ΦΠΑ: Ποια είδη παραμένουν μέχρι το τέλος του έτους στον χαμηλό συντελεστή

ΦΠΑ: Ποια είδη παραμένουν μέχρι το τέλος του έτους στον χαμηλό συντελεστή
Πολίτες ψωνίζουν σε σούπερ μάρκετ, κατά την πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου για το «καλάθι του νοικοκυριού», σε σούπερ μάρκετ της Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022. Από σήμερα Τετάρτη ξεκινά να εφαρμόζεται το «καλάθι του νοικοκυριού» σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε προχθές ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. Στόχος του μέτρου είναι η διασφάλιση χαμηλών τιμών για μια ομάδα προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, που καθορίστηκαν από το υπουργείο ενώ κάθε επιχείρηση σούπερ μάρκετ θα επιλέγει αυτόνομα τους κωδικούς των προϊόντων που θα εντάσσονται στο καλάθι και τις τιμές τους. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε αναλυτικά σε ποια προϊόντα και υπηρεσίες παρατείνεται η ισχύς του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13%. Τι ισχύει για τους αγρότες.

Η παράταση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για κάποια είδη και οι δράσεις για τους αγρότες είναι στα δράσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Με βάση τα όσα αναφέρθηκαν από το οικονομικό επιτελείο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2023 τη μείωση του ΦΠΑ που έχει θεσμοθετηθεί έως τον Ιούνιο του 2023, σε μια σειρά από υπηρεσίες και αγαθά.

Ειδικότερα, παρατείνεται η ισχύς του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13%:

  • στις μεταφορές προσώπων,
  • στον καφέ,
  • στην εστίαση,
  • στα μη αλκοολούχα ποτά,
  • στο τουριστικό πακέτο,
  • στην εισαγωγή και παράδοση αντικειμένων τέχνης,
  • στα εισιτήρια των ζωολογικών κήπων και
  • στα γυμναστήρια, στα κολυμβητήρια και στις σχολές χορού που δεν απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παράλληλα, παρατείνεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2023 η ισχύς του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6%:

  • σε σειρά αγαθών που αφορούν τη δημόσια υγεία (δηλαδή,σε μάσκες προστασίας και γάντια, αντισηπτικά, διαλύματα για την απολύμανση χώρων και λοιπά), καθώς και σε ορισμένα ιατρικά υλικά αναγκαία για τη διενέργεια αιμοκάθαρσης, όπως φίλτρα και γραμμές αιμοκάθαρσης και αιμοδιήθησης,
  • στους απινιδωτές, ιατρικές συσκευές για την αντιμετώπιση της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής, και
  • στα εισιτήρια των κινηματογράφων, τα οποία θυμίζω ότι εντάχθηκαν στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% από την 1η Ιανουαρίου του 2023.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγρότες

Και για το 2023, όπως ίσχυσε και για το 2022, προβλέπεται μηδενικός συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιείται στη γεωργία, δηλαδή στο αγροτικό πετρέλαιο.

Η επιστροφή αυτή θα χορηγηθεί σε όλους τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και το ύψος αυτής θα οριοθετείται από τον αριθμό των στρεμμάτων και το είδος καλλιέργειας όπως δηλώνεται στο ΟΣΔΕ.

Να σημειωθεί ότι το ποσό του ΕΦΚ πετρελαίου που επιστρέφεται στους αγρότες είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: www.news247.gr