Fortune Ρεπορτάζ: Αξιοπιστία πολλών αστέρων θα αναζητήσουν οι «καλοί πελάτες»

Fortune Ρεπορτάζ: Αξιοπιστία πολλών αστέρων θα αναζητήσουν οι «καλοί πελάτες»
Τι θα κρίνει τον ανταγωνισμό στην εποχή του Covid-19. Ο φόβος των ξένων επισκεπτών, οι απαιτήσεις για διαφάνεια και πρωτόκολλα και ο δυνητικός κίνδυνος πίσω από την «υπερηφάνεια» και τη «σιγουριά» των Ελλήνων.

Το περιβάλλον του ανταγωνισμού αλλάζει εν μέσω πανδημίας και είναι πιθανό στο εγγύς μέλλον οι καταναλωτές να μην κυνηγούν μόνο τις χαμηλές τιμές, αλλά να πριμοδοτούν με τις επιλογές τους ολοένα και περισσότερο τις μάρκες που βάζουν πιο ψηλά τον πήχη σε θέματα ασφάλειας και υγιεινής.

Για να προσεγγίσουμε μια καλύτερη πρόβλεψη αρκεί να μπούμε στη θέση όσων ξένων τουριστών θα θέλαμε να επισκεφθούν τα νησιά μας φέτος το καλοκαίρι, να γευματίσουν στις ταβέρνες και τα εστιατόρια, να γιορτάσουν με ελληνικό ούζο και ντόπιο κρασί, να αγοράσουν αγαθά από τα duty free, τα πολυκαταστήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, τις boutique σε κοσμοπολίτικα νησιά όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κρήτη εκεί που γίνεται ο μεγαλύτερος τζίρος και παράγεται ΑΕΠ.

Όλες οι παραπάνω επιχειρήσεις εστίασης, φιλοξενίας και λιανικού εμπορίου περιμένουν με αγωνία να ξεκαθαρίσει το σκηνικό σχετικά με τις χώρες/αγορές που θα «ανοίξουν» για την Ελλάδα, η οποία έχει χτίσει ένα προφίλ ασφαλούς χώρας, λόγω της σταθερής καμπύλης περιορισμένων κρουσμάτων που εμφανίζει. Όμως αυτό δεν αρκεί, και το ερώτημα είναι τι θα αναζητήσουν αυτοί οι καλοί πελάτες στην ελληνική αγορά. Προερχόμενοι ορισμένοι από περιοχές με πολλά κρούσματα αποτελούν εν δυνάμει απειλή, η οποία υποθέτουμε ότι θα ελεγχθεί στα σημεία εισόδου, οπότε παρακάτω εστιάζουμε στις «καθαρές εισροές».

Ο κορυφαίος φόβος των ξένων επισκεπτών είναι ο φόβος της μόλυνσης και για να μετριαστεί, οι επιχειρήσεις και τα brands θα πρέπει να έχουν κάνει προετοιμασία και να είναι σε θέση να αναφέρουν τα πρωτόκολλα και τις πρακτικές καθαρισμού και απολύμανσης που υιοθετούν.

Στο πλαίσιο αυτό μια έρευνα του IDC (International Data Corporation), κορυφαίου παρόχου συμβουλευτικών υπηρεσιών και πληροφοριών γύρω από την ανάλυση αγοράς, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι επισκέπτες σε μια σειρά από κλάδους (τράπεζες, λιανεμπόριο, εστίαση, φιλοξενία) θα αναζητήσουν μάρκες που χαρακτηρίζονται από διαφάνεια αναφορικά με τις προκλήσεις του Covid-19. Η μέθοδος ενημέρωσης που προτιμούν για σχετικές πληροφορίες είναι το mail ενώ νεότερες ηλικίες (18-24) προτιμούν το sms ή ειδοποιήσεις μέσω εφαρμογών για κινητά.

