare γνωρίζει σημαντική άνοδο, η σουηδική εταιρεία FOREO στοχεύει να επανεφεύρει τον χώρο της ομορφιάς, σπάζοντας τους κανόνες.

Έχοντας έδρα τη Στοκχόλμη, η FOREO ιδρύθηκε το 2013 από τον Σουηδό εφευρέτη Filip Sedic, γεννημένο στη Βοσνία, με πάνω από 200 διεθνείς πατέντες κατοχυρωμένες στο όνομά του. Η προσέγγιση της εταιρείας δεν περιορίζεται μόνο στη βελτίωση των υπαρχόντων συσκευών και προϊόντων, αλλά επεκτείνεται και στην αποδόμησή τους ώστε να δημιουργηθούν από το μηδέν, ξεπερνώντας κάθε φορά τον εαυτό τους και προσφέροντας τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες που δεν αφορούν μόνο τους λίγους. Άλλωστε η FOREO απευθύνεται σε κάθε λάτρη του skincare, καθώς είναι.. FOR EveryOne!

Όπως έχει δηλώσει ο Founder της FOREO, «Η σύζυγός μου, Ivana, είχε από πάντα ένα ιδιαίτερο πάθος για το skincare. Το 2012 ξεκίνησε να χρησιμοποιεί ένα γνωστό brand με facial brushes, αλλά σύντομα ανακάλυψε ότι τα αυτοαποκαλούμενα “Καλύτερα Προϊόντα” τους έκαναν σταδιακά την επιδερμίδα της χειρότερη αντί να τη βελτιώνουν. Όταν είδα τη συσκευή ο ίδιος, δε μπορούσα να φανταστώ πώς θα μπορούσε να αποφέρει θετικά αποτελέσματα- τα nylon bristles και η κεφαλή μπορούσαν εύκολα να προσελκύσουν βακτήρια και ήταν εμφανώς πολύ σκληρά για την επιδερμίδα. Αλλά προς έκπληξή μας, δεν υπήρχε κάποια καλύτερη εναλλακτική στην αγορά. Έτσι, μέσα από πολλές συζητήσεις, οδηγηθήκαμε στο σχεδιασμό του πρώτου LUNA».

Κάπως έτσι, λοιπόν, δημιουργήθηκε ένας νέος τομέας στον κλάδο της ομορφιάς, αυτός του «Beauty Tech», που συνδυάζει τις σύγχρονες τεχνολογίες, με τις νέες τάσεις στον χώρο της ομορφιάς καθώς και το ευ ζην. Πλέον, μάλιστα, το brand έχει επεκταθεί και στις κατηγορίες της στοματικής υγιεινής, της ευεξίας και των καλλυντικών, έχοντας κατακτήσει τις καρδιές πολλών γνωστών celebrities, όπως η Victoria Beckham, η Kim Kardashian, η Meghan Markle, η Miley Cyrus, η Cindy Crawford και η Chrissy Teigen.

Ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες που οι περισσότεροι από εμάς περνάμε τις ημέρες μας μέσα στο σπίτι, η περιποίηση της επιδερμίδας μας μεταφέρθηκε και εκείνη από τον αισθητικό, στο… σπίτι. Έτσι, δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως σύμφωνα με τις παγκόσμιες τάσεις, οι περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως αναζητούν όλο και πιο καινοτόμες μεθόδους για την περιποίηση του προσώπου που μπορούν να εφαρμοστούν στο σπίτι.

Το Fortune Greece μίλησε με τον Γενικό Διευθυντή Νότιας Ευρώπης της FOREO, Igor Spina, για τις νέες τάσεις στον χώρο της μόδας, τις καινοτομίες που προσφέρουν τα προϊόντα της εταιρείας, όπως επίσης και για τα σχέδια που έχουν για το μέλλον.

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει αλλάξει τον τρόπο που φροντίζουμε την επιδερμίδα μας, καθώς πολλοί άνθρωποι περνούν τον χρόνο τους μέσα στο σπίτι. Πώς άλλαξε αυτό την αγορά του κλάδου της ομορφιάς και ποιες είναι οι νέες «συνήθειες της καραντίνας»;

Πριν την πανδημία, ο κλάδος της τεχνολογίας της ομορφιάς αναπτυσσόταν, αλλά κατά τη διάρκεια του lockdown το φαινόμενο της «Περιποίησης του δέρματος και της Τεχνολογίας της ομορφιάς στο Σπίτι» βίωσε μια ακόμη μεγαλύτερη ώθηση, που ήρθε για να μείνει. Τo lockdown που επιβλήθηκε στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες οδήγησε σε μια ανασκόπηση των προτεραιοτήτων στον χώρο της ομορφιάς. Αυτό έγινε απαραίτητο από το γεγονός ότι πλέον περνάμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι, έχουμε περισσότερο χρόνο να φροντίσουμε τον εαυτό μας και συνήθως φοράμε ιατρικές μάσκες. Αυτοί οι τρείς παράγοντες έχουν αποτρέψει τη χρήση και την αγορά προϊόντων όπως αρώματα και μακιγιάζ, σε αντίθεση με τα προϊόντα «φροντίδας της επιδερμίδας στο σπίτι». Τον Απρίλιο του 2020, παρατηρήσαμε ότι η αναζήτηση στο διαδίκτυο για «φροντίδα της επιδερμίδας στο σπίτι» κατέγραψε ένα τεράστιο άλμα παγκοσμίως, φτάνοντας μέχρι και το 300% σε αύξηση, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο την περασμένη χρονιά. Η «φροντίδα της επιδερμίδας στο σπίτι» έχει γίνει μια από τις νέες προτεραιότητες στην ρουτίνα ομορφιάς και ο καταναλωτής αναζητά αντίστοιχα προϊόντα.

