Έγινε της Black Friday: «Έκρηξη» παραγγελιών σε e-supermarket και online φαρμακεία

Έγινε της Black Friday: «Έκρηξη» παραγγελιών σε e-supermarket και online φαρμακεία
An Ipad showing a black friday logo and some cash on the side. Paris, France. November 19 2020. Un Ipad montrant un logo du black friday avec de l argent en liquide. Paris, France. 19 novembre 2020. Photo: AFP
Το lockdown ανέδειξε νέες τάσεις - Ηλεκτρικά/ηλεκτρονικά είδη αλλά και καλλυντικά αγόρασαν οι καταναλωτές - Υψηλές πτήσεις για τα e-shops που συνεχίζουν με Cyber Monday.

Το lockdown αλλά και οι δελεαστικές εκπτώσεις του εμπορικού event της Black Friday οδήγησαν στα ύψη τα τελευταία εικοσιτετράωρα τη ζήτηση στο online κανάλι για ηλεκτρονικά είδη, τηλεοράσεις, κονσόλες και κινητά, αλλά και καλλυντικά και είδη προσωπικής περιποίησης, ειδικά στα ηλεκτρονικά καταστήματα των supermarket και των φαρμακείων, που δεν είναι οι παραδοσιακοί πρωταγωνιστές του δημοφιλούς εμπορικού event, αλλά μπαίνουν στο κάδρο λόγω συγκυρίας.

Τα ηλεκτρονικά συστήματα και τα τηλεφωνικά κέντρα υποδοχής παραγγελιών «πήραν φωτιά» το Σαββατοκύριακο και παρά το δυσμενές κλίμα από το πιεστικό μίγμα περιοριστικών μέτρων και υγειονομικής κρίσης, οι τελευταίες ημέρες έδωσαν μια ανάσα σε πολλούς επιχειρηματίες του λιανεμπορίου.

Ορισμένοι συνεχίζουν σήμερα το εμπορικό γεγονός με αφορμή τον εισαγόμενο θεσμό της Cyber Monday, προσβλέποντας σε τόνωση των εσόδων τους σε μια συγκυρία που οι υποχρεώσεις συσσωρεύονται και μεταφέρονται για μεταγενέστερο χρόνο ελλείψει της απαραίτητης ρευστότητας. Το τοπίο παραμένει αβέβαιο και συνεχώς μεταβαλλόμενο, αλλά αναδύει και ευκαιρίες αύξησης μεριδίων για εταιρείες που έχουν επενδύσει στην επικοινωνία με το δίκτυο των πελατών τους και σε λειτουργικές πλατφόρμες e-commerce με αλληλεπίδραση φυσικού και ψηφιακού καταστήματος.

Η περίοδος της Black Friday παραδοσιακά δίνει τη δυνατότητα στον εμπορικό κόσμο να αντλήσει σημαντική ρευστότητα, καθώς αυτή την περίοδο οι καταναλωτές πραγματοποιούν σχεδόν το 30% με 40% των αγορών τους ενόψει των Χριστουγέννων. Φέτος η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική αφού το ίδιο κίνητρο αναφέρουν οι μισοί από τους αγοραστές ενώ πρακτικά οι έμποροι, ακόμη και στις καλύτερες των περιπτώσεων, δεν είναι σε θέση να ανακτήσουν αυτή την περίοδο τις ζημιές των δύο μηνών lockdown της χρονιάς.

Αυτό που επιβεβαιώνεται ωστόσο είναι η στροφή των καταναλωτών στο online κανάλι. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της Convert Group για την Black Friday των online supermarket και φαρμακείων. Η ημερήσια δαπάνη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου, από τους καταναλωτές στα online φαρμακεία αποτέλεσε ρεκόρ ενώ την ίδια μέρα καταγράφηκε η δεύτερη μεγαλύτερη ημερήσια δαπάνη για καταναλωτικά αγαθά στα online supermarket, μετά την 5η Νοεμβρίου, ημέρα πριν την έναρξη του 2ου lockdown.

Τα στοιχεία της Convert Group δείχνουν αύξηση 319% στα supermarkets και 103% στα φαρμακεία το διάστημα 1-27 Νοεμβρίου 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, ενώ η Παρασκευή 27 Νοεμβρίου έδειξε επιπλέον άνοδο 26% στα online supermarkets και 104% στα online φαρμακεία σε σχέση με τις 3 προηγούμενες Παρασκευές του Νοεμβρίου.

Στις κατηγορίες με την μεγαλύτερη ανάπτυξη τζίρου στα online supermarkets περιλαμβάνονται ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες (848%), πάνες (222%), ουίσκι (+84%) και είδη κουζίνας (+80%). Αντίστοιχα στα online φαρμακεία τα προϊόντα ομορφιάς και περιποίησης βρέθηκαν στο επίκεντρο με τις ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες να σημειώνουν αύξηση 304% και να ακολουθούν οι μάσκες περιποίησης προσώπου (275%), τα προϊόντα makeup ματιών (261%), τα προϊόντα περιποίησης χειλιών (242%), τα πακέτα δώρου για περιποίηση γυναικείου προσώπου (235%) και οι κρέμες αντιγήρανσης (195%). Μάλιστα η Convert Group εκτιμά ότι η αξία των οnline αγορών στα δύο αυτά κανάλια online supermarkets και φαρμακεία θα ξεπεράσει το 2020 τα 300 εκατ. ευρώ (συμπ. ΦΠΑ).