Οι ταξιδιώτες επίσης θα αναζητήσουν καταλύματα τεσσάρων αστέρων ή παραπάνω και θα αποφύγουν ξενοδοχεία που προσφέρουν υπηρεσίες σε κοινόχρηστους χώρους, ενώ στους χώρους εστίασης θα αναζητήσουν επιλογές που θα τους εξασφαλίσουν «ανέπαφη» εμπειρία.

Αυτές οι τάσεις αποτελούν τις νέες συνήθειες που υιοθετούν τόσο οι Αμερικανοί καταναλωτές (σε δείγμα 1.500 εκ των οποίων έτρεξε η έρευνα), όσο και πολλοί Ευρωπαίοι ενώ αποτελούν τις προτιμητέες επιλογές πολλών ακόμη εθνικοτήτων υψηλών απαιτήσεων εν μέσω πανδημίας.

Όσο για τους Έλληνες καταναλωτές, θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι τόσο ανήσυχοι, αλλά αποτελούν μια μικρή αγορά για τον εγχώριο τουρισμό.

Μια έρευνα της MRB, του Δημήτρη Μαύρου, δείχνει ότι η Ελλάδα σήμερα εμφανίζει ένα φαινόμενο/συνδυασμό συναισθημάτων που αρχικά μοιάζει αντιφατικός μιας και ταυτόχρονα στις δύο πρώτες θέσεις βρίσκονται δύο αντικρουόμενα φαινομενικά συναισθήματα α) ο φόβος και β) η ελπίδα.

Ευτυχώς για την χώρα η συνύπαρξη αυτών των δύο συναισθημάτων στην κορυφή σημαίνει ψυχική υγεία. Αν μόνο ο φόβος κυριαρχούσε θα εμφανίζαμε αυτό που αναφέρουν οι ψυχολόγοι ως «απάθεια»/ «μαθημένη απελπισία». Σε αυτό μάλιστα βοήθησε η οικονομική κρίση που προηγήθηκε επί δέκα χρόνια.

Ταυτόχρονα οι Έλληνες έδειξαν έστω και δειλά αντοχή «υπερηφάνεια» και «σιγουριά». Περισσότερο φοβισμένες είναι οι γυναίκες και οι νέοι 17-34 ετών, ενώ οι άνδρες είναι «οργισμένοι», και συμμετρικά «υπερήφανοι» (οι μεγαλύτεροι) και «ντροπιασμένοι» (οι μικρότεροι). Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν και τα καθήκοντα των μαρκών: 1) Στις γυναίκες και στους μικρούς καταναλωτές πρέπει να προσφερθεί σιγουριά και 2) Στους άνδρες υπερηφάνεια για την δουλειά, την οικογένεια και τις επιλογές τους στις μάρκες. Και βεβαίως η προηγούμενη εικόνα συμπληρώνεται με το γεγονός ότι ο βαθμός ανησυχίας για τον κορωνοϊό γενικά άρχισε να μειώνεται (από 51,1% μέσα σε τρεις εβδομάδες στο 46,9%) και σιγά-σιγά να αποκλιμακώνονται όλοι οι σχετικοί δείκτες που σχετίζονται με το φόβο νόσησης των πολιτών ή κάποιου μέλους της οικογένειας τους.

Ο «κρυφός» κίνδυνος

Αυτό φυσικά είναι και το επικίνδυνο σημείο καμπής «ξεθαρρέματος» του πληθυσμού που μπορεί να προκαλέσει μια πρώιμη εκδήλωση δεύτερου κύματος πανδημίας πριν την ώρα της.

Είναι γνωστό ότι οι επιστήμονες θα ανέμεναν αυτό το πιθανό δεύτερο κύμα να συμβεί μετά το φθινόπωρο, ελπίζοντας ότι μέχρι τότε θα μπορούσε να έχει βρεθεί κάποιο εμβόλιο ή ενδεχομένως (το πιθανότερο) κάποιο φάρμακο αντιμετώπισης του ιού απευθείας. Ο κ. Μαύρος προσθέτει στο τοπίο ότι μετά από βαθιά καραντίνα ο πληθυσμός είναι σχεδόν παρθένος από αντισώματα ή ίδιους αμυντικούς μηχανισμούς (αγέλη)…