Fourlis: Η διολίσθηση της λίρας δεν επηρεάζει τα αποτελέσματα του Ομίλου

Fourlis: Η διολίσθηση της λίρας δεν επηρεάζει τα αποτελέσματα του Ομίλου

Παρά τις βραχυπρόθεσμες δυσκολίες υπάρχουν σημαντικές μεσοπρόθεσμες ευκαιρίες, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο όμιλος που διαθέτει περιορισμένη παρουσία στην Τουρκία.

Η «συνεχιζόμενη διολίσθιση της Τουρκικής Λίρας δεν έχουν ουσιώδη επίδραση στα αποτελέσματα και τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου Fourlis» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του ομίλου, ο οποίος στην τουρκική αγορά διαθέτει περιορισμένο αριθμό καταστημάτων και οι πωλήσεις του αντιστοιχουν σε πολύ μικρό ποσοστό των συνολικών του πωλήσεων.

Ωστόσο όμως, όπως σημειώνει η διοίκηση του, παρά τις βραχυπρόθεσμες δυσκολίες υπάρχουν σημαντικές μεσοπρόθεσμες ευκαιρίες. Εξάλλου, ο ελληνικός όμιλος ακόμη «κτίζει» την παρουσία του στη γειτονική χώρα.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με την ανακοίνωση του ομίλου σχετικά με την διολίσθηση της Τουρκικής Λίρας και «τις όποιες επιπτώσεις απο την ευρύτερη κατάσταση της Τουρκικής οικονομίας, ο Όμιλος Fourlis επισημαίνει τα εξής:

Ο όμιλός μας δραστηριοποιείται στην αγορά λιανικής αθλητικών ειδών της Τουρκίας μέσω της 100% θυγατρικής εταιρείας INTERSPORT ATLETIK MAĞ. VE DIŞ TİC.A.Ş., με 24 καταστήματα INTERSPORT και 2 καταστήματα THE ATHLETE’S FOOT. Τα βασικά μεγέθη της δραστηριότητας στην Τουρκία εχουν ως εξής:

1. Οι πωλήσεις το 2017 ανήλθαν σε TRY 73,7 εκατ. (17,8 εκατ. ευρώ περίπου) ή 4,1% στο σύνολο των πωλήσεων του ομίλου.

2. Το EBITDA του 2017  ήταν αρνητικό TRY 2,9 εκατ. (0,64 εκατ. ευρώ περίπου) σε σύνολο EBITDA 41,8 εκατ. ευρώ σε ενοποιημένο επίπεδο ομίλου.

3. Ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων σε τοπικό νόμισμα μέχρι και σήμερα (2018) είναι διψήφιος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους 2017 και τείνει βελτιούμενος.

4. Άνω του 85% των αγορών εμπορευμάτων γίνονται σε τοπικό νόμισμα.

5. Ο δανεισμός της εταιρείας είναι αποκλειστικά σε τοπικό νόμισμα και αφορά χρηματοδότηση κεφαλαίου κίνησης που δεν ξεπερνά τα TRY 10 εκατ.(1,5 εκ. ευρώ περίπου).

6. Όλες οι επενδύσεις έχουν γίνει με ίδια κεφαλαια.

Όπως είναι προφανές από τα ανωτέρω, οι επιπτώσεις απο τη συνεχιζόμενη διολίσθιση της Τουρκικής Λίρας δεν έχουν ουσιώδη επίδραση στα αποτελέσματα και τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου Fourlis.

Αντιθέτως, μεσοπρόθεσμα, η αγορά της Τουρκίας παρουσιάζει πολλές ευκαιρίες για την INTERSPORT, λόγω του μεγέθους της, των δημογραφικών χαρακτηριστικών της και της δομής του ανταγωνισμού.

Ο όμιλος και η INTERSPORT παρακολουθούν στενά της εξελίξεις στην Τουρκία και προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες για ελαχιστοποίηση των βραχυπρόθεσμων αρνητικών επιπτώσεων, αλλά και μεγιστοποίηση των μεσοπρόθεσμων θετικών επιπτώσεων. Όλα τα στοιχεία του ομίλου Fourlis και των θυγατρικών εταιρειών, καθως και τα πιστοποιητικά ελέγχου, είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του ομίλου Fourlis».