Fortune ρεπορτάζ: Η χαριστική βολή στα γυμναστήρια και οι φόβοι για επιμήκυνση της περιόδου που θα παραμείνουν κλειστά

Fortune ρεπορτάζ: Η χαριστική βολή στα γυμναστήρια και οι φόβοι για επιμήκυνση της περιόδου που θα παραμείνουν κλειστά
pexels Photo: pixabay.com
Τα μέτρα που θα καταθέσει ο ΠΑ.ΣΥ.ΓΥ και η επόμενη μέρα για τον κλάδο.

Ρολά κατέβασαν σήμερα και τα γυμναστήρια ακολουθώντας τις επιταγές της κυβέρνησης προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού. Οι αντιδράσεις από τους επαγγελματίες του κλάδου είναι έντονες καθώς θεωρούν ότι δεν έχουν υιοθετηθεί τα ίδια μέτρα και σταθμά σε αντίστοιχους κλάδους όπως για παράδειγμα οι σχολές χορού ή τα φυσιοθεραπευτήρια που παρέχουν και αυτά υπηρεσίες εκγύμνασης.

Υπενθυμίζεται ότι τα γυμναστήρια ήταν από τους τελευταίους κλάδους της ελληνικής οικονομίας που άνοιξαν μετά τη λήξη του πρώτου lockdown και η επαναλειτουργία τους συνοδεύτηκε από την υιοθέτηση πολύ αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων. Αυτή τη στιγμή περί τις 2.500 επιχειρήσεις, στις οποίες απασχολούνται 42.000 εργαζόμενοι, ανησυχούν για τη βιωσιμότητά τους αλλά και για το πώς θα διαμορφωθεί το σκηνικό την επόμενη μέρα.

«Από τον Ιούνιο που άνοιξαν ξανά τα γυμναστήρια, μέχρι και σήμερα, δεν έχει παρατηρηθεί ούτε ένα κρούσμα καθώς τηρούνται αυστηρά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι άνθρωποι που θέλουν να γυμναστούν εισέρχονται στα γυμναστήρια κατόπιν ραντεβού. Τα νέα μέτρα απλώς μας τα ανακοίνωσαν. Εμείς από την πλευρά μας ετοιμάζουμε προτάσεις, υπό μορφή υπομνήματος, για την οικονομική στήριξη του κλάδου, το οποίο θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες» αναφέρει στο fortunegreece.com ο Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Γυμναστηρίων (ΠΑ.ΣΥ.ΓΥ.), Δώρος Κλεοβούλου.

Ο μεγαλύτερος φόβος του είναι το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του διαστήματος που τα γυμναστήρια θα παραμείνουν κλειστά. Τονίζει δε πως, εφόσον η επανέναρξη πραγματοποιηθεί αρχές Δεκεμβρίου, το να ανοίγει ένα γυμναστήριο μέσα στην εορταστική περίοδο είναι άστοχο δεδομένου ότι παραδοσιακά Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτα ο κόσμος επιλέγει τα φαγοπότια και τη ραστώνη από την εκγύμναση.

Επιστροφή στην κανονικότητα από 20 Ιανουαρίου και μετά

«Μιλάμε επομένως για επιστροφή σε κανονική λειτουργία από τις 20 Ιανουαρίου και μετά. Πολύ φοβάμαι ότι το γυμναστήριο δεν θα αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα του κόσμου, ο όποιος θα έχει κλειστεί στο σπίτι του και θα συνεχίσει να είναι επιφυλακτικός και διστακτικός. Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη κατάσταση και οι εκτιμήσεις καθίστανται ακόμη δυσκολότερες».

Παράλληλα επισημαίνει πως ένα λάθος που έγινε στο προηγούμενο lockdown ήταν ότι η κυβέρνηση, έδινε ως επίδομα στις επιχειρήσεις, όπως και στους εργαζόμενους, το ποσό των 534 ευρώ το μήνα, το οποίο στην περίπτωση που σε μία επιχείρηση συμμετείχαν περισσότεροι από έναν εταίρο, σημαίνει ότι αυτά τα χρήματα έπρεπε να μοιραστούν ισόποσα.

