Οι φοροελαφρύνσεις που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Οι φοροελαφρύνσεις που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Μείωση ειδικού φόρου στο πετρέλαιο και της εισφοράς αλληλεγγύης, καθώς και θέσπιση νέας ρύθμισης με περισσότερες δόσεις για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών.

Αγώνα δρόμου έχει ξεκινήσει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το Μαξίμου προκειμένου να οριστικοποιήσουν τη λίστα με τους φόρους που πρόκειται να περικοπούν πρώτοι και να περιληφθούν στον οδικό χάρτη μείωσης της φορολογίας που αναμένεται να ανακοινώσει από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το Σάββατο ο πρωθυπουργός.

Κλειδί στη διαπραγμάτευση που έγινε με την τρόικα στο Παρίσι ήταν ο φάκελος με τις σχεδιαζόμενες φοροελαφρύνσεις που είχε ετοιμάσει ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης.

Στον φάκελο υπήρχαν συγκεκριμένα στοιχεία που αποδείκνυαν την αποτυχία εισπρακτικών μέτρων, αλλά και λεπτομερή κοστολόγηση των προτεινόμενων φοροαπαλλαγών.

Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης ήταν η απόσπαση από την τρόικα μιας κατ’ αρχήν ανοχής για δρομολόγηση φορολογικών ελαφρύνσεων με παράλληλη όμως διατήρηση των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος.

Η λίστα των πρώτων φορολογικών ελαφρύνσεων και διευκολύνσεων που οριστικοποιεί το υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνει:

– τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Θεωρείται δεδομένη η μείωση της λιανικής τιμής του πετρελαίου καθώς στο ΥΠΟΙΚ είναι πεπεισμένοι ότι η κίνηση αυτή θα αυξήσει αντί να μειώσει τα φορολογικά έσοδα.

– τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 20% έως 50%. Όπλο στα χέρια του ΥΠΟΙΚ είναι η πολύ καλύτερες των προβλέψεων εισπράξεις το πρώτο επτάμηνο από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.

– τη θέσπιση νέας ρύθμισης με περισσότερες δόσεις για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών των φορολογούμενων προς το δημόσιο. Η υφιστάμενη πάγια ρύθμιση προβλέπει την εξόφληση χρεών σε έως 12 μηνιαίες δόσεις. Το ΥΠΟΙΚ σχεδιάζει την παροχή τουλάχιστον 48 δόσεων για την εξόφληση συσσωρευμένων χρεών προς την εφορία.

– τη μείωση κατά δυο μονάδες των συντελεστών φορολόγησης του εισοδήματος φυσικών προσώπων. Οι σημερινοί συντελεστές της φορολογικής κλίμακας από 22%, 32% και 42% σχεδιάζεται να μειωθούν σε 20%, 30% και 40%.

– τη μείωση κατά δυο μονάδες του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών, από το 26% στο 24%.

Πηγή: News247.gr