Fraport: Nέα ημερομηνία για την ανάληψη των 14 αεροδρομίων

Fraport: Nέα ημερομηνία για την ανάληψη των 14 αεροδρομίων

Εκπρόσωπος της Fraport δήλωσε ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάληψης της διαχείρισης των 14 ελληνικών αεροδρομίων αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα.

Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι βρίσκεται η παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην Fraporte Greece, αφού όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας από την Φρανκφούρτη «τις επόμενες εβδομάδες θα ολοκληρωθεί» η διαδικασία υλοποίησης της σύμβασης που έχει υπογραφεί ανάμεσα στην γερμανική Fraport και το ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ιδίου, όπως αναφέρονται σε σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle «η ελληνική πλευρά εργάζεται πυρετωδώς» για την επίλυση των τελευταίων προβλημάτων σημειώνοντας επίσης πως «η Fraport Greece είχε ανακοινώσει ήδη στις 6 Μαρτίου ότι όλα είναι έτοιμα για την ανάληψη της διαχείρισης των αεροδρομίων».

Παράλληλα υπογραμμίζεται πως η σύμβαση παραχώρησης των αερολιμένων για διάστημα 40 ετών «θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα εγχειρήματα ιδιωτικοποίησης στην υπερχρεωμένη Ελλάδα».

Υπενθυμίζεται πως τις προηγούμενες ημέρες η Fraport Greece προχώρησε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, κατά 620 εκατ. ευρώ, για την εξαγορά των 14 αεροδρομίων και υπέγραψε τις συμβάσεις χρηματοδότησης με τις δανείστριες τράπεζες.

Η εταιρεία, όπως έχει δηλώσει, έχει προχωρήσει σε προσλήψεις προσωπικού, το οποίο θα στελεχώσει τα αεροδρόμια και στην εκπαίδευσή του, αλλά και στην εγκατάσταση νέων υποδομών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών για την αναβάθμιση των λειτουργιών των αεροδρομίων.

Παράλληλα, έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί για την επιλογή των εταιρειών φύλαξης, συντήρησης και καθαρισμού των αεροδρομίων, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των εμπορικών παραχωρήσεων και μισθώσεων έχει ήδη συμφωνηθεί και συμβολαιοποιηθεί.

Πρόσφατα μάλιστα υπογράφηκε η σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο για την παροχή υπηρεσιών πυρασφάλειας στα 14 αεροδρόμια από το Πυροσβεστικό Σώμα, ενώ ανάλογες συμβάσεις έχουν υπογραφεί με την ΕΛΑΣ, το Λιμενικό Σώμα, αλλά και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ η στελέχωση των αεροδρομίων την Ελληνική Αστυνομία θα καλύπτει υπηρεσίες τάξης, ασφάλειας, τροχαίας και διαβατηριακού ελέγχου, όπως προβλέπεται από την ελληνική νομοθεσία και την σύμβαση.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της σύμβασης θα παραχωρηθούν δωρεάν στην Ελληνική Αστυνομία – σε κάθε αεροδρόμιο – χώροι, υλικοτεχνικός εξοπλισμός και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, ενώ προβλέπεται και παροχή μεγαλύτερων χώρων και εγκαταστάσεων, σε περίπτωση μελλοντικής αύξησης της εναέριας κυκλοφορίας.

Σημειώνεται ότι το έργο ασφάλειας αερομεταφορών (έλεγχος ασφαλείας χειραποσκευών, αποσκευών φορτίου – ταχυδρομείου, προμηθειών αερολιμένα κλπ) θα ανατεθεί από την Fraport Greece σε Ιδιωτικές Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας, γεγονός που συνεπάγεται εξοικονόμηση ανθρώπινου δυναμικού και πόρων για την Ελληνική Αστυνομία.