Υπεστήκαμε έντονη δυσφήμιση για ένα περιστατικό τον Μάρτιο

«Η λύση του προβλήματος είναι σύνθετη και δεν προκύπτει από το κλείσιμο των επιχειρήσεων. Γιατί τα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα οποία επικρατεί συνωστισμός, παραμένουν ανοικτά ή επιτρέπεται σε ένα φυσιοθεραπευτή να κάνει γυμναστική στο χώρο του, ενώ τα γυμναστήρια πρέπει να κλείσουν; Πρόκειται για ημίμετρα και όχι για μέτρα. Σίγουρα σε τέτοιες έκτακτες περιπτώσεις θα πρέπει να λαμβάνονται οριζόντια μέτρα και να κλείνουν κλάδοι ή περιοχές, αλλά αυτή η στρατηγική κατά τη γνώμη μου δεν αποδίδει» λέει ο Γιώργος Παναγεωργίου, Γενικός Διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Johnson Health Tech στην οποία ανήκει το brand Matrix Fitness.

Ο κ. Παπαγεωργίου υπογραμμίζει πως τα γυμναστήρια υπέστησαν έντονη δυσφήμιση καθώς παρουσιάστηκαν στο ευρύ κοινό ως πηγή κινδύνου, κατηγορία η οποία βασίστηκε αποκλειστικά και μόνο σε ένα κρούσμα που παρουσιάστηκε τον Μάρτιο σε γνωστή αλυσίδα γυμναστηρίων. Απόρροια δε της πτώσης του τζίρου των γυμναστηριούχων είναι η συνεπακόλουθη πτώση στον επαγγελματικό εξοπλισμό, τόσο των γυμναστηρίων όσο και των ξενοδοχείων, που αγγίζει το 60%.

«Από όταν ξανανοίξαμε και με τα νέα μέτρα που έλαβαν οι επιχειρηματίες, τα γυμναστήρια αποτελούν ασφαλής προορισμούς. Μην ξεχνάτε πως από το 50% της λειτουργίας τους πήγαν στο 35% εφόσον ανά 15 m² αντιστοιχεί ένα άτομο. Τα μηχανήματα αποστειρώνονται διαρκώς και τα μέτρα τηρήθηκαν από όλους επαγγελματίες του κλάδου. Λειτουργούμε κάτω από ειδικές συνθήκες και μάλιστα επιζήμιες. Θα μπορούσαν να επιτρέπουν την προσωπική προπόνηση με ραντεβού ή να γίνεται άθληση σε εξωτερικό χώρο. Το να κλείσει εντελώς ο κλάδος είναι πέρα από κάθε λογική» τονίζει.

Προσθέτει πως ο κλάδος της γυμναστικής έχει υψηλά λειτουργικά κόστη καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις συντηρούν μεγάλους χώρους, άρα πληρώνουν και υψηλά ενοίκια, ενώ παράλληλα συντηρούν μεγάλο αριθμό προσωπικού.

«Ένα μέσο γυμναστήριο απασχολεί περίπου 20 με 30 άτομα και οι περισσότεροι επιχειρηματίες δεν είναι άνθρωποι που έχουν ισχυρό οικονομικό υπόβαθρο και έχουν επενδύσει στον κλάδο, αλλά γυμναστές που διατηρούν προσωπικές επιχειρήσεις και παρέχουν και οι ίδιοι υπηρεσίες σε αυτές».

Η επιμήκυνση των συμβολαίων

Σε ότι αφορά το επίμαχο θέμα της επιμήκυνσης των συμβολαίων ο κ. Παπαγεωργίου τονίζει πως στην πλειονότητά τους οι επιχειρηματίες επέκτειναν την χρονική διάρκεια των πακέτων για όσο διάστημα τα γυμναστήρια υπήρξαν κλειστά και απορρόφησαν το κόστος. Δυστυχώς  όμως υπήρξαν και κάποιοι που, είτε δεν είχαν τη δυνατότητα να το κάνουν, είτε εφάρμοσαν κακή πολιτική, και δεν έδωσαν τελικά στους πελάτες τους επιπλέον μήνες. Η εκτίμηση του είναι πως μέσα στο 2021 ένα 5% με 10% των γυμναστηρίων ενδεχομένως να κλείσει. Κυρίως αυτοί που έτσι κι αλλιώς αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα.

«Θεωρώ ότι ο κλάδος της υγείας μετά τη λήξη της πανδημίας θα παρουσιάσει αυξητική τάση και θα είναι σε πρώτος σε ζήτηση. Η υπηρεσία υγείας είναι ανερχόμενη και προς το παρόν δε βλέπω κάποιο μεγάλο ανταγωνιστή να εμφανίζεται στον κλάδο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα δούμε ανακατατάξεις. Κάποιες παλιές επιχειρήσεις θα κλείσουν ωστόσο αυτές θα αντικατασταθούν με νέα γυμναστήρια» καταλήγει.