Ενώ οι καταναλωτές ζητούν το να μην αποκλείεται κανείς από τα προϊόντα ομορφιάς, δίνουν παράλληλα περισσότερη σημασία στην βιωσιμότητα. Η πανδημία έχει επιδράσει σημαντικά στις ζωές μας, δίνοντάς μας τον χρόνο να σκεφτούμε τις προτεραιότητές μας και τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος. Η ευημερία, η προσοχή στο περιβάλλον, τα προϊόντα που είναι φιλικά στο περιβάλλον, θα αποτελούν σημαντικές τάσεις, που αξίζει να παρακολουθεί κανείς, στο κοντινό μέλλον και η «Ασφαλής Ομορφιά» θα αποτελεί τη νέα προσδοκία των καταναλωτών.

Πώς επηρέασε η πανδημία το επιχειρηματικό σας μοντέλο και τι κάνατε για να ξεπεράσετε τα εμπόδια και να προσαρμοστείτε σε αυτή τη νέα πραγματικότητα;

Η πανδημία ανάγκασε πολλές εταιρείες να επισπεύσουν τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, τις διαδικασίες και την καινοτομία, λόγω της αναγκαιότητας της κατάστασης. Η εξέλιξη, η καινοτομία και τα γρήγορα αντανακλαστικά στις αλλαγές είναι μερικοί από τους κυρίαρχους παράγοντες που κάνουν τη FOREO μια επιτυχημένη εταιρεία. Το ψηφιακό κομμάτι ήταν ανέκαθεν ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες του επιχειρηματικού μας μοντέλου, επομένως σε αυτό είχαμε ένα σημαντικό πλεονέκτημα, αλλά φυσικά η πανδημία είχε ένα αρνητικό αντίκτυπο στα κανάλια φυσικών καταστημάτων και έπρεπε να αντιδράσουμε γρήγορα, αλλάζοντας ακόμα περισσότερο το focus και την διαδικτυακή μας επικοινωνία. Το «Μείνετε Σπίτι και Μείνετε Ασφαλείς» ήταν ένα από τα πρώτα μηνύματα που προωθήσαμε κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου, θέτοντας την υγεία των πολιτών σε πρώτη προτεραιότητα. Χρησιμοποιήσαμε όλα τα κανάλια επικοινωνίας που είχαμε στη διάθεσή μας για να ευαισθητοποιήσουμε τους ανθρώπους να μείνουν σπίτι τους, παρέχοντάς τους συμβουλές στο πώς μπορούν να διατηρήσουν το wellbeing τους στο σπίτι.

Η τεχνολογία γίνεται ένας σημαντικός παράγοντας στον κλάδο της ομορφιάς και έχει δημιουργήσει μια νέα αγορά που λέγεται «skintech». Ποια είναι τα οφέλη του και πώς προσαρμόζονται σε αυτό οι περισσότεροι καταναλωτές;

Με την τεχνολογία μπορούμε να ζήσουμε πολύ πιο υγιείς ζωές, μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα πράγματα σε μικρό χρονικό διάστημα, μπορούμε να παρακολουθήσουμε την πρόοδό μας και γενικότερα να ζήσουμε μια καλύτερη ζωή.

Το να δημιουργήσει κανείς μια ριζοσπαστική καινοτομία, το να βελτιώνει και να απλοποιεί τις ζωές των ανθρώπων είναι αυτό που κάνουμε ουσιαστικά στη FOREO. Οι ομάδες και οι μηχανικοί μας, δουλεύουν καθημερινά για να παρέχουν λύσεις ομορφιάς με εξαιρετικά υψηλής ποιότητας εμπειρία του χρήστη και άμεσα αποτελέσματα. Αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό στον κλάδο του «skintech» είναι να μην θέτει κανείς όρια και να εξερευνά νέους ορίζοντες, παίρνοντας ρίσκα που άλλες εταιρείες δεν θα έπαιρναν. Όπως συνηθίζω να λέω στους ανθρώπους γύρω μου, η πιο συναρπαστική και εκπληκτική πρόοδος θα έρθει μέσα από τα project που απαιτούν τη μεγαλύτερη ανάληψη ρίσκου. Μάλιστα, το γεγονός ότι σε μόλις επτά χρόνια η FOREO έχει γίνει ένας σημαντικός παίκτης στη διεθνή αγορά, χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο, είναι απόδειξη ότι οι πελάτες προσαρμόζονται σε αυτό πολύ γρήγορα και εκτιμούν την προσφορά που η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρουν και θα συνεχίσουν να προσφέρουν στη βιομηχανία της ομορφιάς.

