Φόρος… gigabyte!

Φόρος… gigabyte!
Photo:

Παγκόσμια πρωτιά της Ουγγαρίας με τα κυβερνητικά σχέδια φορολόγησης της χρήσης του διαδικτύου.

Τι κάνει μια καταχρεωμένη χώρα για να αυξήσει τα έσοδά της; Μα… φυσικά, αυξάνει τους φόρους. Και τι απομένει να φορολογήσει, όταν έχει φορολογήσει σχεδόν τα πάντα; Κατά την ουγγρική κυβέρνηση, η απάντηση φαντάζει εξίσου απλοϊκή: επιβάλει «χαράτσι» στη χρήση του Ίντερνετ, σε παγκόσμια πρώτη!

Αυτό προβλέπεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο για το 2015, που κατατέθηκε ήδη στη Βουλή της Βουδαπέστης από συντηρητικό κυβερνών κόμμα Fidesz, με την επιβολή φόρου στους παρόχους Ίντερνετ 150 φιορίνια (0,48 ευρώ) ανά gigabyte μεταφοράς δεδομένων. Το κόστος θεωρείται βέβαιο ότι θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές.

«Ο πραγματικός χαμένος δεν θα είναι οι πάροχοι, αλλά οι πελάτες τους, οι χρήστες του Ίντερνετ και όλοι οι Ούγγροι», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η Ένωση IT, Τηλεπικοινωνιακών και Ηλεκτρονικών Εταιρειών. Κι αυτό, επισημαίνει, γιατί «θα πληρώνουν ακόμη πιο ακριβά την πρόσβαση στις διαδικτυακές υπηρεσίες και -στη χειρότερη των περιπτώσεων- θα την καταργήσουν»!

Φυσικό κι επόμενο λοιπόν στην Βουδαπέστη να έχει ξεσπάσει μέγας σάλος. Μία ομάδα διαμαρτυρίας που δημιουργήθηκε στο Facebook συγκέντρωσε μέσα σε λίγες ώρες πάνω από 100.000 συμμετοχές και για την Κυριακή οργανώνεται τώρα μεγάλη διαδήλωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών κατά του νέου χαρατσιού.

Όμως η κυβέρνηση Ορμπάν δείχνει διατεθειμένη να βάλει μόνον λίγο «νερό στο κρασί» της, εμμένοντας στη θέση της πως ο ιντερνετικός φόρος αποτελεί φυσική εξέλιξη στην αλλαγή που έχει συντελεστεί στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, καθώς και μία λογική επέκταση των δασμών που επέβαλε στις τηλεφωνικές κλήσεις και τα SMS πριν από τρία χρόνια.

Για να καλμάρει λοιπόν τη θύελλα αντιδράσεων, η Βουδαπέστη αρκέστηκε στην προαναγγελία θέσπισης ανώτατου ορίου στον φόρο για το Ίντερνετ και δίνει ως «τυράκι» στους παρόχους τη δυνατότητα συμψηφισμού της νέας εισφοράς στον φόρο εισοδήματος εταιρειών.

Με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, το ουγγρικό υπουργείο Οικονομικών ευελπιστεί σε αύξηση κατά 20 εκατ. φιορίνια των ετήσιων κρατικών εσόδων -αν και βάσει των στοιχείων του 2013, η εταιρία eNet υπολογίζει ότι στην πραγματικότητα αυτά θα φθάσουν τα 175 εκατ. φιορίνια (9 εκατομμύρια παραπάνω από το περυσινό συνολικό εισόδημα στον τομέα παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών στην Ουγγαρία)!

«Σίγουρα δεν πρόκειται για έξυπνη ιδέα», σχολίασε καυστικά η απερχόμενη Επίτροπος της ΕΕ για τις Ψηφιακές Τεχνολογίες, Νέιλι Κρους, επισημαίνοντας πως η Ουγγαρία βρίσκεται ήδη κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο στη χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών, στην ευρυζωνικότητα και στη ρύθμιση του ψηφιακού τομέα. Το νέο μέτρο «δεν πρόκειται να βοηθήσει», καταλήγει.

Στο ίδιο μήκος κύματος, αναλυτές μιλούν για ένα ακόμη ένα «δείγμα γραφής» της ανορθόδοξης οικονομικής πολιτικής του πρωθυπουργού Βίκτορ Ομπάν, που έχει ήδη εξαπολύσει μία «φοροκαταιγίδα» στις τράπεζες, στις ενεργειακές εταιρείες, στο λιανεμπόριο και στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, εντείνοντας τον εκνευρισμό στους επενδυτές και στις Βρυξέλλες.

Ορισμένα από αυτά τα μέτρα φαντάζουν εκ πρώτης όψης φιλολαϊκά, όπως π.χ. η υποχρέωση των τραπεζών σε αποζημιώσεις δανειοληπτών για «άδικες» προϋποθέσεις σε δάνεια σε συνάλλαγμα, που είχαν εκδοθεί πριν από το 2008 και τη διεθνή οικονομική κρίση.

Όμως οι τελευταίοι φόροι που έχουν εξαγγελθεί -τον Αύγουστο στα διαφημιστικά τηλεοπτικά έσοδα και τώρα στα ιντερνετικά δεδομένα- εκλαμβάνονται από πολλούς ως μία οργανωμένη εκστρατεία ελέγχου της πληροφόρησης, μέσω της οικονομίας.

«Μόνον οι σκοτεινές δικτατορίες θέλουν να ελέγχουν το Ίντερνετ», λέει στο Reuters ο Μπαλάζ Νέμες, ένας από τους οργανωτές του κινήματος διαμαρτυρίας στο Facebook. «Ως καταναλωτές πληρώνουμε ΦΠΑ. Οι πάροχοι διαδικτυακών υπηρεσιών πληρώνουν εταιρικό φόρο. Άρα πώς νομιμοποιείται να μετατρέπει κανείς το Ίντερνετ σε είδος πολυτελείας», διερωτάται, «όταν το χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, για τα πιο βασικά πράγματα: από το να κλείσουμε ιατρικά ραντεβού, να υποβάλλουμε αιτήσεις σε πανεπιστήμια και να κάνουμε τραπεζικές συναλλαγές»;