Fortune: Χάσμα Γαλλίας – Γερμανίας για την Ελλάδα

Fortune: Χάσμα Γαλλίας – Γερμανίας για την Ελλάδα

«Παραίτηση Βαρουφάκη καθώς η Αθήνα σπεύδει να εκμεταλλευθεί το χάσμα των δύο χωρών».

του Τζέφρι Σμιθ

Ο αμφιλεγόμενος υπουργός Οικονομικών θυσιάζεται καθώς η Ελλάδα ετοιμάζεται να ανανεώσει το αίτημά της για λήψη βοήθειας με βελτιωμένους όρους. Εντωμεταξύ, η Γαλλία εναντιώνεται σε κάθε προσπάθεια εκδίωξης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Η κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν έχασε καθόλου χρόνο ύστερα από την εμφατική απόρριψη των όρων των πιστωτών της για περαιτέρω βοήθεια στο δημοψήφισμα της Κυριακής, αντικαθιστώντας τον αμφιλεγόμενο υπουργό Οικονομικών της σε μια προσπάθεια να ξαναχτίσει τις γέφυρες με την Ευρώπη.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, του οποίου η σχέση εργασίας με τους ομολόγους του είχε καταρρεύσει εντελώς, ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα την παραίτησή του, αλλά είναι ασαφές σε ποιο βαθμό αυτό θα κατευνάσει τους πιστωτές, δεδομένου ότι έχει υπάρξει μικρή διαφορά ανάμεσα σε αυτόν και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στα μείζονα ζητήματα πολιτικής.

«Λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, μου κατέστη γνωστό ότι οι συμμετέχοντες στο Eurogroup, και λοιποί εταίροι, θα ‘εκτιμούσαν’ την …απουσία μου από τις συνεδριάσεις του, κάτι που ο Πρωθυπουργός έκρινε ότι ίσως βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας. Γι’ αυτό και αποχωρώ από το Υπουργείο Οικονομικών», είπε ο Βαρουφάκης στη δήλωση παραίτησής του. «Και είναι τιμή μου η απαίτηση των δανειστών».

Ο Τσίπρας συναντά σήμερα τις ηγεσίες όλων των κύριων κομμάτων στην Αθήνα και αναμένεται να προβεί σε ανακοίνωση αργότερα.

Όλα τα μάτια επικεντρώνονται πλέον στο Παρίσι, όπου ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ πρόκειται να υποδεχθεί τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για συνομιλίες. Κανένας ηγέτης δεν έχει δηλώσει ακόμα κάτι, αλλά υπάρχουν σαφείς διαφορές ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα και πιο ισχυρά κράτη της Ευρωζώνης, με διάφορους Γερμανούς πολιτικούς να πιέζουν ώστε η Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη τη στιγμή που Γάλλοι συνάδελφοί τους είναι πιο πρόθυμοι να δουν μια επανάληψη των συνομιλιών.

Ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 ότι μια ελληνική έξοδος από τη νομισματική ένωση «δεν πρέπει να θεωρείται αυτόματη», κι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να υποβάλει νέες προτάσεις για να βγει από το αδιέξοδο.

Ωστόσο, ο Σίγκμαρ Γκάμπριελ, αντι-καγκελάριος της Γερμανίας, δήλωσε την Κυριακή ότι ήταν «δύσκολο να φανταστεί» την οποιαδήποτε νέα προσφορά. Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών και πολλοί βουλευτές έχουν προτρέψει την Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη.

Το χάσμα μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας είναι πιο εμφανές ως προς την πίεση που ασκούν οι πολιτικοί τους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία έλαβε αίτημα από την Τράπεζα της Ελλάδος να αυξήσει το δανεισμό έκτακτης ανάγκης στις τέσσερις μεγάλες τράπεζες της χώρας, σύμφωνα με το Reuters. Οι Γερμανοί εναντιώνονται στο αίτημα (πολλοί θα ήθελαν να δουν την ΕΚΤ να «τραβάει» αμέσως «την πρίζα»), αλλά ο Σαπέν προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι η «γραμμή ζωής» δεν πρέπει να κοπεί.

Η Γερμανία έχει βρει ένα βασικό σύμμαχο στο πρόσωπο της Ισπανίας, η οποία δεν θέλει να δώσει στο δικό της ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα του Podemos οποιαδήποτε …ενθάρρυνση εν όψει των εκλογών αργότερα φέτος. Ωστόσο, η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, είναι πιο φιλική προς τους Έλληνες, καθώς έχει περισσότερα να χάσει από μια νέα περίοδο αστάθειας της αγοράς.

Οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν σχεδόν ξεμείνει από ευρώ μετά από μια εβδομάδα βαρύτατων εκροών καταθέσεων, παρά τον ορισμό ημερήσιου ορίου ανάληψης 60 ευρώ.

Η ηγεσία της ΕΚΤ έχει παραμείνει εκκωφαντικά σιωπηλή μετά το δημοψήφισμα, στο οποίο οι Έλληνες – με αναλογία σχεδόν δύο-προς-ένα – καταψήφισαν τους όρους των πιστωτών για βοήθεια. Την ίδια στιγμή, ο «πολεμοχαρής» πρόεδρος της Ευρωζώνης Γιερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε χθες ότι «το αποτέλεσμα είναι πολύ λυπηρό για το μέλλον της Ελλάδας».

Πηγή: Fortune.com