Πείτε μας λίγα λόγια για την ιδέα πίσω από τη FOREO και τα κύρια προϊόντα της, καθώς μιλάμε για έναν εντελώς καινούριο κλάδο στη βιομηχανία της ομορφιάς. Ήταν δύσκολο να προσεγγίσετε νέους πελάτες στην αρχή;

Η FOREO δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της ευημερίας του μυαλού. Ξεκινήσαμε από την πλευρά της ομορφιάς, αλλά όλη η ιδέα για τη FOREO είναι να δημιουργήσει μια ολιστική αλυσίδα ευημερίας. Σύμφωνα με τις ιδέες του Ιδρυτή μας, η εταιρεία ξεκίνησε με την ομορφιά και το πρόσωπο γιατί αυτό αντανακλά στην αυτοπεποίθηση του κάθε ανθρώπου, και τον τρόπο που βλέπει τον εαυτό του, όπως επίσης και τον τρόπο που οι άλλοι τον βλέπουν.

Επενδύαμε για πολλά χρόνια στο τμήμα της Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D), ερευνώντας έναν αριθμό πολύ σημαντικών παραμέτρων του ευ ζην που θα μπορούσαν να έχουν ένα θετικό αντίκτυπο και θα έκαναν τις ζωές μας καλύτερες.

Τα τελευταία επτά χρόνια, η FOREO εξαρτιόταν πολύ στην δύναμη του «από στόμα σε στόμα». Αυτό περιλαμβάνει τα πάντα, από ικανοποιημένους πελάτες που συνέστηναν τα προϊόντα στους φίλους και την οικογένειά τους, μέχρι τις συνεργασίες μας με διαδικτυακούς influencers για να παρέχουμε στην εταιρεία εμπορεύσιμο, αξιόπιστο και ενημερωμένο περιεχόμενο στην κάθε νέα κυκλοφορία προϊόντος.

Το πρώτο μας προϊόν ήταν το LUNA, μια βούρτσα καθαρισμού του προσώπου, που έχει εξελιχθεί στη σημερινή συσκευή υψηλής τεχνολογίας, LUNA 3. Μετά από την πρώτη LUNA, δημιουργήσαμε επίσης από την αρχή μια νέα ιδέα, να πλένουμε τα δόντια μας με έναν ήπιο και ακριβή τρόπο με τη σειρά των πρώτων ηχητικών οδοντόβουρτσων σιλικόνης, ISSA. Αλλά δεν σταματάμε στον καθαρισμό: δημιουργήσαμε προϊόντα για να ικανοποιήσουμε όλες τις ανάγκες της φροντίδας της επιδερμίδας του προσώπου, όπως το επαναστατικό UFO 2, μια έξυπνη συσκευή μάσκας, και της σειράς μασκών που τη συνοδεύουν, όπως επίσης και τη συσκευή μασάζ για την περιοχή των ματιών IRIS, και την ESPADA, τη συσκευή που επικεντρώνεται στην ακμή και τις ατέλειες του δέρματος. Επομένως, διευρύνουμε τα όρια ήδη από την πρώτη μέρα, και έχουμε πολλές εκπλήξεις να αποκαλύψουμε ακόμα.

Η FOREO έφτασε στην Ελλάδα πριν λίγους μήνες μέσα από το δίκτυο καταστημάτων της αλυσίδας Sephora Greece. Ποια ήταν η ανταπόκριση των Ελλήνων καταναλωτών;

Η Ελλάδα αποτελεί μια νέα αγορά για τη FOREO. Μόλις συστήσαμε την εταιρεία τον Μάρτιο της φετινής χρονιάς με μια αποκλειστική διανομή στο δίκτυο καταστημάτων της Sephora Greece. Ακόμα και αν ένα σημαντικό κομμάτι των Ελλήνων καταναλωτών ήδη γνωρίζουν τη FOREO από τη διεθνή επιτυχία της και από στόμα σε στόμα, είμαστε στη φάση της εκπαίδευσης του κοινού για τις τεχνολογίες της FOREO και το πώς οι τεχνολογικές λύσεις ομορφιάς που προσφέρουμε μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ενισχύσουν και να βελτιώσουν τη διαδικασία περιποίησης του προσώπου τους. Το ενδιαφέρον στην αγορά αυξάνεται σημαντικά, οι ενδείξεις είναι καλές, και βλέπουμε μια ενδιαφέρουσα προοπτική για τη FOREO στην ελληνική αγορά.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Σαν μια εταιρεία τεχνολογίας της ομορφιάς, η καινοτομία βρίσκεται στον πυρήνα μας. Αφουγκραζόμαστε τους πελάτες μας και εργαζόμαστε για να προσφέρομε τις καλύτερες λύσεις ομορφιάς στην αγορά. Όλα μας τα προϊόντα είναι καινοτόμα και θα προσφέρουμε στο άμεσο μέλλον περισσότερες επαγγελματικές λύσεις που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να βιώσουν μια θεραπεία επιπέδου σπα, από την άνεση του σπιτιού τους.