“Φράγμα μέτρων” μπροστά στα κύματα αυξήσεων στα μεταφορικά κόστη

“Φράγμα μέτρων” μπροστά στα κύματα αυξήσεων στα μεταφορικά κόστη
Ανακοινώσεις και εξειδίκευση των μέτρων σήμερα - Το ράλι των καυσίμων αυξάνει τα κόστη σε ταξί, πλοία και αεροπλάνα.

Αλυσιδωτές αυξήσεις ναύλων προκαλεί το ράλι των τιμών στα καύσιμα επηρεάζοντας τα κόστη τόσο στη μεταφορά εμπορευμάτων όσο και στη μεταφορά επιβατών καθιστώντας αναγκαία τα μέτρα που σχεδίασε και αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η κυβέρνηση.

Μάλιστα τις νέες ενισχύσεις μέσω του fuel pass αναμένεται να ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και θα ακολουθήσει αργότερα εξειδίκευση των μέτρων από τους αρμόδιους υπουργούς.

Στην αγορά πάντως επικρατεί προβληματισμός, καθώς τα κόστη αυξάνονται επικίνδυνα για επιχειρήσεις και καταναλωτές. Έτσι, αν και οι αυξήσεις δεν φαίνεται να επηρεάζουν προς το παρόν το τουριστικό ρεύμα και τις προβλέψεις για μια καλή χρονιά αναφορικά με το μεταφορικό έργο της ακτοπλοΐας -μετά τις προκλήσεις της πανδημίας- δημιουργείται ανησυχία ενόψει νέου κύκλου αυξήσεων από την 1η Ιουλίου, όπως προειδοποιούσαν πριν από λίγες εβδομάδες ταξιδιωτικοί πράκτορες που παρότρυναν τους πελάτες τους να κλείσουν εγκαίρως εισιτήρια. Εξάλλου, ήδη έχουν περάσει αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, άνω του 25% κατά μέσο όρο, που φτάνει και το 35% σε ορισμένες γραμμές ενώ αυξήσεις της τάξης του 20% περίπου είχαν γίνει πέρυσι. Οι νέες αυξήσεις που κυοφορούνται ανεβάζουν επικίνδυνα τα έξοδα, ειδικά για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ενδεικτικά ότι ένα φορτηγό για να ταξιδέψει στην Κρήτη έχει έξοδα 200 ευρώ πάνω από τα περσινά επίπεδα ενώ μια τετραμελής οικογένεια για να κάνει το ίδιο ταξίδι θα πληρώσει 100 ευρώ επιπλέον.

Επίσης, μόλις προ ημερών το υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε την αναπροσαρμογή των κομίστρων στα ταξί ενώ σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται και στις μεταφορές με αεροπλάνο. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Ελλ.Στατ. για τον πληθωρισμό του Μαΐου, που διαμορφώθηκε στο 11,3%, ειδικό βάρος στην άνοδο του δείκτη είχε η ενέργεια αλλά σημαντικές αυξήσεις προστέθηκαν και με τα καύσιμα και τις μεταφορές. Καύσιμα και λιπαντικά ανατιμήθηκαν κατά 36,6%, η μεταφορά επιβατών με πλοίο ανατιμήθηκε κατά 17,7% και με αεροπλάνο σημείωσε αύξηση 22,8%.

Ειδικά στις αερομεταφορές, το θέμα δεν αφορά μόνο κάποιες τοπικές πτήσεις αεροπορικών εταιρειών όπως Aegean Airlines και Sky Express, αλλά είναι μια γενικότερη τάση που διαμορφώνεται. Ενδεικτικά, η διοίκηση της Lufthansa είχε προαναγγείλλει μέσω του γερμανικού Τύπου αυξήσεις για ορισμένες πτήσεις από τον Απρίλιο, με ανάλογες πολιτικές να ακολουθούν συνδεδεμένες με τον όμιλο εταιρείες όπως Eurowings Discover, Swiss Air και Austrian Airlines. Υψηλότερες χρεώσεις επέβαλλαν επίσης οι Air France, KLM Royal Dutch Airlines, Japan Airlines ενώ μια σειρά άλλες εταιρείες έχουν προειδοποιήσει για αυξήσεις τόσο λόγω της αύξησης του κόστους των καυσίμων όσο και λόγω του επιπλέον κόστους που συνεπάγεται το ευρωπαϊκό σχέδιο για τους κλιματικούς στόχους “Fit for 55”.

Συμπερασματικά, σε αυτό το περιβάλλον, τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την επιδότηση καυσίμων κρίνονται αναγκαία και μένει να φανεί κατά πόσον θα είναι και ικανά για να απορροφήσουν μέρος της επιβάρυνσης.

Μεταξύ άλλων αναμένεται ενισχυμένη παρέμβαση -με διευρυμένα κριτήρια και μεγαλύτερο προϋπολογισμό- μέσω του Fuel Pass, με επιδότηση του κόστους καυσίμου στην αντλία και επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό καύσιμο.