«Φωτιά» στις διαπραγματεύσεις βάζει η Τουρκία

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ζητάει συνεχώς περισσότερα στην κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει όσα έχει συμφωνήσει.

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα το γεύμα μεταξύ των 28 ηγετών της ΕΕ και του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο το πρόγραμμα της Συνόδου Κορυφής διαφοροποιείται και ακυρώνεται η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, μετά το γεύμα, μεταξύ του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου. Μετά το γεύμα θα ακολουθήσει η Σύνοδος των 28 ηγετών και μετά το τέλος της θα επιστρέψει ο Α. Νταβούτογλου για το δείπνο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στόχος είναι πρώτα να παρουσιάσει ο Τούρκος πρωθυπουργός τις θέσεις του, έπειτα να συμφωνήσουν οι 28 σε μια κοινή θέση και να επιστρέψει στο δείπνο ο Τούρκος πρωθυπουργός για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση. Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στόχος της σημερινής Συνόδου, από την ευρωπαϊκή πλευρά είναι να υπάρξει μια συμφωνία η οποία να πηγαίνει πέρα από τα όσα συμφώνησε ο Ντ. Τουσκ με τον Α. Νταβούτογλου την περασμένη εβδομάδα στην Άγκυρα.

Αυτό επί της ουσίας σημαίνει ότι η Τουρκία καλείται να δεχθεί την επανεισδοχή όχι μόνο όσων δεν έχουν δικαίωμα ασύλου, αλλά ενδεχομένως τους μη Σύρους πρόσφυγες ή ακόμα και τους ίδιους τους Σύρους, έτσι ώστε να τεθεί σε εφαρμογή μια διαδικασία επανεγκατάστασης απευθείας από την Τουρκία.

«Αιτήματα της τελευταίας στιγμής από Τουρκία»
Σε μία σειρά από πολιτικά και χρηματοδοτικά αιτήματα της τελευταίας στιγμής προέβη η Τουρκία, που απειλούν να εκτροχιάσουν την αμφιλεγόμενη συμφωνία Ε.Ε. – Άγκυρας για τη δραστική μείωση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, όπως μεταδίδουν οι Financial Times.  H Άγκυρα ζήτησε να αυξηθεί το ποσό της ενίσχυσης ύψους 3 δισ. ευρώ που είχαν προηγουμένως υποσχεθεί η Βρυξέλλες, ταχύτερη πρόσβαση στις θεωρήσεις (visa) Σένγκεν για τους Τούρκους πολίτες και επιτάχυνση της προόδου των ενταξιακών προσπαθειών.

Παρότι οι συνομιλίες παραμένουν ρευστές, η λίστα επιθυμιών της Τουρκίας αντιπροσωπεύει το νέο τίμημα που ζητά η Άγκυρα προκειμένου να βοηθήσει την Ε.Ε. να διαχειριστεί την μεταναστευτική κρίση μέσω της διευκόλυνσης της συστηματικής επιστροφής μη Σύρων μεταναστών από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία.

Τέσσερις διπλωμάτες που εμπλέκονται στις συνομιλίες και επικαλείται το δημοσίευμα, αναφέρουν οτι οι αναθεωρημένες τουρκικές απαιτήσεις θα μπορούσαν να τινάξουν στον αέρα την εύθραυστη συναίνεση της Ε.Ε. αναφορικά με τα δέλεαρ που προσφέρονται στην Άγκυρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως ελπίζει ότι ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου θα επιστρέψει από τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες με τα 3 δισεκ. ευρώ σε βοήθεια την οποία υποσχέθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την προσφυγική κρίση.

«Ήδη δαπανήσαμε 10 δισεκ. δολάρια για 3 εκατ. ανθρώπους. Υποσχέθηκαν να μας δώσουν 3 δισεκ. ευρώ, από τότε έχουν περάσει τέσσερις μήνες. Ο πρωθυπουργός είναι αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες. Ελπίζω να επιστρέψει με τα χρήματα αυτά, τα 3 δισεκ. ευρώ», τόνισε ο Ερντογάν σε ομιλία του που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση.