Φορολογικό ημερολόγιο: Τι πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Αυγούστου

Φορολογικό ημερολόγιο: Τι πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Αυγούστου
businessman working on desk office with using a calculator to calculate the numbers, finance accounting concept Photo: Shutterstock
Τρεις φόροι έως τις 31 Αυγούστου - Τι πληρώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Έναν τριπλό φορολογικό λογαριασμό φέρνει η εκπνοή του Αυγούστου, καθώς διαφορετικές υποχρεώσεις νοικοκυριών, ιδιοκτητών ακινήτων και επιχειρήσεων συγκεντρώνονται στην ίδια ημερομηνία.

Μέχρι τη Δευτέρα 31 Αυγούστου πρέπει να πληρωθούν η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και η έκτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Για επιχειρήσεις και επαγγελματίες προστίθεται η δήλωση και απόδοση του ΦΠΑ που αφορά τον Ιούλιο.

Οι συγκεκριμένες προθεσμίες επιβεβαιώνονται στο επίσημο φορολογικό ημερολόγιο της ΑΑΔΕ, μαζί με σειρά ακόμη υποχρεώσεων που αφορούν κυρίως την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ποιοι πληρώνουν τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος

Η δεύτερη δόση αφορά φυσικά και νομικά πρόσωπα που επέλεξαν να εξοφλήσουν τμηματικά τον φόρο της φετινής εκκαθάρισης.

Στην κατηγορία περιλαμβάνονται μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις και εταιρείες με χρεωστικό εκκαθαριστικό.

Ο φόρος εισοδήματος καταβάλλεται σε οκτώ μηνιαίες δόσεις. Μετά την πρώτη πληρωμή του Ιουλίου, η δεύτερη πρέπει να πραγματοποιηθεί έως το τέλος Αυγούστου, ενώ η διαδικασία εξόφλησης ολοκληρώνεται τον Φεβρουάριο του 2027.

Για όσους επέλεξαν την εφάπαξ καταβολή, η συγκεκριμένη υποχρέωση έχει ήδη εξοφληθεί. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να διατηρούν διαθέσιμη ρευστότητα κάθε μήνα μέχρι την ολοκλήρωση του κύκλου των δόσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκτη δόση για τον ΕΝΦΙΑ

Στην ίδια ημερομηνία λήγει και η προθεσμία καταβολής της έκτης δόσης του ΕΝΦΙΑ για το 2026.

Ο φόρος ακίνητης περιουσίας εξοφλείται σε 12 μηνιαίες δόσεις, από τον Μάρτιο του 2026 έως τον Φεβρουάριο του 2027. Η κατανομή σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα περιορίζει το ύψος κάθε καταβολής, σημαίνει όμως ότι η υποχρέωση «τρέχει» σχεδόν ολόκληρο το έτος.

Η συνύπαρξη ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος επηρεάζει κυρίως ιδιοκτήτες με χρεωστικό εκκαθαριστικό, οι οποίοι καλούνται να εξυπηρετούν δύο διαφορετικές μηνιαίες δόσεις ταυτόχρονα.

Και ο ΦΠΑ του Ιουλίου

Για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που υποβάλλουν μηνιαία δήλωση ΦΠΑ, στις 31 Αυγούστου λήγει και η προθεσμία για την περίοδο του Ιουλίου.

Αυτό σημαίνει ότι μια επιχείρηση μπορεί να χρειαστεί μέσα στην ίδια ημέρα να καλύψει τη δόση του φόρου εισοδήματος, τυχόν ΕΝΦΙΑ για την ακίνητη περιουσία της και την απόδοση του ΦΠΑ.

Η συγκέντρωση των υποχρεώσεων αποτελεί μεγαλύτερο πρόβλημα για μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολουμένους, ειδικά όταν τα φορολογητέα έσοδα έχουν ήδη τιμολογηθεί, αλλά δεν έχουν ακόμη εισπραχθεί.

Φόροι σχεδόν 40 δισ. ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο

Ο Αύγουστος αποτελεί μέρος ενός ιδιαίτερα απαιτητικού δεύτερου εξαμήνου. Με βάση τον προγραμματισμό των κρατικών εσόδων, οι φορολογούμενοι αναμένεται να καταβάλουν συνολικά 39,558 δισ. ευρώ από τον Ιούλιο έως το τέλος του 2026.

Για τον Αύγουστο προβλέπονται έσοδα 6,324 δισ. ευρώ και για τον Σεπτέμβριο 6,412 δισ. ευρώ. Τον Οκτώβριο ο μηνιαίος λογαριασμός ανεβαίνει στα 6,679 δισ. ευρώ, ενώ τον Νοέμβριο αναμένεται να περιοριστεί στα 5,738 δισ. ευρώ.

Η μεγαλύτερη επιβάρυνση προβλέπεται τον Δεκέμβριο, όταν οι εισπράξεις εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 6,961 δισ. ευρώ. Τότε στις τακτικές υποχρεώσεις προστίθενται και τα τέλη κυκλοφορίας του 2027.

Η επιλογή των 24 δόσεων

Όσοι διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να καλύψουν εμπρόθεσμα τις πληρωμές έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν την οφειλή στην πάγια ρύθμιση της ΑΑΔΕ.

Ο φόρος εισοδήματος, ο ΕΝΦΙΑ και ο ΦΠΑ θεωρούνται τακτικές οφειλές και μπορούν να εξοφληθούν σε έως 24 μηνιαίες δόσεις. Για έκτακτες υποχρεώσεις, όπως φόροι κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής και οφειλές που προκύπτουν από φορολογικό έλεγχο, μπορεί να προβλέπονται έως 48 δόσεις.

Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω του myAADE και η ελάχιστη μηνιαία καταβολή διαμορφώνεται στα 30 ευρώ.

Η ρύθμιση, πάντως, δεν αποτελεί άτοκη παράταση. Οι δόσεις επιβαρύνονται με τόκο, ενώ το κόστος αυξάνεται όταν επιλέγεται μεγαλύτερη περίοδος αποπληρωμής. Ο φορολογούμενος χρειάζεται επομένως να σταθμίσει τη χαμηλότερη μηνιαία επιβάρυνση απέναντι στο υψηλότερο συνολικό ποσό που θα καταβάλει.

Απαιτείται επίσης συνέπεια μετά την ένταξη. Η παραβίαση των όρων ή η συσσώρευση απλήρωτων δόσεων μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια της ρύθμισης και να καταστήσει ξανά απαιτητό το υπόλοιπο της οφειλής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: