Fortune Ρεπορτάζ: «Κουμπαράς» 1,3 δισ. ευρώ για ρευστότητα και εγγυήσεις στις ΜμΕ

Fortune Ρεπορτάζ: «Κουμπαράς» 1,3 δισ. ευρώ για ρευστότητα και εγγυήσεις στις ΜμΕ
Τουρίστες κάθονται για να ξεκουραστούν σε τραπέζι σε κατάστημα που είναι κλειστό μετά από την απόφαση της Κυβέρνησης για κλείσιμο όλων των καταστημάτων ως προληπτικό μέτρο για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, Κυριακή 15 Μαρτίου 2020. Κλειστά μετά από απόφαση της κυβέρνησης τα μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια με εξαίρεση τα μαγαζιά που έχουν άδεια για delivery και take away. Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μόχλευση αρκετών δισ. στην αγορά προοιωνίζεται το πακέτο στήριξης - Στοχευμένα τα νέα προϊόντα μετά τη χορήγηση κεφαλαίου κίνησης και εγγυήσεων - Στο τραπέζι startups και ενέργεια.

Kλιμακώνονται τα μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων – τον «πυρήνα» της ελληνικής οικονομίας – καθώς μετά την κάλυψη υπαρχόντων δανείων και κεφαλαίου κίνησης έπεται πρόγραμμα εγγυήσεων, ενώ πληροφορίες του Fοrtune Greece αναφέρουν ότι ήδη προετοιμάζεται το επόμενο χρηματοδοτικό προϊόν με στόχευση πιθανότατα startups ή/και τον κλάδο της ενέργειας αναβαθμίζοντας το επίπεδο μόχλευσης ενός κουμπαρά 1,3 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, σήμερα ενεργοποιήθηκε το πρόγραμμα χορήγησης δανείου για κεφάλαιο κίνησης, με επιτόκιο πλήρως επιδοτούμενο από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν υποστεί αναστολή ή περιορισμό της λειτουργίας τους εξαιτίας της πανδημίας Covid-19.

Η μόλις δύο μηνών διοίκηση της ΕΑΤ, με επικεφαλής την Αθηνά Χατζηπέτρου, εργάζεται ήδη για την επόμενη φάση του σχεδίου στήριξης της επιχειρηματικότητας υλοποιώντας το mandate που έλαβε από την κυβέρνηση.
Η καλή συνεργασία των εμπλεκομένων μερών σ’ αυτό το project, όπως το υπουργείο και οι τράπεζες, είναι αναγκαία συνθήκη για να προχωρήσουν άμεσα οι fast truck διαδικασίες δανειοδοτήσεων. «Το βάθος της κρίσης απαιτεί ταχύτητα. Προχωράμε με μια εκδίπλωση διαφόρων δράσεων, με πρώτη φάση τα συγχρηματοδοτούμενα από διαφορετικές πηγές προϊόντα θέτοντας τους κανόνες», αναφέρει χαρακτηριστικά στο Fortune Greece η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΑΤ, που βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον υπουργείο, απ’ όπου λαμβάνει τεχνογνωσία και πολιτικές κατευθύνσεις.

Ταυτόχρονα είναι σε στενή συνεργασία με τις τράπεζες, με τις οποίες η ΕΑΤ έχει υπογράψει συμβάσεις για τα δάνεια που χορηγούνται με κρατικές εγγυήσεις 80% των δανείων. «Οι τράπεζες είναι σε ετοιμότητα», τονίζει η κ. Χατζηπέτρου εξηγώντας τη διαδικασία ελέγχου των διαδικασιών που έλαβαν χώρα τα τελευταία 24ωρα προκειμένου οι επιχειρήσεις να μπορούν από σήμερα να απευθύνουν αιτήματα δανειοδότησης.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα του ταμείου – που έχει κερδίσει ένα διευρυμένο μερίδιο στην διαμεσολάβηση χρηματοοικονομικών υπηρεσιών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις παρέχοντας εγγυήσεις και άλλα προϊόντα εξασφαλίζοντας χρηματοδοτήσεις χαμηλού κόστους – θα κλιμακώνεται στην πορεία του χρόνου. Στόχος είναι να καλύψει τις πολύπλευρες ανάγκες της αγοράς στη φάση της επανεκκίνησης της οικονομίας.

Εν μέσω κρίσης δεν υπάρχουν περιθώρια για σχεδιαστική καινοτομία, οπότε στην παρούσα φάση το πρόγραμμα διευρύνεται για να καλύψει τις ανάγκες των επιχειρήσεων σε κεφάλαιο κίνησης και σε επόμενη φάση θα στοχεύσει σε εγγυήσεις επενδύσεων. Το επόμενο εγγυοδοτικό προϊόν θα είναι διαθέσιμο εντός των επομένων δύο εβδομάδων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και αναμένεται να μοχλεύσει πολλά δισ. ευρώ στην αγορά.

Ας σημειωθεί ότι ο συνολικός κουμπαράς ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρώ, με συμμετοχή 40% του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ και 60% των τραπεζών. Και το ποσό για κάθε χρήση, κεφάλαιο κίνησης, εγγυήσεις, επενδύσεις κ.ο.κ. δεν είναι διακριτό αλλά αθροιστικό.

Περίοδος χάριτος και επιτόκιο

Αναφορικά με το επιτόκιο, το οποίο στις χρηματοδοτήσεις των συστημικών τραπεζών κυμαίνεται σε 4-5% αλλά ενδέχεται να αυξηθεί λόγω της αναβάθμισης του ρίσκου εν μέσω πανδημίας, έχει τεθεί πλαφόν 8% στο τρέχον πρόγραμμα της ΕΑΤ καλύπτοντας έτσι εξολοκλήρου τον κίνδυνο.

Η διάρκεια κάθε δανείου ορίζεται από 24 έως 60 μήνες από την εκταμίευσή του ενώ ορίζεται δυνατότητα χορήγησης περιόδου χάριτος από 6 έως 12 μήνες, κατά την οποία καταβάλλονται μόνον τόκοι.

Βασικό κριτήριο για την λήψη της επιδότησης επιτοκίου είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας κατά τα δύο αυτά έτη ενώ το ύψος κάθε δανείου διαμορφώνεται έως 50% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης του προηγούμενου οικονομικού έτους και έως το 50% των παραγγελιών τρέχοντος έτους.

Οι συνεργαζόμενες τράπεζες είναι: Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Τράπεζα Αττικής, Παγκρήτια Συν. Τράπεζα, Συν. Τράπεζα Χανίων, Συν. Τράπεζα Ηπείρου, Συν. Τράπεζα Θεσσαλίας και Συν. Τράπεζα Καρδίτσας.