Φόρος πλούτου: Τα ιλλιγιώδη ποσά που θα πληρώσουν Jeff Bezos, Elon Musk και Bill Gates αν περάσει η πρόταση

Φόρος πλούτου: Τα ιλλιγιώδη ποσά που θα πληρώσουν Jeff Bezos, Elon Musk και Bill Gates αν περάσει η πρόταση
epa08925442 (FILE) - Tesla and SpaceX CEO Elon Musk (R) gives a statement at the construction site of the Tesla Giga Factory in Gruenheide near Berlin, Germany, 03 September 2020 (Reissued 07 January 2021). According to reports on 07 January 2021, Tesla and SpaceX CEO Elon Musk became the world richest person with a net worth of more than 185 billion US dollars, surpassing Jeff Bezos, CEO of Amazon, who is currently worth 184 billion US dollars. EPA/ALEXANDER BECHER *** Local Caption *** 56315718 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αντιμέτωποι με φόρους πολλών δισ. δολαρίων ενδέχεται να είναι οι βαθύπλουτοι της Αμερικής και πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο εάν τελικά ευοδωθεί το αμφιλεγόμενο σχέδιο των Δημοκρατικών για επιθετική φορολόγηση του μεγάλου πλούτου. Πρόκειται για την πρόταση της γερουσιαστή των Δημοκρατικών Ελίζαμπεθ Γουόρεν για ετήσιο φόρο ύψους 2% επί όσων Αμερικανών έχουν πλούτο άνω των 50 εκατ. δολαρίων και 3% επί περιουσιακών άνω του 1 δισ. δολαρίων.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών αναφέρουν ότι εάν υιοθετεί το μέτρο (κάτι που φαντάζει δύσκολο) οι δισεκατομμυριούχοι των ΗΠΑ θα πρέπει να καταβάλουν για το 2020 ένα ποσό που ξεπερνά συνολικά τα 114 δισ. δολάρια. Περίπου 100.000 οικογένειες και σχεδόν 1.000 δισεκατομμυριούχοι θα κληθούν να καταβάλουν τον προτεινόμενο φόρο, σύμφωνα με ανάλυση των οικονομολόγων του πανεπιστημίου Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνιας, Εμμάνουελ Σάεζ και Γκαμπριέλ Ζούκμαν. Υπολογίζουν ότι τα ποσά που θα καταβληθούν σε μία δεκαετία θα ανέλθουν στα 3 τρισ. δολάρια.

Σημειώνεται ότι το 2020, οι 100 πλουσιότεροι Αμερικανοί προσέθεσαν συνολικά 598 δισ. δολάρια στην προσωπική τους περιουσία, σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Business Insider, για τον φόρο πλούτου ο ιδρυτής και επικεφαλής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, θα χρειαστεί να καταβάλει φόρους ύψους 5,7 δισ. δολαρίων για το περασμένο έτος.

Ο Έλον Μασκ, ιδρυτής και επικεφαλής της καινοτόμου αυτοκινητοβιομηχανίας ηλεκτροκίνητων Tesla, θα οφείλει φόρους ύψους 4,6 δισ. δολαρίων και πάλι για το 2020. Και πάλι πάντως θα απομένει στον Μασκ πλούτος ύψους άνω των 148 δισ. δολαρίων.

Ο Μπιλ Γκέιτς, ιδρυτής του κολοσσού των υπολογιστών Microsoft, θα πρέπει να καταβάλει φόρους ύψους 3,6 δισ. δολαρίων και 3 δισ. δολάρια.

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ιδρυτής και επικεφαλής του μεγαλύτερου και δημοφιλέστερου μέσου μαζικής δικτύωσης, του Facebook.

Το ακανθώδες ζήτημα της φορολόγησης του ιδιαίτερα μεγάλου πλούτου έχει αναβαθμιστεί τελευταία στον δημόσιο διάλογο στις ΗΠΑ, καθώς πρότειναν τον επίμαχο φόρο τα μέλη της θεωρούμενης αριστερής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος. Όπως υποστηρίζουν, το επίμαχο μέτρο έχει τη δυνατότητα να αποφέρει στο αμερικανικό κράτος έσοδα ύψους τρισ. δολαρίων που χρειάζονται περισσότερο από ποτέ προκειμένου να στηρίξουν την οικονομία και να δώσουν ώθηση στην ανάκαμψή της από την ύφεση της πανδημίας. Παράλληλα, τονίζουν πως ένας τέτοιος φόρος θα βοηθήσει να γεφυρωθεί έως ένα βαθμό το διαρκώς διευρυνόμενο χάσμα της ανισότητας που έχει μετατραπεί σε άβυσσο στη διάρκεια της πανδημίας.

Όσοι αντιτίθενται σε αυτό το φόρο υποστηρίζουν ότι θα είναι δύσκολο να εφαρμοσθεί και τελικά θα θεωρηθεί αντισυνταγματικός από το Ανώτατο Δικαστήριο που απαρτίζεται από συντηρητικούς δικαστές.

Πηγή: news247.gr