Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ: Ο «φίλος της Ελλάδας» νέος πρόεδρος της Γερμανίας

Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ: Ο «φίλος της Ελλάδας» νέος πρόεδρος της Γερμανίας
epa05633610 German Foreign Minister Frank-Walter Steinmeier (SPD) speaks at a press conference where the party leaders of the Grand Coalition are presenting him as their candidate for the office Federal President in the Reichstag building in Berlin, Germany, 16 November 2016. The election will take place on 12 February 2017 by the Federal Convention or Federal Assembly which serves only for the purpose of electing the President. EPA/RAINER JENSEN

Εξελέγη και τυπικά στο αξιώμα του προέδρου ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.

 

Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, εξελέγη σήμερα νέος πρόεδρος της χώρας με μεγάλη πλειοψηφία από την Ομοσπονδιακή Συνέλευση. Ο Σταϊνμάιερ έλαβε 931 ψήφους σε σύνολο 1.239 έγκυρων ψηφοδελτιών στην ειδική συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης. Βρέθηκαν επίσης 14 άκυρα ψηφοδέλτια ενώ 103 εκλέκτορες απείχαν.

Όταν ο πρόεδρος της Μπούντεσταγκ Νόρμπερτ Λάμερτ ανακοίνωσε το αποτέλεσμα όλοι οι εκλέκτορες σηκώθηκαν όρθιοι και χειροκρότησαν τον Σταϊνμάιερ, εκτός από μερικές δεκάδες μέλη του λαϊκιστικού, ξενοφοβικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Το κόμμα αυτό δεν έχει βουλευτές στη Μπούντεσταγκ αλλά εκπροσωπείται σε 10 από τα 16 κοινοβούλια των γερμανικών κρατιδίων. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν το φθινόπωρο μπορεί να καταλάβει την τρίτη θέση.

Η AfD είχε προτείνει δικό της υποψήφιο για την προεδρία της Γερμμανίας, ο οποίος έλαβε 42 ψήφους. “Τον εμπιστεύομαι ότι θα καθοδηγήσει τη χώρα μας σ’ αυτές τις δύσκολες εποχές” είπε για τον Σταϊνμάιερ η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μετά την ψηφοφορία. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη τον νέο ομόλογό του και τον προσκάλεσε να επισκεφθεί τη Μόσχα. Οι Σοσιαλδημοκράτες τηρούν πιο ήπια στάση απέναντι στη Ρωσία σε σύγκριση με τους Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Μέρκελ. Ο Σταϊνμάιερ θα αναλάβει επισήμως τα νέα καθήκοντά του στις 18 Μαρτίου.

Αλέξης Τσίπρας : Μήνυμα ελπίδας η εκλογή Σταϊνμάιερ στην προεδρία

Τα συγχαρητήρια του προς τον Φράνκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ για την εκλογή του στο ύπατο αξίωμα του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, εκφράζει ο Αλέξης Τσίπρας μέσω Twitter και σημειώνει ότι η εκλογή του “αποτελεί μήνυμα ελπίδας, ενότητας και στήριξης σε δημοκρατικές και κοινωνικές αξίες, σε μια στιγμή που η Ευρώπη και η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις”.

Αναλυτικά στις διαδοχικές αναρτήσεις του στον λογαριασμό του στο Twitter, ο πρωθυπουργός αναφέρει:”Συγχαρητήρια στον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ για την εκλογή του στο ύπατο αξίωμα του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Αποτελεί μήνυμα ελπίδας, ενότητας και στήριξης σε δημοκρατικές και κοινωνικές αξίες, σε μια στιγμή που η Ευρώπη και η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις”.

Συγχαρητήρια του προέδρου της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη

Τα συγχαρητήρια του στο νέο Πρόεδρο της Γερμανίας για την εκλογή του, έδωσε μέσω Διαδικτύου ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Θέλω να συγχαρώ τον Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Ο νέος Πρόεδρος της Γερμανίας είναι ένας σπουδαίος Ευρωπαίος πολιτικός” έγραψε στο λογαριασμό του στο twitter ο προεδρος της ΝΔ.

DW: Αποδεδειγμένα φίλος της Ελλάδας

Αποδεδειγμένος φίλος της Ελλάδας, ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δεν ήταν ποτέ φειδωλός στην έκφραση της ευαίσθητης πλευράς της προσωπικότητάς του προς την πατρίδα μας. Οι συναντήσεις με τον παλιό συμφοιτητή Νίκο Κοτζιά είναι πέρα από το πλαίσιο των διμερών σχέσεων, το ενδιαφέρον του για το Κυπριακό είναι εκπεφρασμένο, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσ/νίκης τον έχει ανακηρύξει επίτιμο μέλος της, ενώ η συμπερίληψη του δήμου των Καλαβρύτων στην περιοδεία της Διεθνούς Χορωδίας της Ντόιτσε Βέλε (Deutsche Welle – DW) στην Ελλάδα, (Αθήνα, Μήλος, Καλάβρυτα) στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Το Χρέος της Μνήμης», επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερη πολιτική προσωπικότητα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Deutche Welle για τη σχέση του νέου Προέδρου της Γερμανίας με την Ελλάδα:

«Αυτή η ανθρώπινη πλευρά έγινε ακόμη πιο αισθητή στη δεύτερη θητεία του ως υπουργού Εξωτερικών στην δεύτερη κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού του Βερολίνου. Στη διάρκειά της έχει διανύσει 400.000 χιλιόμετρα με το αεροπλάνο σε συνολικά 219 ταξίδια ανά τον κόσμο, εκ των οποίων τα 4 τον οδήγησαν στην Ελλάδα.

Μόνο με τον ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά  με τον οποίο υπήρξαν συμφοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Γκίσεν, έχουν συναντηθεί 5 φορές, τις 3 διμερώς, τις υπόλοιπες στο Πότσνταμ και στο Αμβούργο, στο πλαίσιο Διασκέψεων του Οργανισμού Συνεργασίας και Ασφάλειας στην Ευρώπη. Σε αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται και οι ιδιωτικής φύσης. Στην Ελλάδα ο Σταϊνμάιερ βρέθηκε και πάλι αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, ήταν ένα από τα τελευταία ταξίδια του στο εξωτερικό.

Στη Θεσσαλονίκη, στα εγκαίνια της έκθεσης «Διαιρεμένες πατρίδες 1940-1950» στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και αργότερα στη Εβραϊκή Συναγωγή, που αποκαταστάθηκε με γερμανική συνδρομή, έδειξε πόσο βαριά είναι γι αυτόν η ιστορική μνήμη αλλά και η ευθύνη της χώρας του για το μέλλον της Ευρώπης. «Ήταν πολύ επιπόλαιος ο λόγος τα τελευταία χρόνια -και στη δική μου χώρα- για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ή από τη ζώνη Σένγκεν», τόνισε στην ομιλία του.

Στις πολιτικές επαφές που ακολούθησαν στην Αθήνα έδειξε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για την επανένωση της Κύπρου ως τελευταίας διαιρεμένης χώρας στην Ευρώπη. Το υπουργείο Εξωτερικών υπό τον Σταϊνμάιερ στήριξε οικονομικά και την περιοδεία της χορωδίας του σταθμού στα Καλάβρυτα, τη Μήλο και την Αθήνα, ένα ταξίδι μνήμης, υπέρβασης και γνωριμίας με την Ελλάδα του σήμερα, με οδηγό τραγούδια από όλον τον κόσμο».