Fortune Ρεπορτάζ: Πώς να αποφύγετε φαινόμενα απάτης στις αγορές μέσω διαδικτύου

Fortune Ρεπορτάζ: Πώς να αποφύγετε φαινόμενα απάτης στις αγορές μέσω διαδικτύου
Η Black Friday, η εκπαίδευση των καταναλωτών στις ηλεκτρονικές αγορές και οι εικονικές εκπτώσεις.

Εντυπωσιακή ήταν η ανταπόκριση των Ελλήνων καταναλωτών στο κάλεσμα των Black Friday και Cyber Monday. Τα ψώνια αποδεδειγμένα ανεβάζουν την ψυχολογία και τώρα που ο κόσμος βρίσκεται κλεισμένος στο σπίτι, η έλευση του κούριερ ισοδυναμεί με την πρόωρη έλευση του Άγιου Βασίλη, μόνο που το κόστος το έχει επωμισθεί ο παραλήπτης, αλλά δεν τον απασχολεί όταν πρόκειται να αποκτήσει κάτι που επιθυμεί πολύ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GR.EC.A), κατά τη διάρκεια της Black Week (Σάββατο 21 έως Παρασκευή 27 Νοεμβρίου) η αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου άγγιξε το 154% σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων 8 εβδομάδων του 2020 (μέσα Σεπτέμβρη- μέσα Νοέμβρη 2020), ποσοστό το οποίο οφείλεται τόσο στο γεγονός ότι τα φυσικά καταστήματα ήταν κλειστά, όσο και στο ότι οι καταναλωτές έχουν πλέον εξοικειωθεί με τις αγορές μέσω διαδικτύου.

«Ένα θετικό στοιχείο που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι αυτή τη φορά εισπράξαμε λιγότερα παράπονα από τους καταναλωτές ως προς το κομμάτι της εξυπηρέτησης. Οι εταιρείες, έχοντας βιώσει την εμπειρία του πρώτου lockdown και των συνεπειών του στην αγορά, προετοιμάστηκαν μέσα στο καλοκαίρι επενδύοντας σε νέες υπηρεσίες. Όλη η εφοδιαστική αλυσίδα, από τα logistics μέχρι τις εταιρείες courier λειτούργησαν αποτελεσματικά» τονίζει στο fortunegreece.com η Πρόεδρος του GR.EC.A, Κατερίνα Φραϊδάκη.

Η αύξηση 43,6% που σημειώθηκε στον τζίρο , καθώς και η άνοδος 78,1% σε επίπεδο επισκεψιμότητας στο διάστημα της «Μαύρης Εβδομάδας» σε σχέση με πέρυσι είναι στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο θα αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Η κα Φραϊδάκη επισημαίνει μάλιστα πως η ψαλίδα δεν θα μειωθεί πολύ όταν ανοίξει το offline κανάλι διανομής, καθώς ο Έλληνας ξοδεύει σταθερά μέρος του budget του σε ηλεκτρονικές αγορές.

«Οι άνθρωποι που έχουν επενδύσει στο ηλεκτρονικό εμπόριο κατάλαβαν ότι είχαν μια σημαντική ευκαιρία να φέρουν κοντά τους καταναλωτές. Θέλησαν να περάσουν το μήνυμα ότι το σύστημα είναι σωστά δομημένο και ότι σταδιακά, τόσο η αγορά, όσο και οι καταναλωτές ωριμάζουν ψηφιακά» καταλήγει.

Υπενθυμίζει δε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Μαΐου της διοίκησης του GR.EC.A., οι οποίες περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση του eCommerce Europe, το 2020 η αξία των online αγορών προϊόντων και υπηρεσιών από Έλληνες καταναλωτές σε ελληνικά και διεθνή e-shops θα παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης 42,7% και θα προσεγγίσει σε συνολική αξία τα 10,7δισ.ευρώ

Φαινόμενα αισχροκέρδειας

Μπορεί κάποιοι να έπεσαν με τα μούτρα στις ηλεκτρονικές αγορές και να τους συνεπήρε το πνεύμα του υπερκαταναλωτισμού βλέποντας τα δελεαστικά ποσοστά των εκπτώσεων να εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή τους, υπήρξαν, ωστόσο, και οι πιο προσεκτικοί, εκείνοι που έκαναν στοχευμένη έρευνα πριν προβούν σε οποιαδήποτε αγορά.

Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις «έπιασαν λαβράκια» αφού διαπίστωσαν ότι οι εκπτώσεις ήταν εικονικές. Ψάχνοντας ακριβώς το ίδιο προϊόν μέσα από μηχανές αναζήτησης τιμών, το έβρισκαν φθηνότερο σε μεμονωμένα καταστήματα με την τιμή εκκίνησης να είναι χαμηλότερη από την εκπτωτική σε άλλα διαδικτυακά κανάλια αγοράς.

Θεσμικός παράγοντας της αγοράς στον χώρο του λιανεμπορίου αναφέρει στο Fortune ότι υπάρχουν οι κατάλληλοι ελεγκτικοί μηχανισμοί που μπορεί να ενεργοποιήσει το κράτος προκειμένου να υπάρξει διαφάνεια. Υπάρχει όπως λέει νόμος σύμφωνα με τον οποίο εάν ένα προϊόν μπει σε προσφορά για πάνω από ένα μήνα, η αρχική τιμή θα πρέπει να επιστρέψει στην τιμή της προσφοράς

Επίσης, κατά πόσο τα ποσοστά έκπτωσης 20% και 30% ανταποκρίνονται στη λογική του Black Friday που παραδοσιακά αφορά σε ξεπούλημα προϊόντων με γενναίες εκπτώσεις, είναι ένα άλλο θέμα που πρέπει να μας προβληματίσει.

Σε κάθε περίπτωση οι καταναλωτές είναι εκείνοι που έχουν και το καρπούζι και το μαχαίρι, αφού πλέον διαθέτουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να βρουν το προϊόν που επιθυμούν στην καλύτερη δυνατή τιμή της αγοράς. Οι οποιεσδήποτε εκπτώσεις μικρές ή μεγάλες είναι πάντα ευπρόσδεκτες!

Χρήσιμα tips για να αποφύγουμε τις κακοτοπιές

Η αντιπρόεδρος του ΕΚ.ΠΟΙ.ΖΩ. Παναγιώτα Καλαποθαράκου, αναφέρει στο Fortune ότι από το Φεβρουάριο μέχρι και τον Σεπτέμβριο έχουν δεχτεί περί τις 430 καταγγελίες από καταναλωτές οι οποίες αφορούσαν μη παράδοση προϊόντων που είχαν παραγγείλει, άρνηση των εταιρειών της δυνατότητας επιστροφής, ή παραλαβή ελλαττωματικών προϊόντων.

«Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι καταναλωτές έπεσαν θύματα απάτης και δεν παρέλαβαν ποτέ το προϊόν τους. Αυτό έγινε και από eshops που διέθεταν φυσικά καταστήματα στα οποία έχει επιβληθεί πρόστιμο από τη Γενική Γραμματεία Προστασίας του Καταναλωτή» λέει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την ίδια ο καταναλωτής για να έχει ήσυχο το κεφάλι του θα πρέπει:

-Να ελέγχει την ιστοσελίδα από την οποία παραγγέλνει. Είναι απαραίτητο να υπάρχει ΑΦΜ, email, τηλέφωνο επικοινωνίας, στοιχεία δηλαδή που πιστοποιούν την φυσική υπόσταση της εταιρείας.

-Να ελέγχει σχόλια άλλων καταναλωτών που έχουν αγοράσει προϊόντα. Αν τα αρνητικά υπερτερούν των θετικών καλό είναι να αποφύγει την αγορά.

-Να παραγγέλνει με αντικαταβολή. Αν μια εταιρεία αρνείται αυτή τη δυνατότητα στους πελάτες, τότε κάτι δεν πάει καλά…

-Να ελέγχει ότι του δίνεται το δικαίωμα υπαναχώρησης εφόσον δεν είναι ικανοποιημένος με το προϊόν. Βάσει νόμου ο καταναλωτής μπορεί να επιστρέψει το προϊόν εντός 14 ημερών εφόσον αυτό δεν έχει χρησιμοποιηθεί.

«Γενικά δεν έχουμε καταγγελίες για πλασματικές εκπτώσεις, αλλά για το ότι δεν γίνονται σε όλα τα προϊόντα. Οι περισσότεροι καταναλωτές παραπονούνται ότι οι όποιες εκπτώσεις αφορούν προϊόντα προηγούμενης ή παλαιότερων σεζόν. Στα δε ηλεκτρονικά μπαίνουν εκπτώσεις, αλλά είναι σε πολύ λίγα κομμάτια. Η συμβουλή μου είναι ότι όταν βλέπετε πολύ χαμηλές τιμές σε ακριβά προϊόντα να είστε υποψιασμένοι και προσεκτικοί γιατί ενδέχεται να πληρώσετε και να μην τα παραλάβετε ποτέ» καταλήγει.